Барбекю с куче наоколо – за какво да внимаваме

куче Снимка: iStock

Т оплите пролетно-летни дни са чудесно време, което да споделим с близкия си хора. За любителите на барбекютата пък, това е чудесна възможност да се развихрят, демонстрирайки способностите си на скарата. Събирането на барбекю с приятели може и да е сред най-забавните неща за нас, но крие някои рискове за домашния ни любимец. Защото, не се съмнявайте и за момент, че любимото ви куче ще е наоколо и ще следи „щателно и под лупа“ целия процес по изпичане на месото. 

Нови хора, шумна компания, странни миризми, храни с много подправки, които миришат изкусително... 

Всичко, което свързваме с едно добро и весело барбекю може да повлияе на четириногия ни другар, да го обърка, стресира и в крайна сметка – да доведе до нежелани инциденти. За да ги избегнете ви предлагаме да разгледаме заедно 10 неща, които представляват потенциална опасност за вашето куче по време на събиране на открито и скара с приятели и как да ги избегнете. Защото наша грижа е да гарантираме не само доброто си прекарване, но и безопасността на четириногия ни приятел, нали?

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Осигурете на кучето спокоен кът за почивка

Срещата с нови хора е вълнуваща, но може да дойде в повече дори и на най-приятелски настроените четириноги. Независимо дали правите барбекюто в двора на вашата къща или при приятели, уверете се, че има някое местенце, където животното може да се оттегли и да подремне, ако има желание.

  • Преди забавата – разходка

Няма да се уморим да ви повтаряме максимата, че „умореното куче е щастливо куче“. В почти всяка ситуация, свързана с домашния ни любимец важи правилото – ако сте се разходили, поиграли и изморили качествено, значи кучето ще е по-спокойно и кротко след това. То просто ще има по-малко енергия, която да съсредоточи в бели, нали?

  • Внимавайте със слънцето

Всички обичаме да се наслаждаваме на топлото и слънчево време през лятото, но за кучето ни не е полезно да стои под жарките лъчи твърде дълго. Следете домашния ви любимец да прекарва времето си на сянка през най-горещите часове от деня, гледайте да има под ръка купичка със студена вода и внимавайте за признаци на топлинен удар (безпокойство, прекомерно задъхване, яркочервени венци, хлътнали очи). 

кучеСнимка: iStock

Ако ви предстои да прекарате цял ден на барбекю на открито, добра идея е да се снабдите със слънцезащитен продукт за домашния ви любимец. Консултирайте се с ветеринар и в никакъв случай не използвайте тези продукти, които слагате на себе си. Те могат да бъдат токсични за кучето ви.

  • Дръжте храната, алкохола и напитките със захар на безопасно място

Пилешките тръбни кости и ребра са опасни за домашните любимци и не бива да им се дават при никакви обстоятелства, защото могат да създадат опасност от задавяне. Храни като хот-дог или солено месо могат да причинят стомашно-чревни проблеми и да увеличат риска от дехидратация. 

кучеСнимка: iStock

Гроздето, стафидите, алкохолът и сладките напитки са токсични, за това – дръжте ги на място извън обсега на домашния си любимец.

Вижте още: 10 най-вредни храни за кучето ни

  • Далеч от горещата скара

Постарайте се кучето ви да е на поне три метра (толкова се счита за безопасно според Американската националната асоциация за предотвратяване на пожари) от скарата. Имайте предвид, че ако части от въглена или обгорелите подпалки попаднат в гърлото на кучето ви, те могат да бъдат токсични за него. Острите инструменти, които се използват за барбекю също могат да са опасни. За това – винаги следете да има човек около горещата скара и кучето ви да не е твърде близо до нея.

кучеСнимка: iStock

  • Погрижете се за боклука

Дори и да спазвате всички правила за безопасност по време на събиране на открито, има едно нещо, което представлява интерес за всички кучета и това е вашият боклук. Не само остатъците от кости и различна храна, които животното може да изрови от там, са потенциално вредни. Същото се отнася за алуминиевото фолио, кутии и капачки от бутилки с остри ръбове, найлоново фолио, кибрит, шишове от кебап и какво ли още не. Уверете се, че боклукът е на безопасно място, недостъпно за домашния ви любимец.

  • Без фойерверки, пиратки или димки

Страхът от бомбички и фойервеки, съчетан с останалите стресови фактори като ново място и непознати хора, може да пробуди у домашния ви любимец тревожно поведение. Това включва треперене, ръмжене, лаене, а в най-лошия сценарий – животното може да се опита да избяга. За това – ако не сте докрай сигурни, че забавата на открито, на която отивате, ще е безопасна и спокойна, замислете се дали е добра идея да взимате домашния си любимец на нея. 

Вижте още: 10 често срещани кучешки страхове и фобии

  • Актуализирайте данните на кучето

Това е предпазна мярка в случай, че четириногият ви приятел се загуби. Ако имате нов адрес или телефонен номер, можете да ги гравирате на плочка и да я поставите на нашийника на домашния си любимец. За всеки случай.

кучеСнимка: iStock

  • Следете за признаци на безпокойство

Както споменахме малко по-горе, потенциалът за появата на безпокойство и тревожност по време на барбекю е голям. Внимавайте за симптоми като треперене, прибрана под задните крака опашка, криене, опити за бягство, необичайни движения, диария или усилено облизване на различни части от тялото. 

Ако кучето ви показва признаци на деструктивно поведение – разходете се малко с него на по-тихо място, докато се успокои. 

  • Уверете се, че приятелите ви знаят правилата

Няма как да очаквате от всички на барбекюто да знаят какво е позволено и какво не на вашето куче. За това се постарайте да им обясните правилата, свързани с влизането и излизането от двора. Уведомете ги, че не бива да дават храна от барбекюто на кучето ви, колкото и жално да ги гледа то. Ако искат да му дадат лакомство, можете предварително да сложите от любимите му бисквитки в една купичка и да я оставите на видно място. 

кучеСнимка: iStock

За да се чувствате и вие добре, а и домашният ви любимец да се наслади на събирането ви с приятели – постарайте се да му осигурите безопасна среда. За да можете спокойно да се забавлявате заедно!

 

Вижте още: 

10 съвета за безопасен и забавен пикник с кучето ви

4 забавни занимания с кучето на открито

Виж още