Черно-кафяв кунхаунд

Черно кафяв кунхаунд Снимка: Istock

Други имена

Black and Tan Coonhound, American Black and Tan Coonhound

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

58 см. 68 см.

Тегло

33 - 35 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

САЩ

История

Целта при създаването на Черно-кафявия кунхаунд била да се получи куче, което може добре да работи по хладна диря. Представителите на породата се появяват в САЩ в началото на XVIII век, като се смята, че са преки потомци на прочутата и вече изчезнала Талботова хрътка, известна на Острова през XI век. 

В селекцията на тези гончета са участвали Фоксхаунди, Керибийгъли, Блъдхаунди и Американски фоксхаунди от Вирджиния. През 40-те години на XX век породата е официално призната. Днес тези непретенциозни и издръжливи кучета се използват за различни видове лов.

Външен вид

Здраво, пропорционално и мускулесто куче, Черно-кафявият кунхаунд е надежден помощник в лова и добър пазач. Мъжките представители достигат до 68 см височина, а женските – до 58 см. Теглото на тези кучета варира между 33 до 35 кг. От предците си, по-специално от Блъдхаундите, тези кучета са наследили елегантно оформените кожни гънки и дългите, завити като фуния уши. Главата е пропорционална на тялото, муцуната – леко издължена, носът – черен. Очите са с бадемовидна форма, кафяви или кехлибарени на цвят, а ушите – дълги и клепнали. Челюстите са силни, устните – плътни като горната виси и закрива долната. Гръдният кош е добре развит, крайниците са мускулести и атлетични. Козината е къса, блестяща и гъста. На цвят е черна с кафяви петна по лапите, муцуната и гърдите.

Характер

Интелигентно, съобразително, жизнерадостно и пъргаво куче, Черно-кафявият кунхаунд е чудесен приятел на цялото семейство. Към непознати е резервиран и дори леко недружелюбен, което, в комбинация със силния му, специфичен лай, подобен на вой, го прави чудесен пазач на дома и имуществото ви. Ранната социализация е важна, за да не развие поведение на агресия към непознати кучета – водете го с вас по-често на оживени места, нека от малко кученцето свиква с различни шумове и звуци. Тези животни понасят много зле самотата и ако се почувстват изоставени са в състояние да лаят с часове, за да ви „повикат“ да се върнете при тях. Честото отсъствие на стопанина им развива у тях деструктивно поведение, което може да включва унищожаване на имущество и мебели. 

Dogsandcats.bg

Типично ловна порода, чиито представители са свикнали да взимат сами решения, горди и независими, необходимо е от малко кучето да ви приема като свой лидер. По време на обучението трябва да се въоръжите с търпение, постоянство и увереност като в никакъв случай не прибягвате до физическо насилие или наказания – те само ще откажат кучето от дресурата. Проявите на инат и отказ да се изпълни дадена команда ще са чести, подгответе си и обмислете добре подхода си. Най-добре работи методът с поощрения и похвали.

Здраве

Черно-кафявият кунхаунд е сравнително здрава и издръжлива порода, чиито представители най-често страдат от различни видове ушни инфекции, прогресивна атрофия на ретината, тазобедрена дисплазия, различни алергии и дерматити, както и проблеми със стомаха. 

Грижа

Черно-кафявият кунхаунд е активно куче, което би се чувствало най-добре ако живее в къща с двор, където да е навън по цял ден и да изразходва качествено големия си запас от енергия. Ако го отглеждате в апартамент, то трябва да му осигурите поне по две по-дълги разходки на ден, съчетани с игри, напомнящи на лов и възможност кучето да потича свободно на воля. Не забравяйте, че Кунхаунда е ловно куче, което обича да се чувства заето с нещо – ангажирайте вниманието му

Перфектно би било, ако любимецът ви има възможност поне веднъж в живота си да участва в лов, водете го с вас по-често извън града, в гори и планини, нека опознава и покорява нови терени – това е в природата му и би го направило истински щастлив! В града задължително го разхождайте на повод, защото подгони ли някое по-дребни животно ще остане глух за командите ви и може да тича километри, без да осъзнае, че се е загубил.

Козината на Черно-кафявия Кунхаунд има нужда от редовно разресване, тъй като се скубе доста. Най-добре е това да се прави със специална ръкавица. Честото къпане не се препоръчва – повече от 2 пъти годишно е излишно и може да увреди защитния слой на косъма на животното. След разходка почиствайте лапите на кучето, редовно проверявайте очите и ушите, за да предотвратите развитие на инфекции. 

Тези кучета отделят доста слюнка, която трябва да бъде своевременно почиствана, за да не засъхне по козината и така да причини различни кожни проблеми и инфекции.

Хранене

Кунхаундът има нужда от качествена храна, богата на различни витамини, минерали и хранителни вещества, за да поддържа мускулите си във форма. Най-добре е да му давате висококачествена кучешка храна, суха или от консерва, която да разнообразявате с различни нетлъсти меса и субпродукти. Около 70% от дневната му дажба е добре да е съставена от месо. Допълвайте с твърдо сварени яйца, извара, зеленчуци, обезкостена риба, варени ориз и елда, попарени овесени ядки. Не се препоръчват тръбни кокали, свинско или сурово месо, мазни, солени или пушени колбаси, тестени изделия, сладко или пържено.

Деца и домашни любимци

Представителите на породата са чудесни семейни приятели, които се разбират добре с хлапета от всички възрасти. Дори малчуганите да прекаляват или да са невъздържани в игрите си, тези кучета подхождат с желязно спокойствие. Сприятеляват се и съжителстват добре с други четириноги, както и с котки, но най-добре да не се оставят сами в компанията на по-дребни животинки. 

 

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още