Ползите от обучението по ловкост при кучетата

куче Снимка: iStock

Е дин от най-популярните спортове, които се практикуват от стопанин и кучето му, ловкостта съчетава умения, обучение и показва колко добра може да бъде комуникацията между човек и домашния му любимец. И не на последно място, сигурни сме, това е интересно и впечатляващо – както за зрителите, така и за участниците в такива състезания. 

кучеСнимка: iStock

Какво представлява надпреварата с демонстрация на ловкост?

По време на състезание от този тип, водачът насочва кучето си през поредица от препятствия – тунели, обръчи, стълбове или люлки. Животното изобщо не бива да се докосне до предметите, покрай които трябва да премине. Използвайки само гласови и ръчни сигнали, водачът насочва четириногото, целта е най-бързо кучето да премине през трасето, като го направи с възможно най-малко грешки. 

Състезанията за ловкост се провеждат за четириноги и водачи от всички нива, възрасти и размери. Но освен тръпката от победата, кучетата получават страхотна умствена тренировка. А хората – подобряват връзката с домашния си любимец. 

Dogsandcats.bg

Ето някои неща, които да имате предвид, ако имате намерение да опитате обучение по ловкост – дори да не се състезавате с кучето си, а като част от тренировъчните му сесии. 

кучеСнимка: iStock

Подходящо ли е обучението по ловкост за моето куче?

Въпреки че изглежда, сякаш някои породи се отличават с пъргавина – като Австралийските овчарки или Бордър колитата, всяко куче може да се справи добре и да се наслади на този тип дресура

Както споменахме, дори и да нямате намерение да се състезавате, ползите от обучението в ловкост са много. Две от най-големите предимства са интензивната умствена и физическа тренировка, която осигуряват този тип упражнения, изискващи пъргавост и много движение. 

Повишаването на увереността на кучето е другият основен плюс. Докато косматият ви другар овладява конкретни скокове и движения, той усъвършенства своите способности и атлетични умения. А това го превръща неусетно в едно по-уверено и пъргаво животно. Ще забележите положителната промяна у домашния си любимец и в други области от живота му. 

кучеСнимка: iStock

И не на последно място – дресурата по ловкост укрепва връзката между кучето и човека. Докато тренирате и играете заедно, вие се учите взаимно да четете по-добре езика на тялото си, а това ви позволява да общувате на едно уникално и дълбоко удовлетворяващо ниво, далеч от основните команди за безопасност като „седни“, „стой“ или „долу“.

И може би най-голямата награда? Обучението по ловкост носи много положителни емоции и забавление!

Откъде да започнем?

Преди да пристъпите към обучението по ловкост, добре е да посетите ветеринарния си лекар за профилактичен преглед, за да се уверите, че домашният ви любимец е физически в състояние да понесе дресурата. Обърнете по-специално внимание ако кучето ви е предразположено към поява на тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната става или проблеми със зрението. 

кучеСнимка: iStock

Трябва да имате предвид и психичното здраве на кучето. Да, тренировките по ловкост обикновено изграждат увереност, но началото може да бъде по-трудно, ако косматият ви другар е срамежлив или нервен. 

Предприемане на следващите стъпки

Можете да намерите класове по ловкост от всички нива в градове в цялата страна. Има и частни професионални треньори, които да работят индивидуално с вашия домашен любимец. Потърсете специалисти, за които сте сигурни, че използват положително подсилване при обучението, като същевременно съблюдават за безопасността на поверените им животни.

Обикновено кученцето трябва да е поне на годинка, за да се включи в такъв клас и след това (ако имате желание), да участва в състезания. Разбира се, изискванията варират. 

Важното, което трябва да знаете е, че костите и ставите на кучето все още се формират и растат, понякога до 18-месечна възраст. За това и практикуване на спортове с голямо физическо натоварване именно през този период, могат да причинят проблеми на животното в бъдеще. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че може да не е подходящо за всяко куче, обучението по ловкост предлага множество предимства, включително умствена и физическа стимулация, възможност за интензивно свързване и повишена увереност в собствените възможности. От която и страна да го погледнете – този вид дресура е още един начин да раздвижите ума и тялото на косматия си другар.

 

Вижте още:

Защо е важно да тренираме кучето си

5 породи кучета за активни хора

Виж още