Объркват ли маските за лице кучетата ни

куче маски Снимка: iStock

П андемията донесе много промени в начина на живот не само на хората, но и на домашните им любимци. Да, сигурни сме, че кучетата ни са повече от доволни, че прекарваме повече време с тях, работейки от вкъщи. Но има и неща, които могат да бъдат малко объркващи за косматия ви приятел – и дори, леко плашещи. Като това да виждат хора, покрили лицата си с маски. 

Носенето на маска за лице е един от задължителните и най-сигурни методи за борба с разпространението на вируса. Ние го разбираме, но замисляли ли сте се как го възприемат кучетата ни? 

Маските объркват ли кучетата?

Макар да знаем, че домашните ни любимци обръщат внимание на усмивката и изражението на лицето ни, човешките устни невинаги са добър „доставчик“ на информация за четириногите ни приятели. Те са далеч по-добри в това да „четат“ езика на тялото ни, държанието, тембъра на гласа, мимиките и тн. Това значи, че носенето на маска може да влоши леко способността на кучето ви да интерпретира изражението на лицето на собственика си. 

куче маскаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Според последни изследвания на учени от Университета по ветеринарна медицина във Виена, домашните ни любимци могат да различат дали сме щастливи или ядосани само като видят половината от човешкото лице. Това може би се дължи на близките отношения на животните и хората, които са им помогнали да се научат да разбират невербалната комуникация. Вярвате или не -косматият ви другар обръща голямо внимание на сигналите на тялото ви. Освен това – кучетата имат и друго предимство. Те получават много информация чрез обонянието си. Така че – носенето на маска намалява само способността на животните да четат по лицата ни, но те все още са в състояние да съберат много данни за нас. 

Как да помогнем на кучето си да се чувства по-добре около хора, които носят маски?

За да помогнем на домашните си любимци да се ориентират по-добре в свят, пълен с хора, носещи маски, първо трябва да се опитате да погледнете нещата от гледната точка на домашните си любимци. Постарайте се да изградите положителна асоциация – винаги, когато сте сред непознати с маски, предлагайте на кучето си вкусно лакомство, което обожава. 

куче маскаСнимка: iStock

Обръщайте специално внимание на животното, когато сте на разходка на обществено място, за да не се изненадва то от непознат с маска. Ако четириногото е уплашено или несигурно – не го притискайте или принуждавайте да си взаимодейства с човек с маска. Вместо това – го поздравете вежливо, със спокоен тон – по този начин кучето ще види, че не се страхувате и самото то ще се почувства по-спокойно.

 

 

 

Виж още