Нормално ли е кучето ми да харесва всички?

куче дружелюбно Снимка: iStock

Н а всички ни се иска да можехме да прочетем мислите на кучето си. Когато то се взира с нас със своите големи и очарователни очи, няма как да не се зачудим: Има ли нещо повече зад този поглед или е просто просене на няколко допълнителни лакомства?

куче дружелюбноСнимка: iStock

Ако домашният ни любимец можеше да говори дори и за 10 минути, сигурни сме, че бихме си изяснили много неща. Уви, тъй като това не е възможно, остава ни само да гадаем. А една от любимите теми за спекулации е свързана именно с предпочитанията на косматия ни другар. Или по-точно – кой човек харесва кучето ни най-много. 

Някои четириноги ясно показват, че предпочитат само един човек. Други изглежда са фенове на определен тип хора. Но какво да кажем за онзи домашни любимци, които изглежда харесват всички? Обичайна ситуация или по-скоро изключение? Решихме да се разровим и да разберем защо някои кучета изглежда обичат всички. И отговорите, на които попаднахме, може да ви изненадат. 

Dogsandcats.bg

куче дружелюбноСнимка: iStock

Нормално ли е кучето ми да обича всички?

Докато някои собственици на четириноги се боят, че домашните им любимци са твърде предпазливи и мнителни към непознати, други забелязват точно обратната тенденция. Дали вашият космат другар скача и ближе всеки, който се доближи до него? Или държи на всяка цена да поздрави всеки човек, минаващ наблизо? Ако отговорите ви са положителни, то имаме добра новина за вас: Напълно възможно е домашният ви любимец да обича всички и въпреки че звучи леко досадно, погледнато от друг ъгъл може да бъде много сладко.

  • Кучетата обичат миризмата на хора

Може да си мислите, че сте специални, защото сте собственик на животното, но истината е, че кучетата (поне повечето от тях) обичат хората! Нещо повече, според резултатите от скорошно проучване върху поведението на четириногите, публикувано в Elsevier, човешката миризма задейства определена област в мозъка на кучетата. Да, когато усещат аромата на стопанина си, техният „център на възнаграждение“ се задейства по-ярко. Въпреки това учените са установили, че дори и да не им е позната, миризмата на хора буди по-положителни реакции у четириногите, отколкото тази на техни себеподобни. 

куче човек душиСнимка: iStock

Това предполага, че кучетата просто обичат хората, дори и тези, които не познават. 

  • Кучетата се опитват да се свържат с хората

Кучетата са единствените животни (с изключение на приматите), които търсят зрителен контакт с хората. Когато домашният ви любимец ви гледа в очите, можете и сами да добиете усещане за връзката, която имате един с друг. Освен това, продължителният зрителен контакт не е присъщ за кучешкия свят, а запазен само за хората. 

  • Хората пазят кучетата и гарантират безопасността им

Ако сте попадали на теориите на Сезар Милън, то може би вече сте се натъквали на идеята, че е необходимо да се утвърдите като „лидер на глутницата“ за домашния ви любимец. Това ще ви помогне да научите косматия си другар да изпълнява вашите команди. Знаете ли обаче, че наличието на силен водач кара четириногият ви другар да се чувства сигурен.  

куче дружелюбноСнимка: iStock

Освен това, проучване в PLOS One заключава, че връзката между кучетата и хора е подобна на тази между бебета и техните родители. Или с други думи: домашните ни любимци са склонни да бягат при хората, когато са уплашени, докато други животни не демонстрират подобно поведение. Така че вероятно косматият ви другар разчита и на вашата защита, за да се чувства в безопасност.  

Когато кучетата изглеждат зли, това обикновено е защото са уплашени

Очевидно кучетата не обичат всички през цялото време. Много хора се боят от четириноги, които изглеждат агресивни или склонни да нападнат непознати хора. Експертите обаче са открили, че най-често агресивните кучета са просто уплашени. И често, с правилната и всеотдайна грижа, обучение и последователни команди, те се научават да обичат и да се доверяват на хората. 

куче дружелюбноСнимка: iStock

Кучетата, които обичат всички, може просто да са добре приспособени кучета!

Ако домашният ви любимец поздравява всички с вълнение и радост, тогава може би това е знак, че кучето се чувства комфортно. Разбира се, понякога твърде многото вълнение може да е изтощително. Но в никой случай не е нещо, което да ви притеснява. Защото науката показва, че обичта към хората е естествено състояние при четириногите. Така че, ако косматият ви другар сякаш обича всички, може просто да се поздравите!

Вижте още: 

Как да отгледаме дружелюбно куче

5 малки кучета, които са и чудесни пазачи

 

Виж още