Най-лесните и най-трудни за трениране кучешки трикове

куче Снимка: iStock

И така, кучето ви вече знае как да „седне“. И да „дойде“ при вас – поздравления, това са две от най-важните команди, свързани с неговата безопасност. Какво обаче ще кажете за „Спри!“ или „Ходи до мен“?

Освен командите, свързани с контрол над поведението на домашния ви любимец, може би ще ви е любопитно да се запознаете с резултатите от последно проучване, проведено сред близо 1800 читатели на VetStreetотносно триковете и командите, на които техните домашни любимци се подчиняват. И респективно – кои са тези от тях, които кучетата им просто отказват да възприемат. 

кучеСнимка: iStock

Колко команди знае вашето куче?

Отделете малко време и помислете колко команди или трикове мислите, че знае вашето куче. Готови сте? Ако отговорът ви се намира някъде в диапазона от три до шест, вие сте се справили добре с обучението на животното. Така са отговорили и 39,6% от анкетираните, докато 31,5% от тях споделят, че техните любимци реагират едва на една или две команди. 

Dogsandcats.bg

Процентът на анкетираните стопани, чиито питомци са усвоили повече от седем различни трика е 23,4%, а едва 5,5% са заявили, че техните четириноги другари не знаят нито един.

кучеСнимка: iStock

Любопитен факт е, че хората, които са тренирали сами домашните си любимци, имат малко по-голям успех с обучението на кучетата си на няколко команди, в сравнение с тези, които са посещавали заедно курс. Въпреки това, ако говорим за преминаване отвъд основния клас, нещата се променят. Тези стопани, които са направили по-обстойно обучение (специални курсове или класове за сертифициране), са имали по-голям успех, като повече от 83% от тези четириноги са знаели поне три команди. 

Командите, които кучетата знаят и тези, които отказват да възприемат

Най-честите команди, на които домашните любимци на анкетираните 1800 стопани се подчиняват постоянно, са:

 • Седни!
 • Долу!
 • Стой!
 • Спокойно!
 • Ела (при повикване)!

Начело е командата „Седни!“ – 90% от респондентите са сподели, че кучето им чинно следва тази команда. След не е „Ела!“ – когато се извика по име със 74%, „Стой!“ – с 67% и „Долу! с 64%. 

кучеСнимка: iStock

Запитани кои команди или трикове са опитали и не са успели да затвърдят у домашните си любимци, на преден план изпъкват следните опции:

 • Ходи до мен!
 • Превърти се!
 • Изхождане по команда
 • Престори се на умрял!
 • Лай!
 • Тихо!
 • Пусни!

Командите, които кучетата на участниците в анкетата срещали най-голяма трудност да усвоят, са „Тихо!“ и преобръщането. Около 35% от собствениците на кучета, които сами са обучавали любимците си съобщават, че не са в състояние да ги тренират да се „преобръщат“ по даден от тях знак.  

кучеСнимка: iStock

Що се отнася до „престори се на мъртъв“, 32% от собствениците споделят, че не могат да научат питомците си да го правят. 

Кои от изброените резултати съвпадат с вашия собствен опит? Споделете ни в коментар!

 

Вижте още: 

3 животоспасяващи команди, които всяко куче трябва да знае

5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

 

Виж още