По-добре ли е за женското куче, ако има поне едно котило

женско куче Снимка: iStock

Д ебатът „за“ или „против“ кастрирането е често срещана тема за обсъждане между собственици на домашни любимци. Това е чувствителна област, в която, за съжаление, продължава да има много неизвестни, а именно това поражда различни истории и митове, често – почти напълно опровергавани от страна на ветеринарни лекари и специалисти. Защо хората им вярват – не бихме се наели да кажем. Но едно е сигурни – всички сме ги чували. 

Вижте още: Да кастрирам или не кучето си

Едно такова популярно твърдение гласи, че ако имате женско куче и поне веднъж го оставите да има малки, дори и само едно котило преди евентуална кастрация, ще добави години към живота му. Ако и вие сте го чували, то със сигурност се питате дали лишаването на вашата женска от потомство всъщност не би имало отрицателен ефект върху здравословното й състояние в бъдеще? Ако е така, то се надяваме да продължите да четете, за да видите какво ни казват фактите по въпроса. 

бременно кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Митът за „едно котило преди кастрирането"

Въпреки че експертите не могат да си обяснят откъде се е зародило и защо е толкова разпространено, твърдението че на кучето трябва да бъде дадена възможност да се размножи поне веднъж, преди да бъде кастрирано е доста популярен. Водени от този мит, много собственици на домашни любимци решават, че не е добра идея да кастрират животното и предпочитат да го оставят да се размножава. Не се съмняваме, че го правят водени от най-добри чувства – може би защото смятат, че това е „естествено“ и най-добро за косматия им приятел. 

Според WebMD и Американския киноложки клуб (АKC) няма никакви научни доказателства в подкрепа на теорията, че женските четириноги трябва да имат поне едно котило, преди да бъдат кастрирани. 

женско кучеСнимка: iStock

Рискове при бременност и раждане

И бременността, и раждането крият известни рискове за женското куче. Разбира се, за четириногите ни приятели размножаването е инстинктивен и естествен процес, но това далеч не означава непременно, че усложнения не съществуват или няма да изникнат. Цезаровото сечение е все по-често използвано от ветеринарните лекари и, бъдете сигурни, за това си има причина. Освен това кучето може да изпита и фалшива бременност, което от своя страна да повлияе на поведението, да причини хормонален дисбаланс и дори да доведе до някои здравословни проблеми. 

При интактните (некастрираните) женски има по-висок риск от развитие на пиометра – инфекция на матката, която може да бъде фатална. За сравнение, при кучета, които са се подложили на стерилизация, шансовете за това са доста по-малки. 

Вижте още: Как протича бременността при кучетата

Предимствата на ранното стерилизиране

Според специалисти и ветеринарни лекари, цитирани от специализирания сайт WebMD най-доброто време да кастрирате косматия си приятел е преди да започне първото разгонване. 

женско кучеСнимка: iStock

Всеки път, когато женската влиза в период на разгонване – което, както знаете е задължително условие, за да забременее и да се сдобие с кученца, това увеличава значително риска от развитие на тумори на млечната жлеза. Само въз основа на тази информация можем да заключим, че кучета, които не се размножават, имат по-голям шанс животът им да премине без да ги срещне с опасни и тежки заболявания като рак, например.  Не бива да забравяме и, че стерилизацията изисква отстраняване на матката, а това елиминира възможността от рак на половите органи. 

Последната дума

Няма начин да се каже със сигурност дали кучето ще живее по-дълго само, защото е родило малки.

Въпреки това, има редица здравословни проблеми и рискове, свързани с бременността и раждането. Така че – технически, предотвратявайки възможността женската да стане майка, вие премахвате и част от тези рискове. И бъдете сигурни в едно – с правилните грижи, добре балансирана диета, добра ветеринарна грижа, активност и много любов, дори и да няма потомство, вашият домашен любимец има по-голям шанс да живее по-дълго в сравнение с четириногото, което не е стерилизирано и преминава през целия процес на бременност и раждане. 

кучетаСнимка: iStock

 

Вижте още:

5 признака, че кучето ви може би е бременно

Усещат ли мъжките кучета, че женската е кастрирана

 

Виж още