От колко пространство се нуждаят кучетата

куче Снимка: iStock

Т очно като нас, домашните ни любимци се нуждаят от достатъчно пространство у дома, за да се чувстват щастливи и да им е удобно.

Тъй като всяко четириного има различни нужди и индивидуалност, отговорът на въпроса „от колко място се нуждае едно куче“ е доста труден.

Някои породи са по-енергични от други, което значи, че имат нужда от повече пространство, за да се разхождат и играят. Но освен нивата на енергичност, размерът на самото животно също има значение – някои кучета са по-малки от други. Така че, докато Мопсът, например, може да живее съвсем щастливо и доволно в апартамент, Голдън ретривърът обикновено ще оцени и наличието на заден двор или градина. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

За щастие на стопаните на четириноги, има някои прозрения относно нуждите на кучетата, които да ви помогнат по-лесно да се ориентирате в главоблъсканицата „домашен любимец – жизнено пространство“. 

От колко място се нуждае едно куче?

Едно от най-важните неща, които трябва да имаме предвид, когато добавяме ново куче към семейството си, е пространството, с което разполагаме. Независимо дали живеете в апартамент или къща с впечатляващ заден двор – определящи за това от колко пространство се нуждае едно четириного са неговия размер, порода, възраст и енергийни нива.

  • Размери на породата

Общите характеристики на различните породи кучета могат да ви насочат какво да очаквате, но е важно да се има предвид, че всеки индивид варира. Като се има предвид това, поради по-малкия им размер,  за по-дребните породи кучета се смята, че понасят добре живота в градски условия. Така че – ако живеете в апартамент с достъп до открито зелено пространство, това е добър вариант за вас. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки това, внимавайте – има много дребосъци, които изпъкват с голяма личност. И техните изисквания за пространство може да са по-взискателни дори от някои по-едри четириноги. Породи като Джак Ръсел и Бордър териер, например, са малки, но много активни приятелчета. Двете кучета първоначално са били отглеждани за лов, което значи, че е трябвало да са в състояние да изминават дълги разстояния, за да открият и проследят плячката си. И да, тези четириноги се справят добре в по-малки пространство, но със сигурност ще ви харесват още повече, ако имате двор, достатъчно голям за всичките им забавни лудории.

Що се отнася до по-големите породи, те се нуждаят не само от голям заден двор, за да изразходват енергията си, но и от здрава ограда, за да се избегнат възможни бягства. Сибирското хъски и Пойнтерът, например, отговарят идеално на това описание. И те също се нуждаят от редовни дълги разходки и повече място, за да могат да се разтъпчат през деня.

  • Енергийни нива

По-малките породи кучета обикновено се адаптират по-добре с живота в апартамент, а големите – искрено се наслаждават на къща с двор. Но ще се изненадате да разберете, че има и изключения от това правило. И то се отнася за дребните четириноги с много енергия, които могат да имат по-голяма нужда да са навън по-често, отколкото други, по-едри техни събратя. Това е така, защото нивата на енергия и нуждите от упражнения също са фактори, които определят от колко пространство се нуждае едно куче.

кучеСнимка: iStock

Мопсовете и Йоркитата могат да живеят щастливо в апартаменти и малки къщи, стига да имат редовен достъп до околните външни пространства. А ако имате малък двор, те ще са ви благодарни за всяка минута, прекарана в разглеждането му! Но знаете ли, че подобна конфигурация може да работи също толкова добре и при по-големи кучета като Хъски, например. 

Особено по-възрастните представители на породата. Това е така, защото, въпреки че някои четириноги се наслаждават на ежедневните си, активни разходки в близкия парк, у дома те имат по-скоро по-кратки изблици на енергия и обичат да се излежават. 

  • Възраст

Пространството, от което се нуждае кученцето, е различно при зрелите и при по-възрастните четириноги. Ако домашният ви любимец се намира в „златните си години“, когато е по-малко активен, той ще е щастлив и на по-малко място, дори и да спада към по-едрите породи. Така че, имайте предвид и възрастта на вашето куче, когато мислите колко място му е необходимо, за да бъде щастливо и да се чувства добре.

кучеСнимка: iStock

От колко място се нуждаят различните породи кучета?

Въпреки че размерът и енергийните нива са добри параметри, които да имате предвид, когато избирате бъдещия си домашен любимец, те невинаги са перфектни водачи или навигатори. Едва ли някога ще се уморим да припомняме, че всяко кученце е различен индивид и е уникално само по себе си. Ако имате предвид конкретна порода обаче, ето някои от изискванията за пространство, които представителите й обичайно имат.

кучеСнимка: iStock

  • От колко място се нуждае една Немска овчарка?

Дом със сигурна, средна до голяма градина е идеалното място за една Немска овчарка. Животът на село е много по-подходящ от градския хаос за тази умна, активна и схватлива, голяма порода кучета. Техните активни умове ще открият много кътчета за изследване в задния двор, както и по време на разходките в близката гора или планина, а и самите вие ще сте спокойни, че осигурявате на животното достатъчно физическа активност, редовни упражнения и умствена стимулация. Макар много хора да гледат Немски овчарки в апартамент, ако все пак решите да го направите и вие, то подгответе се за дълги разходки в близкия парк.

  • От колко място се нуждае един Голдън ретривър?

Любима семейна порода, която обаче не е подходяща за малки пространства. Ако имате средна до голяма по площ градина, тези кучета ще са щастливи и ще се адаптират лесно. Голдъните имат нужда от много упражнения, нуждаят се от редовни дълги разходки и много дейности на открито. Тези четириноги просто обичат да са заети с нещо!

голдън ретривъриСнимка: iStock

  • От колко място се нуждае един Лабрадор ретривър?

Отново популярна порода, Лабрадорите имат нужда от редовен достъп до големи външни пространства, тъй като имат нужда от много физическа активност и обичат да прекарват времето си навън, сред природата. Така че, ако имате среден или голям заден двор, който да споделите с очарователния си спътник, където да се разхожда, души и изследва, както и достъп до достатъчно пространство за дълги разходки на открито, Лабраторът може би е идеалната порода за вас. 

От колко място се нуждае едно куче на закрито и на открито?

Колко място е необходимо на кучетата на закрито е също толкова важно, колкото и външното пространство, до което имат достъп. Четириногите трябва да могат да се движат удобно, да лягат и да се изправят без никакви пречки, когато са си у дома. 

Ако сте решили да държите кучето си в клетка, докато сте навън или през нощта, уверете се, че има поне около 15 см пространство между главата му и горния край на клетката. Добре е животното да прекарва по-голямата част от времето си извън щайгата, обикаля из къщата, релаксира на дивана до вас или се наслаждава на дълги разходки. 

кучеСнимка: iStock

В заключение, когато става въпрос за това от колко външно пространство се нуждаят кучетата, няма общо правило, към което всички стопани на четириноги да се придържат. Малките до средни по размер дворове и градини са по-подходящи за породи като Кавалер Кинг Чарлз шпаньол и Чихуахуа. Средните са чудесни са активни малки кучета като Кокер шпаньол, Джак Ръсел, Бордър териер или Йоркширкски териер. А ако имате голям заден двор, Колито, Сибирското хъски, Голдън ретривъра или Лабрадора са кучетата за вас, защото тези породи имат високи ежедневни изисквания за упражнения. 

Важно е обаче да отбележим, че тези специални изисквания са само насоки и в никой случай не бива да се възприемат като максимални ограничения. Що се отнася до кучета и пространство – колкото повече, толкова по-добре!

 

Вижте още: 10 неща, с които ще се сблъскате при отглеждане на куче в апартамент

Виж още