Белгийска овчарка Тервьорен

Белгийска овчарка Тервьорен Снимка: Istock

Други имена

Belgian Shepherd / Tervuren

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

60 см. 64 см.

Тегло

22 - 29 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

Белгия

История

Подобно на останалите белгийски овчарки, и Тервьорен носи своето име от района в Белгия, където е развъждан. Породата е използвана за охрана на добитъка и дома, а интелигентността и лесната им дресировка ги правят перфектни за полицейски помощници. По време на Първата и Втората световни войни най-често са използвани като карулни кучета, по тях са се предавали и съобщения.

Външен вид

Тервьорен е средно по големина овчарско куче, с квадратно тяло. Мъжките са малко по-едри от женските, макар че разликата не е голяма и височината варира между 58-65 см. Теглото е между 20-35 кг. Муцуната е издължена, шията – дебела, ушите – изправени, с триъгълна форма, а очите – малки и тъмни. Опашката виси надолу. Породата е характерна със своята дебела двуслойна козина, най-често светлокафява или цвят махагон, а връхчетата са черни.

Характер

Белгийската овчарка Тервьорен е много енергично, умно и лоялно куче, което силно се привързва към семейството си. Приятелски настроено, то обича да се чувства заето и да изпълнява различни задачи. В присъствието на непознати тези кучета са по-скоро резрвирани, но като добри пазачи забелязват и най-малката промяна в обкръжението на стопанина си. Бдителни и интелигентни, те се поддават лесно на дресировка. Тервьоренът бързо разбира какво се иска от него и дори да сте начинаещи ще можете да се справите лесно с тренирането на любимеца си. Важно е да създадете у кучето представата, че всичко е игра – само така то няма да се отегчи от обучението си. 

От съществено значение е и ранната социализация - водете го на оживени места, нека свиква с различни шумове, хора и картини.

Dogsandcats.bg

Здраве

Ако полагате добри грижи за Тервьорена, той може да доживее и до 17-18 години. Въпреки че такива случаи не са рядкост, средната продължителност на живота на тези кучета е по-ниска и се обуславя от редица заболявания като епилепсия, кaтаракта, проблеми с щитовидната жлеза, тазобедрена дисплазия.

Грижа

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от дълги ежедневни разходки и упражнения. 

Козината на тези кучета е двуслойна, така че е необходимо периодично разресване, за да се премахнат падналите и мъртви косъмчета. Веднъж седмично е достатъчно, не се препоръчва и честото къпане – космената покривка е добре да се поддържа в естествено състояние.

Хранене

Едро и активно куче, Тервьоренът има нужда от висококачествена, балансирана диета, богата на хранителни вещества, витамини и минерали. За предпочитане е да му се дава кучешка храна – гранулирана или консервирана, премиум клас. Като добавка към нея – различни видове нетлъсто месо, кокали (без пилешки тръбни), обезкостена риба и други високопротеинови продукти. 

Деца и домашни любимци

Силните защитни рефлекси на Белгийската овчарка Тервьорен я правят чудесно куче-пазач, с което да не се притеснявате да оставите децата си, дори да са по-малки. Тези кучета са много внимателни и нежни с малчуганите, като буквано могат да ги оставят “да им се качат на главата”. 

С други кучета и котки се разбират добре, при положение, че са отгледани заедно. За да не реагират агресивно към кучета от същия пол, ранната социализация на Тервьорен е много важна.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още