10 породи кучета за лов на трюфели

Лагото Романьоло Снимка: iStock

З а трюфелите знаем, че са ценен кулинарен деликатес, който мнозина с радост биха включили в менюто си… стига да могат да си го позволят! Трюфелите се срещат в дивата природа, главно под земята и изискват специфични условия, за да растат. А като добавка – не са никак лесни за намиране. 

Тук се намесват кучетата – безценни партньори на ловците с острото си обоняние и безгранична енергия. Предлагаме ви да разгледаме заедно 10-те добри породи кучета за лов на трюфели, както и да научим малко повече защо са отлични партньори в това начинание.

Лагото РоманьолоСнимка: iStock

10 породи кучета, които се използват за лов на трюфели

Италианските водни кучета са порода, която произхожда от Италия и е използвана от векове за лов на трюфели. Тези четириноги се характеризират с къдрава козина и невероятно обоняние с афинитет към подушване на трюфелите. Не се шегуваме! Лагото са известни със своята интелигентност, лоялност и приятелски темперамент. Поради малкия си размер, те са особено подходящи за търсене и лов при различни терени. Няма да ви е трудно да обучите кучето си да търси трюфели – както на каишка, така и без нея.

Dogsandcats.bg

Лагото РоманьолоСнимка: iStock

Бигълите са известни с отличното си обоняние и обикновено се използват за лов на дребен дивеч като зайци. Но те също притежават необходимите заложби за надушването на трюфели. Дружелюбни домашни любимци, Бигълите са много интелигентни и се поддават лесно на обучение. Поради малкия си размер, те са особено подходящи за придвижване в тесни пространства и гъсти гори. 

бигълСнимка: iStock

Френските бретон шпаньоли са порода кучета, използвана от векове за лов на трюфели. Тези четириноги се отличават със своята оранжево-бяла козина, енергична личност и отлично обоняние. Лесно се поддават на дресура и можете да ги научите да идентифицират аромата на трюфелите в различна среда. Бретоните са много адаптивни и са подходящи за лов в различни климатични условия.

кучеСнимка: iStock

Немският късокосмест пойтер (или птичар) е порода кучета, известна с острото си обоняние, интелигентност и издръжливост. Тези четириноги са използвани за лов на трюфели от векове и се справят отлично с тази задача, благодарение на силното мощния си нос и желанието да се учат. 

кучеСнимка: iStock

Английският спрингер шпаньол е средно голяма порода кучета, първоначално разработена за лов на птици. В последствие обаче, представителите й стават популярни и сред ловците на трюфели поради силното си обоняние и високата си интелигентност. Спрингерите се учат бързо, а са отлични партньори при лова на трюфели и благодарение на приятелския си характер, съчетан с желанието да угодят на стопанина си.

Английски спрингер шпаньолСнимка: iStock

Брако Италиано са древни кучета, първоначално отглеждани за лов на птици. Породата става особено популярна сред ловците на трюфели поради острото си обоняние. Тези кучета се поддават лесно на обучение и бързо могат да се научат да разпознават аромата на трюфели в различни среди. В допълнение, приятелският им темперамент и лоялен характер ги превръщат в отлични спътници за лов на ценния деликатес. 

кучеСнимка: iStock

Английският фоксхаунд е друга порода кучета, която се използва за лов на трюфели от векове. Тези четириноги имат невероятно обоняние и са много енергични. Предпочитани домашни любимци от семейства по целия свят, те се поддават лесно на дресура поради високата си интелигентност. Тъй като са по-едри кучета, те се нуждаят от повече ежедневни упражнения и умствена стимулация, за да са в добра форма. 

кучеСнимка: iStock

Не толкова разпространена порода като Ирландския или Английския сетер, Гордън са кучета, които силно се свързват със семейството си и жадуват да прекарват време с любимите си хора. Четириного, известно с леко сериозното си държание и маниери, представителите на породата показват добра преценка. И са достатъчно бдителни, за да бъдат добри помощници при лова на трюфели. 

кучеСнимка: iStock

Ловците на трюфели често използват Басетите поради силното им обоняние и приятелски темперамент. Тези късокраки хрътки са отлични ловни другари, а успехите в откриването на трюфели дължат на мощния си нос, съчетан със спокойно поведение.

басетСнимка: iStock

Койкерите са порода кучета, първоначално разработена в Холандия за лов на птици. Въпреки това, тези кучета също са популярни сред ловците на трюфели поради високата си интелигентност и изострено обоняние. Койкерите се поддават лесно на обучение и няма да срещнете трудност да ги научите да разпознават аромата на трюфели. В допълнение, те са страхотни ловни спътници поради приятелския си темперамент и лоялен характер.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още