Белгийска Овчарка Грьонендал

Белгийска Овчарка Грьонендал Снимка: Istock

Други имена

Belgian Shepherd / Sheepdog, Groenendael

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

60 см. 70 см.

Тегло

27 - 29 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Белгия

История

Белгийската овчарка Грьонендал, заедно с Тервьорен и Малиноа са вариации на една порода, кръстени на различните краища на Белгия, където са отглеждани. Подобно на всички овчарки, и Грьонендал е използвана за охрана на стадото и работа на полето. Това, което различава тази порода от останалите, е дългата черна козина.

Външен вид

В сравнение с останалите Белгийски овчарки, Грьонендал има по-квадратен торс, среден размер, дългокосместо, с по-лека костна структура и по-фина глава. Мъжките екземпляри достигат до 60-70 см височина и 27-29 кг на тегло. Муцуната им е издължена, носът – черен, очите – бадемовидни, също тъмни на цвят. Красивата черна окраска, която на светлина леко синее, отличава тези кучета от останалите си близки белгийски родственици.

Характер

Предано и лоялно, това куче е перфектно в ролята си на пазач-охранител на семейството. Много вярна и винаги готова да защити господаря си, Белгийската овчарка Грьонендал е смел и умен приятел, на когото можете да разчитате в свое отсъствие. Важно е да социализирате кучето от малко, защото вроденото му недоверие към непознати лесно може да се превърне в агресия. Тази порода не обича да бъде оставяна сама и има нужда от вниманието на членовете на семейството си. Добре е физическите натоварвания да бъдат съчетани с умствени  - стимулирайте го интелектуално с различни интерактивни пъзели или игри.

Правилната и навременна дресировка на Белгийска Овчарка Грьонендал е много важна и е добре да започне от най-ранна възраст. Тези кучета са много сензитивни и се ориентират по най-малката промяна в гласа и интонацията на стопанина си, така че в никакъв случай не се карайте или повишавайте тон по време на тренировките. Физическата сила е напълно недопустима.

Dogsandcats.bg

Здраве

Гьонендал, подобно на останалите белгийски овчарки, често страдат от дисплазия на тазобедрената кост, различни видове алергии и превъртане на стомаха.

Грижа

Белгийската овчарка ще е щастлива да живее в къща с двор, но само при условие, че през нощта се прибира вътре при семейството си. Ако я отглеждате в апартамент, то се пригответе за поне 2 часа на ден разходки, най-добре съчетани с различни игри. 

За разлика от Малиноа, Грьонендал е с дълга красива козина, за това се налага да разресвате кучето няколко пъти в седмицата. Редовно проверявайте очите и ушите на кучето за замърсявания – така ще предотвратите възможни инфекции.

Хранене

За да получава всички хранителни вещества и минерали, от които има нужда, Белгийската овчарка Грьонендал е добре да има в менюто си висококачествена кучешка храна, гранулирана или консерви, подходяща за кучета с дълъг косъм. Като добавка можете да й давате различни видове месо – пилешко, пуешко, дивеч и заешко, без свинско или субпродукти. За още протеини, които са небходими за подсилаване на костната система и мускулатурата, можете да прибавите и нискомаслена извара, твърдо сварено яйце или малко кисело мляко. 

Деца и домашни любимци

Социализирана и обучена Белгийска овчарка се разбира добре с деца, особено ако е отгледана заедно с тях. Биха могли спокойно да съжителстват с други кучета и котки, като понякога постигат с тях “споразумение за взаимно безразличие”. Към животни, които не са част от семейството им, Грьонендал могат да станат агресивни и дори нападателни. 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още