Пари ли копривата кучетата?

куче коприва Снимка: iStock

Д а се разходите с кучето си извън града, през полета, в гори и планини, край реки и езера – това е едно от най-простите и достъпни удоволствия в живота! Но тези идилични излети могат да придобият болезнен обрат, когато насреща ви се появи коприва. Тези инвазивни плевели причиняват дразнещо парене, чувството от което наподобява ужилване. И докато повечето собственици познават това неприятно усещане, дали и домашните ни любимци могат да пострадат от парещия допир на копривата?

Защо паренето от коприва е толкова неприятно?

Със своите назъбени, сърцевидни листа и малки зеленикави цветчета, на пръв поглед копривата изглежда безобидна. Но стъблата и долната страна на листата е покрита с кухи, игловидни косми. При докосването им всеки от тях действа като малка подкожна игла, инжектирайки дразнещи химикали като хистамин, ацетилхолин и серотонин в кожата. При хората резултатът е болезнен, парещ обрив. Същото се отнася и за кучетата – и при тях има идентично усещане за парене, когато копривата влезе в контакт с кожата им. 

куче коприваСнимка: iStock

Някои кучета са изложени на по-висок риск

Докато копривата може да засегне всички кучета, тези с тънка козина и чувствителна кожа са най-уязвими. Породите като хрътки, Уипети, Боксери и Питбули е по-вероятно да усетят ужилването по-силно. При по-малките кученца също може да има по-силна реакция. Четириногите, които тъпчат през копривата или хапят растенията от любопитство, също е по-вероятно да пострадат.

Dogsandcats.bg

куче коприваСнимка: iStock

Разпознаване на симптомите

Често може да се окаже трудно да забележите, че едно куче е било опарено от коприва, най-вече – поради гъстата му козина. За това е необходимо да потърсите следните признаци:

  • Локализиран оток, зачервяване и уртикария на мястото на ужилването
  • Сърбящи, болезнени рани по лицето, краката, корема или други части на тялото
  • Прекомерно облизване, дъвчене или чесане на раздразнената кожа
  • Търкат муцуната си в земята, за да облекчат сърбежа
  • Обща възбуда и скимтене

Ако е било опарено, вероятно кучето ви инстинктивно ще избягва местата, където е пострадало. Обикновено симптомите на ужилването от коприва се появяват доста бързо след контакт с растенията. Вашият ветеринарен лекар ще идентифицира характерните повдигнати, подути рани, като направи физически преглед. Специалистът ще провери и за признаци на алергична реакция, като копривна треска, подуване или затруднено дишане. След това ще ви даде инструкции как да третирате ужилените места у дома. 

куче коприваСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат безопасно коприва?

Дъвченето на растението, когато е преминало термична обработка, не е особено препоръчително за кучета. Да, то няма да причини парене в устата, но консумацията на по-големи количества може да доведе до стомашно-чревни проблеми като повръщане, диария и болки в корема.

Как да подходим в случаите, когато кучето ни е ужилено от коприва?

Като цяло, когато се разхождате с кучето си извън града, стремете се да избягвате места, където расте коприва. Ако домашният ви любимец случайно бъде ужилен, бързата първа помощ може да помогне за облекчаване на дразнението. Ето какво можете да направите:

  • Ако в кожата се виждат косми или части от листата на копривата – отстранете ги с ръкавици. 
  • Изплакнете мястото добре с хладка вода.
  • Приложете студен компрес щом се приберете у дома (ако подуването и сърбежът са тежки).
  • Наблюдавайте внимателно животното през следващите 24 часа за реакция.

Ужилвания между лапите

Понякога кучетата могат да стъпят върху коприва с незащитени лапи, което да причини парене между пръстите на краката им и по възглавничките на лапите. Тези чувствителни зони могат силно да се подуят и да станат доста болезнени. За това – винаги проверявайте внимателно лапите на питомеца си след разходка. 

куче коприваСнимка: iStock

На всеки се е случвало да го опари коприва. Това е една от онези досадни летни неприятности, които могат да изненадат дори най-опитните собственици на четириноги, свикнали да ги водят на разходки сред природата. Важното е да знаете какви са симптомите, за да можете да осигурите на питомеца си облекчение и двамата да продължите да се наслаждавате заедно на времето на открито. 

Вижте още: 

6 неща, за които да внимавате при разходка в гората с кучето си

Виж още