Брако Италиано

Италиански брак Снимка: Istock

Други имена

Италиански брак, Bracco Italiano

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

55 см. 67 см.

Тегло

25 - 40 кг.

Живот

10 - 14 г.

Произход

Италия

История

Както подсказва името му, родината на тази порода е Италия. Използвани за лов на пернат дивеч от аристократите, през 18-19 век се смятало за символ на престиж и класа да имаш куче от тази порода. 

Подобно на Бурбонския брак по време на Втората световна война породата била заплашена от изчезване, но благодарение на усилията на италианския селекционер Фердинанто Делов е възстановена и официално призната.

Външен вид

Италианският брак е атлетично куче, с добре оформено тяло и мускулатура. Мъжките екземпляри достигат до 67 см височина, а женските – около 62 см. Теглото им обикновено е между 38-40 кг. Гръдният кош на тези кучета е много добре развит, коремът – прибран. Опашката им обикновено се купира до 15 см. Главата е с правоъгълна форма, муцуната е тясна, носът – голям и кафеникав. 

„Устните“ на Брако Италиано са провиснали надолу, като горната покрива долната. Ушите са дълги и клепнали, а очите – овални, кафяви или тъмножълти. Козината е къса, твърда и гъста. Може да бъде с основен цвят бяло и оранжеви пръски, бяло с кехлибарено или бяло със светло кафяво. 

Dogsandcats.bg

Характер

Жизнерадостен и винаги на линия за игри и забавления, Брако Италиано е както чудесен приятел в лова, така и в различни спортове и активности. Това е една от най-дружелюбните към непознати породи, така че можете да взимате кучето с вас навсякъде – винаги ще се намери с кой да се заиграе или да му се порадва. 

Поради вродената си наивност и мило отношение към всички, Италианският брак не е подходящ за пазач, освен това тези кучета лаят рядко. Те по-скоро спокойно ще придремват в краката ви, отколкото да ви алармират за приближаващи гости. Умни и интуитивни по природа, тези кучета се поддават много лесно на дресура и лесно разбират какво се иска от тях. Обучението може да започне още след третия месец, с първите разходки навън. Постепенно, под формата на игра, можете да давате различни по сложност команди на Брако Италиано, така ще задържите ентусиазма и интереса му възможно най-дълго време.

Здраве

Кучетата от породата Италиански брак най-често страдат от дисплазия на лакетната става и тазобедрена дисплазия. Възможни са и проблеми с очите, както и с ушите, кожни проблеми и проблеми със ставите.

Грижа

Брако Италиано е ловно куче и като такова има енергия в запас. Най-добре би се чувствал ако живее в къща с двор, където да е по цял ден навън. Ако го отглеждате в апартамент, то постарайте се да му осигурите достатъчно движение от поне две едночасови разходки на ден. Имайте предвид, че ако не изразходва качествено енергията си, Италианския брак може да се опита да ви „накаже“ и във ваше отсъствие да пострадат любимите ви пантофи, например.

Козината на тези кучета е доста къса, за това няма нужда от много грижи. Достатъчно е два-три пъти седмично да я разресвате със специална гъста четка за късокосмести породи и да я минавате с влажна кърпа, за да падне полепналата прах и мръсотия. Важно е редовно да преглеждате ушите и очите на любимеца си, защото именно там са възможни инфекции. Честото къпане не се препоръчва, най-добре то да не е повече от 2-3 пъти годишно, за да не се увреди защитния слой на козината на любимеца ви.

Хранене

Брако Италиано не е лакомо куче, но с радост би похапнало както кучешка храна, така и натурални продукти и гозби. За пълноценно меню можете да смесвате гранули или консерва висококачествена кучешка храна, премиум клас, с различни видове месо – пилешко, пуешко, заешко, телешко или дивеч. Всичко, което давате на тези кучета трябва да е преминало термична обработка, за да не дразни стомаха им. В добавка можете да прибавите риба на пара, обезкостена, варен ориз, извара, твърдо сварено яйце и малки количества кисело мляко. Продуктите с високо съдържание на протеин укрепват костите на любимеца ви.

Деца и домашни любимци

Италианският брак се разбира чудесно с деца, но по-интересни са му вече порасналите, отколкото най-малките членове на семейството. Към по-малки на ръст от него кучета, е по-скоро резервиран или не им обръща внимание. Ако израсне в компанията на котки или други по-дребни домашни любимци, има шанс да се сприятели, в противен случай ги приема по-скоро като плячка. С кучета от неговата порода обаче, както и такива, съответстващи му по размер, Брако Италиано може да играе с часове.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още