Опасни ли са барбекю сосовете за кучето ни

куче Снимка: iStock

П рез топлите пролетно-летни дни често няма по-голямо забавление от това да се съберем с приятели на пикник, нали? Или да си устроим барбекю на открито? Разбира се, любопитният ни домашен любимец държи да е част от забавата, за това можете да сте сигурни, че ще се навърта около вас по време на целия ден. И често може да се докопа до нещо, което далеч не е безопасно да се консумира от кучета. Като различните сосове, с които овкусяваме месото за скарата или слагаме в готовите бургери, например. 

кучеСнимка: iStock

Много стопани на четириноги си задават този въпрос – след като хората спокойно могат да си хапват сос за барбекю, дали той е безопасен и за косматите ни другари? Краткият отговор на този въпрос е не, не се препоръчва да давате барбекю сос на домашния си любимец, защото в него се съдържат съставки, които могат да причинят стомашно разстройство у вашия четириног другар. 

В случай, че установите, че вашето куче е погълнало, дори и малко количество барбекю сос, необходимо е веднага да се свържете с ветеринарния си лекар.

Dogsandcats.bg

За защо тази, така любима на мнозина добавка към скарата е толкова вредна за косматите ни спътници?

кучеСнимка: iStock

Защо сосът за барбекю е вреден за кучетата?

Основните съставки, които се съдържат в соса за барбекю и които, на практика, го правят апетитен и вкусен за хората, често са лук и чесън на прах. И макар че в малки количества те няма да убият кучето ви, в общия случай са токсични. 

Повечето сосове за барбекю съдържат и рафинирана захар, която също не е добра за домашните ни любимци. Силната им миризма пък, е резултат от голямо количество оцет. Изненадващо или не, белият дестилиран концентриран оцет може да причини на животните стомашно разстройство и дискомфорт.

кучеСнимка: iStock

Какво трябва да направим, ако кучето ни е яко сос за барбекю?

Ако домашният ви любимец е изял малко количество сос, най-вероятно нямате причина за безпокойство. Въпреки това – дръжте кучето под око и следете за признаци на дискомфорт. Ако прецените – позвънете и на ветеринарния си лекар за допълнителни напътствия. 

В случай обаче, че животното е изяло цяла бутилка сос и видимо не се чувства добре, може да се наложи да направите спешно посещение в близката ветеринарна клиника. 

кучеСнимка: iStock

В заключение – ако се чудите дали можете да дадете на вашия домашен любимец и други добавки като кетчуп или горчица, отговорът отново е не. Отново – заради съдържанието на оцветители, лук и чесън на прах, както и други, вредни за кучетата съставки. 

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: Барбекю с куче наоколо – за какво да внимаваме

Виж още