Фийлд шпаньол

Фийлд шпаньол Снимка: Istock

Други имена

Field Spaniel

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

43 см. 46 см.

Тегло

16 - 23 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Великобритания

История

Фийлд шпаньолът е популярна английска порода, създадена през XIX век. Целта на селекцията им била получаване на куче с черен цвят, което да е подходящо за лов в различни местности. След кръстоските на Английски кокери със Съсекс шпаньоли обаче, се получил малко по-различен ефект от очаквания – тялото на представителите на новата породата станало твърде тежко и издължено. Това го направило бавно и съответно – Фийлд не били предпочитани спътници на британските ловци. 

В момента тези четириноги се развъждат предимно в родината си Великобритания, Франция и Белгия, като отдавна се използват за домашни любимци и компаньони, а не по първоначалното си предназначение.

Външен вид

Фийлд шпаньолът наподобява масивен кокер. С добре развита глава, закръглен череп и масивна муцуна. Мъжките представители на породата достигат до 46 см височина и тегло от около 23 кг, женските са  45 см високи, а теглото им е около 20 кг. Тялото е хармонично развито, с издължени крайници и едри кости. Носът е голям и черен, с широки ноздри. Очите – с бадемовидна форма, тъмно кафяви на цвят, а ушите – разположени ниско, средни на размер, стоят клепнали. Шията е мускулеста, гръдният кош – добре развит, коремът прибран, а опашката – разположена ниско, обикновено се купира до 1/3 от дължината. Козината на тези шпаньоли е дълга, копринено мека на допир и блестяща. Може да е леко вълниста, но никога къдрава. Цветът е черен, кафяв или златист, допустими са рижави или кафяви петна.

Характер

Фийлд шпаньолът е спокойно, чувствително, обичливо, весело и чувствително куче. То искрено се радва на човешка компания и се привързва силно към семейството си. Подхождат с известно недоверие и резерви към непознати, което ги прави добри и верни пазачи. Подобно на всички шпаньоли не обичат да остават за дълго време сами – липсата на стопанина им може да ги направи неспокойни, нервни и склонни към деструктивно поведение. Ранната социализация е важна, за да не израсне кученцето ви плахо и притеснително – водете го по-често с вас на оживени места, до магазина или в заведения, където пускат животни – нека свиква с различни звуци, шумове и картини.

Dogsandcats.bg

Интелигентно и независимо куче, Фийлд шпаньолът се поддава лесно на дресировка и бързо разбира какво се иска от него. В природата му е заложено да слуша и да служи на стопанина си по време на лов, така че – възползвайте се от тези му инстинкти при тренировките. Нека те са под формата на игра в началото, като постепенно надграждате и по-сложни команди. С поощрения, похвали и лакомства ще постигнете чудесни и бързи резултати. Не бива да се използват физическо насилие или наказания, защото Фийлдът е много чувствително животно и ако се обиди може да откаже да участва в дресурата занапред.

Здраве

Подобно на своите „прародители“ кокерите, и тези шпаньоли имат склонност към преяждане и трупане на излишни килограми. Често страдат от подуване и превъртане на стомаха, проблеми със сърдечно-съдовата система, тазобедрена дисплация, превъртане на клепача и инфекции на ушите.

Грижа

Тъй като селекцията на Фийлд шпаньола го категоризира като ловна порода, той има нужда от доста повече движение спрямо другите представители на семейство шпаньоли. Най-добре е да живее в къща с двор, където да е навън през деня, но за през нощта задължително го прибирайте при себе си – той не е дворно куче и силно ще се натъжи, ако не спи близо до стопанина си. 

В градски условия е необходимо да му осигурите достатъчно движение, за да изразходва енергията си. Поне две едночасови разходки на ден и възможност кучето поне за малко да потича на воля. Водете го на дълъг повод, защото воден от ловния си инстинкт, не би се поколебал да измине километри, без да осъзнае, че се е загубил. Породата е подходяща за хора с активен начин на живот, които обичат преходи в планини и гори – Фийлд шпаньолът е истински щастлив да е сред природата!

Красивата козина на тези кучета има нужда да бъде разресвана веднъж дневно с широк гребен. Поради специфичния защитен слой на козината не се препоръчва да къпете тези шпаньоли твърде често – 3-4 пъти годишно е напълно достатъчно. След разходка внимателно почиствайте лапите на кучето, защото обикновено между възглавничките на пръстите му се натрупва кал, която може да доведе до инфекции. 

Плътната козина пази тези шпаньоли от студа през зимата, за това не се налага да им обличате дрешка, но през топлите месеци най-добре разходките да са в по-хладните часове на деня. Редовно проверявайте ушите и очите, за да предотвратите възможни възпаления.

Хранене

Фийлд шпаньолът има нужда от добре балансирано на хранителни вещества, витамини и минерали меню. Важно е то да не е калорично, защото представителите на породата са склонни към натрупване на излишни килограми. Заложете на висококачествена кучешка храна, суха или консервирана, като я разнообразявате с натурални продукти. Подходящи са пилешкото, пуешко, заешко и телешко месо, техните сготвени субпродукти, шийки и хрущяли – задължително преминали термична обработка. Добре ще се отразят на любимеца ви и твърдо сварени яйца, нискомаслена извара, кисело мляко, варени ориз и елда, попарени овесени ядки и различни зеленчуци. Избягвайте мазни меса като свинско и овнешко, пържени и солени храни, пушени салами и колбаси, тестени и сладки изделия.

Деца и домашни любимци

Фийлдът е чудесно семейно куче, което се разбира перфектно с малки деца. Можете спокойно да оставите малчуганите в компанията му – това куче никога не би ги наранило, дори да прекалят с игрите и да проявят невъздържаност или грубост. Приятелски настроен и дружелюбен, този шпаньол съжителства добре с други кучета и котки, особено ако са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още