Усещат ли мъжките кучета, че женската е кастрирана

кучета Снимка: iStock

А ко сте стопанин на мъжко куче, то със сигурност сте изпадали в ситуация, когато любимецът ви е привлечен към женска, която в крайна сметка се оказва кастрирана. За това и няма как да не се запитаме – на какво се дължи интереса на четириногото, все пак добре знаем, че след стерилизирането на женското куче то на практика не се разгонва повече? 

Факт е, че кастрирането на женските четириноги като цяло намалява значително хормонално повлияните действия на мъжките. И макар че те не осъзнават, че насреща си имат партньор, който не е жизнеспособен в репродуктивно отношение, животните просто няма да усещат онзи неустоим аромат (който ги кара да забравят всичко и често – да се опитват да избягат). 

кучетаСнимка: iStock

Да, на теория не би следвало мъжкото куче да е привлечено от кастрирани женски. Въпреки това, има някои причини, поради които вашият космат приятел може все пак да прояви интерес към стерилизирана женска. Ето какви могат да бъдат те: 

Dogsandcats.bg

Топлинен аромат и привличане

Кучето ви може да е безкрайно умно, но всъщност то няма как да знае, че женската срещу него е стерилизирана. Единственият начин, чрез който животното може да е ориентира, е липсата на аромата, който четириногите имат по време на разгонване. 

Ако едно женско куче е кастрирано, тези цикли ще престанат и в даден момент то ще спре да излъчва този хормонален аромат, който привлича мъжките. Но при някои женски, месеци след стерилизацията все още е възможно да има следи от този мирис. Въпреки това, бъдете спокойни, защото те постепенно ще изчезнат и домашният ви любимец ще спре да привлича мъжки. 

Сбогом, разгонване! 

Стерилизирането при женските кучета не само спира твърде усърдните на моменти мъжки, които с готови за чифтосване, но и като цяло прекратява други типични аспекти на периода по разгонване, включително кървене, по-често уриниране и промени в поведението, включващи тревожност или нервност. 

кучетаСнимка: iStock

Ако едно мъжко куче е привлечено от кастрирана женска, това може да се дължи на факта, че при нея цикълът на разгонване не е спрял напълно. Случва се понякога стерилизираните животни да показват признаци на разгонване в случаите, когато е възникнало така нареченото състояние „синдром на остатъчен яйчник/яйчници“. Това на практика означава, че след процедурата по стерилизация в тялото на животното са останали парчета от яйчника или яйчникова тъкан, която е в състояние все още да произвежда полови хормони. 

Ако имате подозрения, че това се е случило с вашия домашен любимец, не губете време да го заведете на ветеринарен лекар, който да поправи допуснатата грешка. 

Други аспекти на „мъжкото внимание“

През повечето време мъжките кучета са привлечени изключително и безпогрешно от миризмата на женската, която е специфична и съпътстваща периода на разгонване. Ако вашият домашен любимец вече не излъчва подобен аромат в следствие на стерилизация, то интересът на представители на мъжкия пол към него може да се дължи и на някои други неща. 

кучетаСнимка: iStock

Най-често тези привидно хормонални и сексуални прояви – опити на мъжкия да се качи на кастрирана женска, са проява на демонстрация на господство над нея, а не на желание за чифтосване. За това – бъдете внимателни и винаги наблюдавайте домашния си любимец, когато си взаимодейства с други четириноги навън. 

 

Вижте още:

Да кастрираме или не кучето си

Разгонване при кучетата - какво трябва да знаем

Виж още