Най-полезните летни храни за кучетата

куче Снимка: iStock

Х ранителните ни навици се променят през лятото. Същото важи и за кучетата ни (както, впрочем, и за други животни) и това е съвсем нормално. Дългите слънчеви и горещи дни са благословия за домашните ни любимци, но дори и този прекрасен сезон все пак има своите недостатъци. 

През лятото най-често кучетата губят апетит. Някои загрижени стопани смятат, че това е здравословен проблем, но нямате причини за притеснение – липсата на обичайното желание за хапване на косматия ви другар не е нещо тревожно. Добрата новина е, че има някои сезонни плодове и зеленчуци, които можете да споделите с домашния си любимец, за да го хидратирате и да му помогнете да се справи по-леко с жаркото време навън. 

Ето и топ 10 на най-добрите летни храни за кучетата, селектирани от специалистите на Американския киноложки клуб. 

 • Диня

Този плод съдържа около 90% вода, което го прави една от идеалните храни за кучета (а и за нас самите) през лятото. Богат на калий и фибри, този летен деликатес съдържа и витамини като В6, А и С. Отлична храна за справяне с топлината, не забравяйте да премахнете семената, преди да почерпите косматия си другар с малко диня като лакомство между храненията. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

 • Джинджифил

Джинджифилът също е идеална храна за кучетата през лятото. Той има противовъзпалителни свойства, поддържайки температурата на тялото по-ниска. Можете да добавите джинджър към замразените лакомства или към водата на питомеца си. Ако домашният ви любимец не харесва леко острия му вкус, опитайте да го прикриете някак в храната му. 

 • Краставица

Краставицата е една от най-добрите идеи за лакомство през лятото, като можете да я давате на домашния си любимец в неограничени количества! Тази храна съдържа витамини като В1, В7 и С, има ниско съдържание на въглехидрати и е богата на калий и мед. 

 • Сладолед

Кой не обича да похапва сладолед през горещите летни дни? И докато сладкото лакомство не е подходящо за домашните ни любимци, можете да приготвите сами сладолед, подходящ за четириногия ви другар. Простосмесете банан и малко кисело мляко, щипка канела за допълнителен вкус, замразете и имате чудесното лятно лакомство.

куче сладоледСнимка: iStock

 • Ананас

Ананасът подсилва имунитета и е полезен за храносмилането. Освен това е една от най-добрите храни за кучетата през лятото, тъй като само два резена от този плод са достатъчни, за да хидратират и освежат качествено домашния ви любимец. Богат на магнезий, желязо, мед, фосфор и цинк, ананасът съдържа и малко количество захар– нещо, което е добре да имате предвид. 

 • Манго

Едно от най-вкусните тропически изкупения, този плод се харесва на почти всяко куче. Богат на витамините А, В6, С и Е, той подпомага имунитета на питомеца ви. Уверете се, че не давате кората и костилката, а само сочното месо във вътрешността му. 

кучеСнимка: iStock

 • Боровинки

Боровниките са питателен плод, богат на фибри и витамин С. Освен това, те са една от идеалните храни за кучетата ни през лятото, тъй като повишават антиоксидантите в кръвта, като същевременно имат много ниско съдържание на мазнини. Малко калории и почти никаква захар – какво по-добро за едно лятно лакомство?

кучеСнимка: iStock

 • Кисело мляко

Студеното кисело мляко е задължително в горещите летни дни! Като една от идеалните храни за закуска или междинно хранене за нас, то е също толкова добър избор и за домашните ни любимци. Млечната киселина, която има в себе си, спомага за добрата функция на стомашно-чревния тракт. А и повечето кучета обичат много вкуса му!

кучеСнимка: iStock

 • Спанак

Спанакът е една от най-важните храни, които е добре да включим в менюто на кучето си това лято. Консумацията му спомага да се избегнат стомашно-чревни проблеми, той е полезен за костите, богат е на фибри и витамини като А, В, С и К. 

Как да храним кучето си през лятото

 • Следете апетита на кучето си и съответно – намалявайте или увеличавайте порциите му;
 • Избягвайте да го храните само с търговска суха храна, тъй като тя също дехидратира; 
 • Избягвайте мазни и топли храни;
 • Уверете се, че кучето ви разполага с хладка питейна вода по всяко време на деня;

Вижте още:

Ябълките – безопасно и здравословно кучешко лакомство

Защо е добре да ограничим преработените храни в диетата на кучето си

Виж още