Ползите от отглеждането на куче за възрастните хора

куче собственик Снимка: iStock

Т ъй като възрастните хора преминават към следващата фаза от живота си, понякога преходът може да бъде доста самотен. Без редовната работа и обичайната им рутина, часовете могат да изглеждат безкрайни. И докато някои възрастни хора се наслаждават искрено на блаженството на пенсионирането, други могат да се почувстват несигурни без денят им да има определена структура. И тук се намесват домашните любимци, които могат да направят всичко различно!

Подобрявайки както физическото, така и психическото здраве, осигурявайки постоянна компания и приятелство, четириногите могат да преобразят годините на пенсионирате и да помогнат на възрастните хора да се чувстват по-добре. 

куче собственикСнимка: iStock

Какви са ползите от отглеждането на домашен любимец за възрастните хора

Кучетата, независимо от размера и породата им, имат неподражаемата способност да преобразят живота на възрастните хора. Ето няколко начина, по които го правят:

Dogsandcats.bg
  • Поддържат собствениците си активни

Кучетата по своята същност са активни същества, а основна част от грижите за домашните ни любимци включват разходки и физическа активност. И въпреки че са насочени към животните, редовните излизания са полезни и за собствениците. С напредването на възрастта движението става все по-трудно за постигане. С домашен любимец, за когото да се грижи, човек е по-физически активен и по-здрав всеки ден. 

куче собственикСнимка: iStock

Всъщност простото ежедневно общуване с домашния ви любимец може да ви донесе различни физически ползи. Независимо дали става въпрос за понижаване на кръвното налягане и холестерола или намаляване на стреса и болката, животните осигуряват специален вид лечение. 

  • Помагат на собствениците си да бъдат общителни

Фактът, че възрастните хора нямат много възможности за общуване през деня, е тъжната реалност. Въпреки това, с домашен любимец, нещата стоят малко по-различно. Животните могат да бъдат чудесни слушатели, а след като започнат да се чувстват част от семейството, няма много собственици, които да не говорят всеки ден на косматия си другар!

Вижте още: 6 причини защо е полезно да говорите на кучето си

Грижата за кучето насърчава не само вътрешната, но и външната комуникация. Това дава на възрастните хора лесни, но смислени начини да говорят с хора, които иначе биха минали направо покрай тях.  

куче собственикСнимка: iStock

  • Облекчаване на емоционалната болка 

Самотата е проблем, който засяга особено възрастните хора. Повечето от тях имат силна нужда от емоционална дружба, а това може да бъде трудно да се открие в годините след пенсионирането. Въпреки това, един домашен любимец може действително да повлияе положително на емоционалното здраве на всеки човек. Лоялността и приятелството, които домашните любимци ни демонстрират всеки ден, до голяма степен облекчават чувствата на самота и изолация. Ако имате куче у дома, никога не сте истински сами! 

Безспорният ефект на домашните любимци върху възрастните хора

Ползите от отглеждането на куче за възрастните хора са неоспорими. Независимо дали са физически или емоционални, четириногите могат да преобразят живота на своите стопани. Всъщност всичко е съвсем просто: Възрастните хора се грижат за своите домашни любимци, а те им отвръщат десетократно. 

Вижте още: 10 породи кучета, подходящи за по-възрастни хора

Виж още