Нормално ли е мустаците на кучето ми да падат?

куче мустаци Снимка: iStock

Р ядко се замисляме за функцията на мустаците на кучетата и за какво служат те. А ако ги видим паднали на пода в дома си, това несъмнено може да ни паникьоса и разтревожи сериозно. За щастие, макар че загубата на мустаци може да е индикатор за определени заболявания, ако степента на загуба не е тежка, вероятно нямате причини за безпокойство.

куче мустациСнимка: iStock

Какво представляват мустаците и защо кучетата ги имат?

Тъй като кучетата използват муцуните си, за да си взаимодействат със света по почти същия начин, по който хората го правим с пръстите си, мустаците са важни за косматите ни другари. Това са дълги, груби косми, които в повечето случаи са разположени на муцуната, локализирано – в долната част на брадичката и в страни от носа.

Мустаците имат плътни нервни окончания, които изпращат сигнали до мозъка на кучето. Те са силно чувствителни към неща като въздушни течения и температурни промени. Също така се спекулира, че мустаците дават на четириногите усещане за пространство, така че да имат по-добро възприятие за физическата среда около себе си. Ето защо

Dogsandcats.bg

никога не трябва да подрязвате мустаците на кучето си, тъй като по същество променяте основен сетивен орган за него. А това може да го направи мрачно, раздразнително и агресивно.

куче мустациСнимка: iStock

Защо мустаците падат?

И така, ако мустаците са толкова важни за кучетата, защо падат? Е, най-лесният отговор е, че просто се случва! Ние хората, макар че се нуждаем от кожата си, сме в постоянно състояние на отделянето й на клетъчно ниво, нали? За четириногите ни другари ситуацията не е много по-различна. Всъщност, сравнително обичайно е мустаците на кучетата да се разцепват или просто да падат с течение на времето. Ако това се случва естествено, а не поради човешка намеса или болест, те би следвало да пораснат отново. Освен това падането им не би трябвало да се отразява на ориентацията на четириногото, нито на възприятията му за околния свят.

Като се има предвид това, ако някога се съмнявате и подозирате, че питомецът ви показва признаци на заболяване, не се колебайте да го заведете при ветеринарния си лекар за преглед. По-добре да прекалите с грижите и да се подсигурите, отколкото след това да съжалявате!

куче мустациСнимка: iStock

В заключение, ако случайно забележите част от мустаците на кучето си на пода у дома, не бързайте да се тревожите. Защото, подобно на останалите косми, и те падат през определени периоди на годината или поради различни фактори. И се регенерират! Само за няколко дни мустаците ще израснат отново. Ако обаче забележите значителна загуба, свързана с липса на апетит, разумно е да се свържете с ветеринарния си лекар и да го информирате за случилото се, за да избегнете по-сериозни заболявания.

А ако някога сте обмисляли да отрежете мустаците на кучето си, само заради външния му вид, не забравяйте, че по този начин можете да компрометирате спокойствието му: ако бъдат премахнати вашият космат другар ще се чувства по-несигурен и уплашен, защото възприятието му за света ще бъде нарушено.

 

Виж още