Изненадващите ползи от консумацията на зеле за кучетата

куче зеле Снимка: iStock

З елето – листен, кръстоцветен зеленчук и често срещана съставка в есенно-зимната ни кухня, като част от различни рецепти и яхнии. То е евтино и лесно за приготвяне, като същевременно е пълно с витамини и хранителни вещества. Но подходящо ли е за домашния ни любимци? Може би ще се изненадате да научите, но отговорът е да. 

Ползите за кучетата от консумацията на зеле

Ако имате желание да добавите повече зеленчуци към диетата на домашния си любимец, листните са добър вариант като за начало.

За кучетата не само е безопасно да хапват зеле, но това може да внесе разнообразие в менюто им, тъй като има различни за приготвянето му. 

Dogsandcats.bg

Независимо дали го предлагате самостоятелно като лакомство, нарязано, сервирано заедно с гранулите или изпечено – четириногите могат безопасно да се насладят на зелето заедно със стопаните си!

куче зелеСнимка: iStock

Още по-хубавото е, че зелето може да осигури на кучето ви различни здравни ползи. Зелето е богат източник на витамините К, С, В6 и В1. То пълно с богати и здравословни фибри и основни минерали, включително манган, мед и калий. За червеното зеле дори се смята, че има силни противовъзпалителни свойства и помага за борбата с рака. 

Въпреки че кучетата получават по-голямата част от веществата, от които се нуждаят, от обичайната си храна, никога не пречи да се включат и здравословни човешки алтернативи като зеле, от време на време. Зелето има високи нива на мощни антиоксидантни съединения, наречени фитонутриенти. Те помагат за намаляване на свободните радикали в кръвта, което служи като превенция срещу сериозни заболявания като рак. Антиоксидантите засилват и имунната система по естествен път.

И накрая, доказано е, че консумацията на зеле насърчава здравата стомашно-чревна флора и помага за правилното храносмилане в резултат на високото си съдържание на фибри. То може дори да има положително въздействие върху кожата на животното, предпазвайки я от раздразнения. 

Забележка: Разбира се, кучетата са естествено месоядни, така че докато зеленчуците могат да бъдат здравословни за тях, месото все пак трябва да съставлява по-голямата част от диетата им.

куче зелеСнимка: iStock

За какво трябва да внимаваме, когато даваме зеле на кучето си

Една от основните опасности при консумацията на зеле при кучетата е същата, както и при хората: ако ядем твърде много от него, това може да причини стомашно разстройство, прекомерни газове и метеоризъм. Ето защо, не бива да забравяме, че въпреки че дадена храна е здравословна за кучетата ни, това не означава, че трябва да се прекалява. Винаги се стремете да сте умерени и се консултирайте с ветеринарния си лекар, преди да предложите зеле или друга човешка храна на домашния си любимец. 

Необходимо е да отбележим и, че в зелето се съдържа тиоцианата – естествено съединение, което влияе върху щитовидната жлеза. Въпреки това, готвенето (чрез варене или задушаване), преди да го предложите на кучето си, е един от начините за ефективно отстраняване на това съединение от зелето. 

куче зелеСнимка: iStock

Въпреки че кучетата могат да ядат всякакво зеле – без значение от цвета и формата му, в умерени количества, винаги е най-добре то да е сготвено, защото ще бъде по-лесно за консумация, а и ще минимализира лекия риск от причиняване на хипотиреоидизъм. И, разбира се, без значение как го приготвяте, винаги без подправки или други неподходящи за кучетата добавки. Повярвайте ни, вашият космат другар няма да има нищо против естествения и неподправен „безвкусен“ вкус на зелето!

Вижте още:

10 eсенни плодове и зеленчуци, които можете да споделите с кучето си

Защо да добавим тиква към менюто на кучето си тази есен

Виж още