3-те най-популярни белгийски овчарки (СНИМКИ)

Белгийска овчарка Снимка: iStock

В ъпреки че Малиноата понякога е погрешно етикетирана като единствената порода, всъщност има четири вида белгийски овчарки, всяка от които има своите уникални характеристики. 

Белгийска овчаркаСнимка: iStock

Всички белгийски овчарки споделят забележителен интелект и непоколебима лоялност. Те са както чудесни семейни домашни любимци, така и отлично квалифицирани служебни кучета. Малиноа е може би най-известната от тях, ценена заради изключителната си интелигентност. Тервьоренът се откроява със своята впечатляваща дълга светлобежова козина и е несравним помощник на полето. Белгийският Грьонендел пък може да се похвали с дълга черна козина и непринуден темперамент. 

Белгийска овчарка Малиноа

Белгийската овчарка Малиноа е ценена заради своята изключителна интелигентност и непоколебима работна етика. Универсална и изключително способна порода, която набира все повече популярност у нас. Скорошни проучвания доказват, че тези овчарки са може би едни от най-умните в целия кучешки свят, тъй като постигат най-висок резултат в когнитивни тестове, проведени от учени в университета в Хелзинки, Финландия. 

Dogsandcats.bg

От само себе си се разбира, че Малиноа е куче, което се поддава лесно на дресура. С остро и бдително поведение, тези лоялни и защитни четириноги са предпочитани работни помощници в различни области. Това включва полицейска работа, търсене и спасяване и охрана.

Белгийска овчарка малиноаСнимка: iStock

Популярността на Малиноа нарасна през последните години, отчасти, благодарение на значителното им присъствие в операциите на правоприлагащите органи. Освен професионалната си роля обаче, тези овчарки са и прекрасни семейни спътници. Важно е да сте сигурни, че сте в състояние да осигурите на животното необходимата му умствена и физическа стимулация. Малиноа имат нужда от много упражнения, дълги разходки, съчетани с игри и задължително – обучение. Те са невероятно привързани към членовете на семейството си, но тяхната защитна природа може да ги направи резервирани към непознати. Най-подходящи са, безспорно, за активни собственици, с които биха си паснали и като темперамент и като динамичен начин на живот.

Белгийска овчарка малиноаСнимка: iStock

Белгийска овчарка Тервьорен

Белгийският Тервьорен, известен с дългата си светлобежова козина, е изключително интелигентна и атлетична порода. По-малко популярни от Малиноата, те понякога биват бъркани с дългокосмести Немски овчарки. Бдителни и привързани, тези кучета са верни спътници и умели работни четириноги. Въпреки че споделят прилики с Малиноата, като интелигентност и гъвкавост, за Тервьорен е характерно по-сдържано и нежно поведение. 

ТервьоренСнимка: iStock

Отлични в пастирската работа и добри терапевтични кучета, те са предпочитани за различни работни роли, но са и популярни участници в различни спортове за домашни любимци. И макар да не са популярен избор за помощници на полицията и военните в сравнение с Малиноа, представителите на тази белгийска порода имат своите почитатели, които се възхищават на красотата, интелекта и чара им.

  • Белгийска овчарка Грьонендал

Наречен на името на селото, от което произхожда породата, Грьонендал се разпознават лесно по копринената си черна козина. Тези четириноги имат интелигентна, лоялна и спокойна личност и по-сдържан и защитен характер спрямо Малиноа и Тервьорен. 

ТервьоренСнимка: iStock

През Първата световна война тези четириноги са служили на белгийската армия за откриване на ранени войници и доставка на важни съобщения. Грьонендал се ползват с репутация на отлични пастирски и работни кучета, както и на отлични семейни спътници, които се открояват с елегантния си външен вид, стабилен характер и приспособимост.

Съвети за обучението на белгийските овчарки

Обучението е жизненоважна част от отглеждането на белгийските овчарки, без значение за кой от трите вида, разгледани по-горе, се отнася. Първо и може би най-важно – тези кучета имат нужда от умствена стимулация. Така че е важно да ангажирате ментално питомеца си, осигурявайки му предизвикателни задачи. Включването на команди за послушания, тренировки за ловкост и играчки-пъзели в неговата рутина не само ще поддържа ума на кучето ви във форма, но и ще помогне за качественото изразходване на енергията на животното. 

ТервьоренСнимка: iStock

Последователността е ключова при обучението на белгийските овчарки. Използвайте положителни техники за подсилване като лакомства, похвали и игра, за да подсилите желаното поведение, бъдете търпеливи и постоянни. Тези кучета се учат бързо, но могат да тестват границите ви, така че установяването на ясни правила и ограничения от най-ранна възраст е от решаващо значение за добре възпитаната овчарка. 

Социализацията също не бива да се оставя на заден план. Излагайте кучето си на различни ситуации, хора и се постарайте да си взаимодейства с други животни още от малко, за да сте сигурни, че ще се превърне в добре приспособен и уверен другар в бъдеще. Ранната социализация ще помогне на питомеца ви да бъде по-адаптивен и по-малко склонен към страх или агресия. 

Важно е да запомните, че докато обучението е непрекъснат процес, белгийските овчарки се чувстват най-добре благодарение на силната връзка със собствениците си. 

 

Виж още