5 най-известни швейцарски породи кучета (СНИМКИ)

кучета Снимка: iStock

П овечето от нас свързват Швейцария с шоколад, часовници и фондю със сирена. Да не забравяме и красивите швейцарски Алпи, разбира се. Но страната е дала още нещо на света – някои невероятни породи кучета, които са и едни от най-популярните и обичани домашни любимци. Нека ги разгледаме заедно. 

Апенцелер са едни от четирите вида зененхунди – което означава швейцарски планински кучета. Това са средно големи четириноги, отглеждани в швейцарските Алпи за охрана на добитъка и помощ в пастирската работа. Мощни, силни и издръжливи кучета, които силно се привързват към стопаните си и винаги търсят вниманието им. 

зененхундСнимка: iStock

Бернският зененхунд (Бернското планинско куче) е може би най-известната швейцарска порода, разпознаваема и популярна по целия свят. Използвана най-вече като селскостопански помощник с общо предназначение. Социални и привързани, тези четириноги се радват на вниманието на стопаните си и са отлични семейни другари.

Dogsandcats.bg

Бернски зененхундСнимка: iStock

Ентлебухер е най-дребната порода от швейцарските пастирски кучета. Подобно на останалите зененхунди, тези четириноги са използвани за пастирство и охрана. Активни работни кучета, които са и отлични семейни спътници.

зененхундСнимка: iStock

  • Голямо швейцарско планинско куче

Както подсказва и името му, това е голямо, мощно куче, произхождащо от района на швейцарските Алпи. Поради размера и силата си, то е използвано главно за селскостопанска работа с общо предназначение, като теглене на колички и охрана. Социални и силно привързани към семейството си, представителите на породата са чудесни за семейства с деца. 

зененхундСнимка: iStock

Санбернарите са голяма порода кучета, които произхождат от швейцарските Алпи и Италия. Заради големината на тялото и тежката си козина те са използвани като спасителни кучета в суровия планински климат. 

СанбернарСнимка: iStock

Въпреки че днес породата вече не се използва за спасяване, представителите й се справят добре в различни кучешки спортове като теглене на тежести и колички. Те са много послушни и със сладък нрав, разбират се добре както с деца, така и с възрастни. 

Виж още