Нервно куче? Вашето поведение може да е причината

куче нервно Снимка: iStock

К акво прави едно куче нервно? Някои четириноги са много тревожни като цяло, докато при други подобно поведение може да се появи, защото самите им собственици на стресирани и под напрежение.

Средата, в която кучето живее, може да окаже огромно влияние върху начина, по който се справя със стресови ситуации,

пишат от PetMD.

Dogsandcats.bg

Домашните любимци не разбират защо стопаните им са стресирани, тъжни или ядосани. Но те винаги реагират на тези наши емоции по различен начин. Някои четириноги лаят, други могат да се опитат да се скрият, трети – да започнат да хленчат и дори да станат агресивни от страх. 

куче нервноСнимка: iStock

Как да се справим правилно с негативната енергия

Много хора не се замислят, че начинът, по който самите те се справят (или не се) със своята нервност, може да окаже пряко влияние върху това как кучетата им реагират на заобикалящата ги среда. Например, когато собственик остави питомеца си за груминг процедура и самият той е нервен – говори бързо, жестикулира и като цяло излъчва тревожност, тази енергия се прехвърля и на домашния му любимец.

Това, което трябва да осъзнаем е, че кучетата ни са силно интуитивни животни, които лесно се ориентират по езика на тялото ни. Ако самите ние сме напрегнати или стресирани, не е нужно да кажем нито дума – животното разбира по бързите движения на ръцете ни, клатенето на краката и невъзможността да стоим неподвижно, че нещо ни тревожи. Кучетата ни усещат, че изпитваме стрес или страх и, благодарение на мощното си обоняние (когато сме под стрес, например, се потим повече и миризмата ни става по-различна).

куче нервноСнимка: iStock

Когато се научим да контролираме собствените си емоции, домашните ни любимци също ще започнат да имат по-добър контрол върху своите. Това е поведение, което изисква търпение, постоянство и много повторения. Важно е самите вие да действате спокойно, когато сте около кучето си, независимо колко нервни или стресирани се чувствате. Ключовете за справяне с нервно куче са бавните движения и говоренето със спокоен тон. 

В крайна сметка, всичко се свежда до това да се научите да контролирате собствените си стрес и безпокойство. В резултат на това и домашният ви любимец ще бъде по-здрав и щастлив. 

Ключовете за справяне с нервно куче са бавните движения и говоренето с тях, за да им кажете, че сте на тяхна страна. В крайна сметка, ако се научим да контролираме собствения си стрес и безпокойство, в резултат на това нашите домашни любимци ще бъдат по-здрави и по-щастливи.

куче човекСнимка: iStock

 

Виж още