Данди Динмонт Териер

Данди Динмонт Териер Снимка: Istock

Други имена

Дендидинмънт териер, Dandie Dinmont Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

25 см. 30 см.

Тегло

8 - 11 кг.

Живот

11 - 13 г.

Произход

Великобритания

История

Родното място на Данди Динмонт Териер са граничните територии между Анлия и Шотландия – хълмовете Тевиътдейл, където е използвано за лов на видри и язовци. Интересното му име се дължи на един от героите от романа „Guy Mannering”, публикуван през 1814 година от сър Уолтър Скот.

Териери от този тип могат да бъдат забелязани и върху платната на Ансдейл и Лендзир, датиращи от 1850-та година. Твърди се, че самият крал на Франция Луи Филип е притежавал подобен любимец. 

Външен вид

Дълго куче, с къси крака и голяма, но пропорционална на тялото глава. Муцуната е дълбока и здрава, ушите – ниско поставени, висят прилепнали към скулите, очите – големи и кръгли, най-често в тъмнолешниково. Мъжките екземпляри достигат до 30 см височина и тегло от 11 кг, женските са малко по-дребни – 28 см височина и 9 кг. Тези кучета имат здрави, добре развити шия и гръден кош, мускулести крайнци и дълга опашка. Козината е смес от два типа косми – 2/3 по-твърди и 1/3 – меки, като по-долната част на тялото и главата козината е мека, а по главата, гърба, опашката – твърда. Окраската на Данди Динмонт Териера може да е цвят „черен пипер“ или „горчица“. В единия случай тя е тъмносинкаво-черно до светлосребристо-сиво, а във втория цветовете варират от червеникаво-кафяво до светложълто-кафеникаво.

Характер

Пълни с енергия, с весел и игрив нрав, тези териери се привързват силно към стопаните и семейството си. Изключително предани и смели, те имат силно развити защитнически реакции, което ги прави подозрителни и дори резервирани към непознати. 

Dogsandcats.bg

Добър пазач, но и чувствителен, верен компаньон – това е Данди Динмонт Териера. Интелигентни и с много желание да учат нови неща, тези кучета с радост и готовност се поддават на дресура. Използвайте метода на поощрение с похвала или лакомство, никога – наказания или физическо насилие. Ранната социализация е важна, тъй като представителите на породата, особено мъжките, са склонни към прояви на агресия към други кучета от същия пол.

Здраве

Данди Динмонт Териера има някои генетични предразположености, сред които епилепсия, проблеми с щитовидната жлеза и нарушено зрение. Като активни кучета, често страдат и от луксация на пателата (капачките на коленете им прищракват). Установени са и увреждания на гръбнака.

Грижа

Малки и компактни на размер, Данди териерите са подходящи са отглеждане както в апартамент, така и в къща с двор. Независими и непринудени, те обичат да са постоянно в компанията на семейството си, без да се натрапват или да изискват особени грижи от тяхна страна. Ежедневните разходки, съчетани с игри, ще ги заредят с още повече положителна енергия. 

Поддръжката на козината им се изразява в редовно сресване. Честото къпане не е препоръчително, 3-4 пъти годишно е достатъчно. Добре е да заведете поне два пъти в годината териера на кучешки фризьор, за да подкъси и оформи козината му. Проверявайте редовно очите и ушите за възможни инфекции.

Хранене

Най-добре е да давате на Данди Териерите кучешка храна, суха или от консерва, подходяща за дребни породи. Така ще сте сигурни, че любимецът ви ще получи всички хранителни вещества, витамини и минерали, от които има нужда. Можете да разнообразите менюто му с различни видове месо, накъсано на дребно, задължително преминало термична обработка. Заложете на пилешко, пуешко, заешко, телешко или дивеч. Избягвайте свинско, овнешко, говеждо и техните субпродукти, тестени и пържени храни, пушена риба, салами и др. 

Деца и домашни любимци

Данди Динмонт Териерите се разбират с деца, но ако те са малко по-големи. Около бебета те са по-скоро резервирани и дори леко плашливи. Ако се социализират добре, не биха имали проблем да съжителстват с други кучета. В противен случай обаче, са склонни към прояви на агресия към представители на същия пол. С котки биха се разбрали само, ако са израснали заедно.

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още