Нормално ли е кучето да има диария, след като роди

куче Снимка: iStock

С амо можем да си представим щастието и умилението на всеки стопанин на женско куче, които се появяват в мига, когато домашният му любимец се сдобие с малки. Сигурни сме, че сте много развълнувани, но в някои случаи – и леко объркани. Защото, непосредствено след раждането има някои неща, свързани с поведението и състоянието на майката, които могат да бъдат леко озадачаващи. 

В повечето случаи, след като женската роди, тя се залавя за „работа“. Или иначе казано – почиства новородените кутрета чрез активно близане. Съвсем нормално е, по време на този процес, кучето да изяде плацентата и да погълне част от околоплодните води, отделили се по време на процеса на раждане. Ако вашият домашен любимец се е погрижил за тази част от майчинските си задължения, то не се изненадвайте, че може да видите лека диария няколко дни след раждането. 

кучеСнимка: iStock

Следродилни проблеми

Както споменахме, няма нищо лошо или странно в това, че жената изяжда плацентата и почиства палетата непосредствено след раждането – това е естествен инстинкт. Въпреки това, не е изключена поява на стомашен дискомфорт, съпътстван от болки в корема или диария. 

Dogsandcats.bg

Ако давате на майката и специална, различна от обичайната й храна, препоръчана от ветеринарен лекар с цел осигуряване на допълнителни витамини и минерали по време на кърменето, отново можете да станете свидетели на по-редки изпражнения. 

Промените в диетата, както и поглъщането на плацентата след раждането могат да причинят диария на кучето, но тя би трябвало да изчезне до няколко дни. В случай, че това не се случи – необходимо е да се свържете с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че животното е здраво и всичко с него е наред. 

кучеСнимка: iStock

Кучетата имат нужда от специално внимание след раждане

В първите дни след раждането, водени от еуфория и радост от появата на малките, често можем да сме по-разсеяни или невнимателни с майката. А от нас, като отговорни собственици, се изисква точно обратното. Следете състоянието на женската и дръжте очите си отворени и за други средродилни усложнения. Има различни състояния, към които женската е особено уязвима непосредствено след раждането, като те включват: еклампсия, мастит и следродлен метерит. 

женско кучеСнимка: iStock

Ако кучето ви показва признаци на потиснат апетит или треска, усещате го нервно, задъхано или тревожно, ако не се грижи за малките си, а ги ръмжи – незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. 

Вижте още:

По-добре ли е за женското куче, ако има поне едно котило

Усещат ли мъжките кучета, че женската е кастрирана

Виж още