Ентлебухер

Ентлебухер Снимка: Istock

Други имена

Entlebucher Mountain Dog, Entlebucher Sennenhund, Entlebucher Cattle Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

40 см. 50 см.

Тегло

16 - 22 кг.

Живот

11 - 13 г.

Произход

Швейцария

История

Ентлебухер е най-дребната порода от швейцарските пастирски кучета. Смята се, че е формирана в Ентлебух, кантон Люцерн, откъдето произхожда и името й. Нейни предци са старите молосови кучета, които римската армия водела със себе си при походите из Европа. Те служели за пазачи на имуществото и добитъка на войниците. 

Представителите на породата се използвали като пастири на стадата с овце и говеда, предпочитани са главно заради неголемия си ръст, компактно телосложение и вродена интелигентност.

Външен вид

Подобно на своите близки родственици от групата на швейцарските пастирски кучета, Ентлебухерът има трицветна окраска – черно, с жълто-кафяви плащници и бели петна по главата, гърдите, лапите и опашката. Козината е къса и лъскава, с мек подкосъм. Средни на ръст, мъжките екземпляри достигат до 50 см височина и тегло до 22 кг. Главата е голяма, пропорционална на тялото, което е мускулесто и компактно, с добре развит гръден кош. Очите са малки и тъмни, с бадемовидна форма, а ушите – висящи и клепнали. Опашката обикновено се купира.

Характер

Този представител на семейството на Зененхундите, се слави с лекия си, приятен и дружелюбен нрав. Ентлебухерите са интелигентни, изящни и любопитни кучета, които, въпреки вродената си самоувереност и независимост, се привързват силно към стопанина и семейството си. Като „работна“ порода те подхождат с известни резервираност и недоверие към непознати, за това ранната социализация е особено важна. Добре е да започнете обучението още, докато кученцето е на 3-4 месеца. Интелигентни и схватливи, те бързо и лесно научават нови команди. 

Dogsandcats.bg

Няма да видите от представителите на породата прояви на своеволие или инат – те с радост ще изпълнят всичко, което искате от тях само, за да ви зарадват. Можете да съчетаете дресурата с някои от „работните“ навици на кучето - научете гo да тегли шейна с децата през зимата, например. За него би било истинско удоволствие!

Здраве

Породата е предразположена към редица заболявания, сред които тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакътната става, затлъстяване, очни проблеми като – атрофия на ретината, катаракта и усукване на клепача. 

Грижа

Активни и енергични „работни“ кучета, несъмнено за Ентлебухерите е най-подходящо да живеят в къща с двор или ферма. Те се нуждаят от много пространство, обичат да са навън и в движение. Животът в апартамент не е невъзможен, но със сигурност би възпрял естествения порив на тези кучета да тичат на свобода, опознавайки околната среда. Ако все пак ги отглеждате в града, подсигурете им поне две дълги разходки, поне по един час всяка. Най-добре би било, ако ги съчетаете с игри – хвърляйте им топка или фризби. Честите излети и разходки в планината, сред природата, ще направят любимеца ви истински щастлив!

Козината на тези кучета е природно гладка и не се нуждае от особени грижи, за да е в перфектен вид. Освен балансираната диета, добре е да разресвате четириногия си приятел веднъж на няколко дни с четка с естествен косъм. Честото къпане не е препоръчително – 3-4 пъти годишно е напълно достатъчно. Редовно проверявайте очите и ушите на кучето за възможни инфекции.

Хранене

Представителите на породата са склонни към затлъстяване, за това е важно менюто им да е балансирано, богато на хранителни вещества, витамини и минерали, но не и тежко или мазно. Най-добре би било да давате на Ентлебухера кучешка храна, висок клас, суха или от консерва. Можете да разнообразявате и допълвате с различни меса като телешко, говеждо, агнешко или пилешко и техните субпродукти – избягвайте свинско или овнешко. Добре е да храните кучето и с кокали, поне веднъж седмично, тъй като по този начин поддържате и устната му хигиена. В никакъв случай обаче, не му давайте пилешки тръбни кокали, както и прясно мляко, макаронени и тестени изделия, солени храни, пушени салами и риба. 

Ентлебухер е любвеобилно семейно куче, на което спокойно можете да поверите децата си. То се отнася много внимателно с най-малките и никога не би ги наранило съзнателно. Към други кучета подхожда по-скоро с недоверие, но не и агресия. С други домашни животни и котки съжителства добре, стига да са отгледани заедно. 

Деца и домашни любимци

Ентлебухер е любвеобилно семейно куче, на което спокойно можете да поверите децата си. То се отнася много внимателно с най-малките и никога не би ги наранило съзнателно. Към други кучета подхожда по-скоро с недоверие, но не и агресия. С други домашни животни и котки съжителства добре, стига да са отгледани заедно. 

 

 

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още