Нормално ли е кучето ми да е постоянно жадно

куче Снимка: iStock

Н ай-честата и проста причина хората и животните да пият вода е, че са жадни. Количеството живителна течност в тялото ни намалява и ние пием, за да компенсираме загубите и възстановим баланса. Tъй като домашните ни любимци не се потят, освен от носа и от възглавничките на лапите си, те елиминират телесната топлина чрез пъхтене и задъхване. Колкото по-учестено диша животното – толкова повече вода губи чрез изпаряване. Този дефицит е физиологичен и може лесно да се запълни – чрез пиенето й. 

Прекомерният прием на вода при кучето, който надхвърля нормалното количество, или който се случва без причина, може да е признак на заболяване.

При различни състояния тялото на домашния ни любимец не е в състояние да контролира загубата на вода – дори и при нормална телесна температура. За да балансират – при косматите ни приятели се появява прекомерна жажда.

Dogsandcats.bg

куче пие водаСнимка: iStock

Колко вода е нормално да пие едно здраво куче?

Като цяло, приемът на вода варира в зависимост от диетата на домашния ви любимец. Ако в менюто му преобладава мокра храна, то може да изпитва по-малка жажда. И обратното – кучета, които се хранят предимно с гранули, изглежда имат по-честа нужда да компенсират с прием на вода и пият повече от очакваното. 

Общата насока на ветеринарните лекари е, че едно здраво куче трябва да пие между 20-70 ml/kg на ден. Като отговорен стопанин е важно да сте наясно с приема на вода на вашия любимец, защото пиенето на твърде малко течности може да доведе до дехидратация. А ако жаждата на животното е прекомерна, това може да е индикация за заболяване на органите. 

кучеСнимка: iStock

Ако кучето ви пие повече вода от обикновено, то вероятно ще му се ходи и до тоалетна повече. А по-честото уриниране също би могло да се счита за признак на потенциален проблем. Всъщност повишеният прием на вода често е отговор на излишната загуба на течности чрез урината.

Какво представлява полидипсията при кучетата?

Полидипсията е прекомерно пиене на вода при домашните любимци. Това състояние обикновено се наблюдава тогава, когато животното губи излишни количества вода по определена причина. 

Най-честите заболявания, които водят до повишена жажда, прекомерно пиене на вода и отделяне на урина включват бъбречна недостатъчност, захарен диабет и болест на Кушинг.

Първичната полидипсия се използва за описване на прекомерното пиене на вода, което не се дължи на заболяване или психоза. Това може да се случи при кученца, на които им е скучно сами по цял ден. Или при представители на породи, които обичат да играят или да плуват във водата. 

кучеСнимка: iStock

Психогенната полидипсия е сред по-рядко срещаните причини, поради които кучетата пият повече вода от нормалното. Тя представлява поведенчески състояние с физическа проява – прекомерна жажда.

Приемът на някои лекарства като кортико-стероиди, често води до по-голяма жажда при четириногите.

Какво да направим ако кучето ни пие твърде много вода?

Пиенето на прекомерни количества вода често е свързано с повишено уриниране. И докато самото поглъщане на течността е знак за здравословен проблем, честата нужда на животното да ходи до тоалетна може да бъде истинско неудобство за стопанина. Тъй като често – докато не сте у дома и кучето има нужда, то е склонно да се изпуска. 

кучеСнимка: iStock

Първата и най-важна стъпка, която да предприемете, за да се справите с прекомерното пиене на вода, е да посетите ветеринарния си лекар. Специалистът ще диагностицира и потвърди наличието на определен здравословен проблем. Имайте предвид, че много от състоянията, свързани с прекомерната жажда, са много сериозни и изискват незабавно лечение:

  • Заболяване на бъбреците
  • Захарен диабет
  • Хиперкалциемия (високи нива на калций в кръвта)
  • Пиометра (инфекция на матката при нестерилизирани женски кучета)

Всички изброени заболявания са сложни и прогресиращи. За това е важно във възможно най-кратък срок да бъдат потвърдени от ветеринарен лекар, който да назначи подходяща терапия за контрола им. Преди да доведат до необратими щети.

Какво да НЕ правите, ако кучето ви пие твърде много вода

  • Никога на ограничавайте достъпа до вода на кучето с цел да намалите приема й

Това може да доведе до дехидратация и дисбаланс на течностите в организма на животното, което да влоши още повече здравословното му състояние.

  • Не пренебрегвайте проблема

Състоянията, които причиняват прекомерната жажда у домашния ви любимец, са много сериозни и могат да бъдат фатални.

кучеСнимка: iStock

Какво да направите, ако кучето ви пие твърде много вода? 

  • Насрочете час за преглед при ветеринарния си лекар 

С помощта на редица изследвания на кръв и урина, специалистът ще постави диагноза на домашния ви любимец. Може да са необходими допълнителни тестове за по-нататъшно идентифициране и регулиране на състоянието.

кучеСнимка: iStock

Единственият начин да намалите приема на вода е да управлявате основното състояние на животното. Повечето от заболяванията, свързани с прекомерната жажда могат да бъдат регулирани и контролирани, което ще позволи на вашия домашен любимец може да продължи да води нормален, качествен живот.

 

Виж още