6 неща, за които да внимавате при разходка в гората с кучето си

куче разходка гора Снимка: iStock

М алко са нещата, които обичаме повече от това да се разходим сред природата в компанията на домашния си любимец. Ако сте открили прекрасната прохлада на планината през жарките летни дни, то добре знаете колко зареждащи и релаксиращи са подобни активности. И тъй като лятото все още не е приключило, много собственици на четириноги се отправят към близката гора, за да направят същото. Ако и вие сте сред тях, то преди да „хванете гората“, не образно, а съвсем буквално, ето няколко съвета от нас – за какво да внимавате и за какво да се подготвите.

куче разходка гораСнимка: iStock

 • Кърлежи

Първият очевиден отговор, с който повечето собственици на кучета са наясно, са кърлежите. Те живеят в горите, на места, където има висока трева и храсти, заемайки стратегическа позиция, изчаквайки потенциалните си домакини, към които да се прикрепят. Кърлежите са малки, неприятни паразити, които пренасят различни болести.

Вижте още: 6 стряскащи факта за Лаймската болест при кучетата

Dogsandcats.bg

Преди да решите да заведете кучето си на разходка в гората, уверете се, че е защитено. 

 • Лисичи опашки

Едно от нещата, с които сме се забавлявали истински като деца, а като собственици на кучета често сме склонни да пренебрегваме, са лисичите опашки. Да, това не е токсично растение, така че е лесно да предположим, че няма непосредствена опасност за домашния ни любимец. Въпреки това, те могат да попаднат в носа, очите, кожата, подложките на лапите и дори гениталиите на вашето куче. И поради уникалната си форма е трудно да бъдат премахнати. Всъщност, ако животното започне да облизва отривисто мястото, където се е забила лисичата опашка, тя само ще влезе още по-навътре...

куче разходка гораСнимка: iStock

 • Дехидратация

Дехидратацията може да бъде тих убиец. И не го казваме, за да ви плашим. Задължително условие е, преди да тръгнете на дълъг преход, да сте абсолютно сигурни, че сте взели достатъчно вода за себе си и за домашния си любимец. Дехидратацията може да настъпи бързо, за това е важно да следите косматия си другар през цялото време. Правете почивки на всеки 20-30 минути, като предлагате на питомеца си вода. 

Някои от най-честите признаци на дехидратация при кучета са:

 • Загуба на еластичност на кожата
 • Повръщане
 • Загуба на апетит 
 • Хлътнали, сухи на вид очи
 • Липса на енергия
 • Летаргия
 • Повишено слюноотделяне
 • Сух нос
 • Бледи, сухи венци

 

 • Отровен бръшлян

Друго възможно нещо, за което трябва да внимавате, е отровният бръшлян. Може да не ви убие – нито вас, нито домашният ви любимец, но със сигурност ще направи прехода ви една идея по-неприятен. Това растение се среща по голяма част от туристическите пътеки, като не е изключено да се натъкнете на него и в някой от парковете в града. 

куче разходка гораСнимка: iStock

Отровният бръшлян произвежда специално масло, което предизвиква реакция на кожата. Кучетата са защитени на местата, където има гъста козина, но очите, носовете и подложките на лапите им са уязвими. 

 • Отровни гъби

Дивите гъбу могат да бъдат фантастично допълнение към нашата диета, но само ако сте запознати кои от тях са годни за консумация. Опитните гъбари знаят как да различават отровните от ядливите гъби, но ако не се причислявате към тях, по-добре е да отминете. 

Вижте още: Подушва ли кучето отровните гъби и какви са симптомите на натравяне

 • Прегряване и топлинен удар

Знаем, че повечето от нас търсят малко сянка и почивка от знойната жега в гората. Понякога обаче е невъзможно да избегнем пресичането на слънчеви, горещи места. Едно от нещата, които могат да засегнат кучето ви по време на преход, е топлинен удар. 

куче разходка гораСнимка: iStock

Прегряването е често срещан проблем през лятото. Ако не сте взели достатъчно вода със себе си и отидете на поход през най-горещите часове на деня, без да осигурите сянка на кучето си, топлинният удар е сериозна заплаха. Той може да настъпи много бързо, за това – дръжте питомеца си под око по време на цялата разходка.

Един от първите симптоми е прекомерното задъхване.

Вижте още: 9 породи кучета с по-висок риск от топлинен удар

Разходката из гората може да бъде фантастично нещо, но има неща, за които да внимавате, когато я споделяте с домашния си любимец. Никога не тръгвайте на приключения неподготвени и се уверете, че разполагате с всичко, необходимо за вас и за четириногия ви другар. 

Цялостната подготовка е най-добрият начин безопасно да се насладите на тази забавна дейност с косматия си спътник!

Виж още