10 породи кучета, подходящи за по-възрастни хора

куче Снимка: iStock

А ко сте решили да си вземете куче, но се притеснявате, че вече не сте в най-младия и активен период от живота си, то бързаме да ви успокоим. Възрастта не е фактор, който да ви попречи да се обградите с безрезервните любов и приятелство, с които може да ви дари само домашният любимец! 

Разбира се,

има фактори, които могат да повлияят на способността ви да се грижите правилно и пълноценно за кучето. Ключът е да намерите породата, която най-добре отговаря на начина на живот, възможности, активност и навици, независимо какво показват първите няколко цифри на ЕГН-то ви.

Dogsandcats.bg

Сред основните характеристики на повечето породисти кучета можете да откриете определени черти на характера, които ги правят чудесни спътници и верни другари за хора, които водят по-спокоен начин на живот. Селектирали сме 10 от тях, които са с умерени нива на енергичност, а повечето – са и малки по размер. Те се адаптират по-лесно към живот в апартамент, не изискват толкова грижи от ваша страна и са склонни да се нагаждат към настроенията и желанията на собственика си. 

Ето някои от най-добрите и подходящи породи кучета, с които да прекарате златните си години.

Пухкаво малко кученце, което се привързва силно към стопаните си. Със средно тегло между 7 до 12 кг, тази компактна порода не изисква особени грижи, а умерените упражнения са съвсем достатъчни, за да расте щастлив и във форма.

Това красиво куче е гальовно и обичливо, а най-щастливо е, когато се сгуши до стопанина си. Грижите за копринената козина на тези шпаньоли са приятен начин да разнообразите ежедневието си.

Почти невъзможно е да бъдете тъжни около това сякаш „винаги усмихнато“ кученце. Френчитата са сред най-веселите породи, компактни и активни, те са много послушни и макар да имат много енергия в запас, не са особено издръжливи. Умерена физическа натовареност и много прегръдки – от това имат нужда, за да са истински доволни!

възрастно кучеСнимка: iStock

Първият въпрос, който ви идва на ум е – как може състезателно куче да е добър избор за отглеждане от възрастни хора, нали? Може да се изненадате, но не е задължително хрътките да са толкова активни, колкото си мислим. Ежедневните разходки, разбира се, са задължителни, но вкъщи тези кучета обичат да си подремват кротко на дивана, при това с часове!

Подобно на Бишона, и тази болонка е типично малко бяло куче, което може с часове да си подремва с скута ви, докато четете книга или гледате телевизия. Тя не изисква особени грижи, нито продължителни разходки. За сметка на това е много жизнерадостна и обичлива. 

Един от малкото представители със среден ръст в класацията, Коргито е много умно, лоялно и лесно за обучение куче. Освен това е изключително очарователно и сякаш винаги в добро настроение. Пастирско куче по природа, то се нуждае от разходки и рутинни упражнения, но в никой случай не му трябват часове физическа активност, за да се чувства добре и във форма.

Много подходящо куче-компаньон, което често можете да видите дами да разхождат в чантите си. Помераните са много привързани към стопаните си, игриви и закачливи, те ще са щастливи да са навсякъде с вас – дори и да ги носите под ръка!

Едно от най-популярните, умни и красиви кучета, който можете да откриете в три размера – в зависимост от вашите предпочитания. Пуделът е много лоялен и верен спътник и приятел, учи се бързо и се адаптира добре, където и да го отглеждате. Основните ежедневни разходки са достатъчни за представителите на породата, а ако водите любимеца ви на фризьор – то ще се радвате и на невероятно атрактивния му външен вид!

възрастно кучеСнимка: iStock

Много популярно малко куче, представителите на породата са лесни за обучение, като единствените грижи освен ежедневните разходки, разбира се, са свързани с разресване на красивата им мека козина. 

Уеститата са малки симпатични приятелчета, които са много дружелюбни, игриви и обичливи. Нямат нужда от особени грижи, а ежедневните разходки в компанията на стопаните им са чудесен начин да поддържат форма. 

кучеСнимка: iStock

Добре е бъдещият ви домашен любимец да има продължителност на живота между 12-15 години, с оглед на вашата възраст и годините напред, през които ще сте достатъчно активни, за да се грижите пълноценно за животното. 

Вариант е и да помислите за осиновяване на по-възрастно куче. Ако се спрете на тази възможност ще си спестите и допълнителните грижи, свързани с възпитание и отглеждане на малко куче, които могат да бъдат доста изтощителни. 

Вижте още: 7 причини да осиновите възрастно куче

Виж още