7 породи кучета, които обичат живота на село

куче село Снимка: iStock

К огато се замислим за живот в провинцията, ние автоматично го асоциираме с животни. Особено ясно в ума ни изниква образа на вярното селскостопанско куче, което следва чинно стопанина си при разходките из полетата или в планината, грижейки се междувременно за безопасността на добитъка. 

За много териери, сетери, шпаньоли и други породи няма по-добро място за живот от провинцията, където биха имали много работа за вършене, както и достатъчно простор за бягане и изследване. Много от породите, които днес познаваме по-скоро като любвеобилни домашни любимци, всъщност са били отглеждани за работа във ферма или като партньори при лов, така че никак не е чудно, че те се чувстват съвсем като у дома си на село. Въпреки че, ако трябва да сме съвсем точни, с подходящи упражнения и достатъчна физическа активност, те могат да живеят щастливо почти навсякъде. 

А ето и нашият списък със седем породи кучета, които обичат живота на село. В случай, че се замисляте дали да не се преместите в провинцията за няколко месеца това лято и се чудите как това ще се отрази на домашния ви любимец. 

Едно от най-емблематичните селскостопански кучета, Бордър колито живее, за да работи! Породата е разработена в граничната област между Шотландия и Англия, а в наши дни все още можем да срещнем представителите й, занимавайки се с основната дейност, за която тя е предназначена: да пасат овце.

Dogsandcats.bg

Бордър колиСнимка: iStock

А като бонус – Борър коли е една от най-интелигентните породи в световен мащаб. За това ако сте сред почитателите й, уверете се, че сте готови да живеете с куче, което е доста умно.

Външният вид на тези кучета силно наподобява този на Кокер шпаньоли, но всъщност Фийлд са по-рядка порода. Представителите й, подобно на своите братовчеди, са чувствителни, привързани и много мили четириноги, които са чудесни за отглеждане покрай деца. Когато не ловуват, разбира се. 

куче селоСнимка: iStock

Английското наименование на тези кучета (Nova Scotia Duck Tolling Retriever) дава точна представа за какво са селектирани тези кучета: да примамват патици в обсега на стрелба на стопаните си, като „танцуват“ на брега. Техника, която е специфична само за представителите на породата. А ако можете да се справите с безграничната му енергия, това красиво четириного може да бъде идеалният спътник за всички ваши дейности на открито, включително плуване. 

куче селоСнимка: iStock

Когато мислим за Далматинеца, си представяме незабавно разпознаваемо куче, най-често – популярен домашен любимец. Всъщност обаче, тази активна порода е създадена да тича заедно с карето или ездачи. Това, което се е запазило във времето е, че Далматинците имат много високи енергийни нива и се нуждаят от много упражнения, за да са във форма и да прогонят скуката. 

куче селоСнимка: iStock

Като се има предвид името й, произходът на тази трудолюбива пастирска порода може да ви изненада: всъщност нейна родина е не Австралия, а Америка. Представителите й обичат да са заети с нещо, независимо дали ще пасат добитъка във фермата, ще се отдадат на дълъг поход с любимия си човек или ще тичат след топка в двора ви. 

австралийска овчаркаСнимка: iStock

Фокс териерите са селектирани за лов, но със същото удоволствие тези четириноги скачат, копаят, тичат и изследват света около себе си. Тези четириноги несъмнено оценяват пространството и свободата, която предоставя животът на село, а подобно на други териери вероятно ще се справят и с гризачите в имота ви (ако се оплаквате от присъствието на такива наоколо).

Не е изненадващо, че Леопардовата Катахула е в списъка ни с кучета, които се радват искрено на живота в провинцията. Породата е селектирана в Северна Луизияна, където заселниците в региона са отглеждали тези четириноги, за да контролират набезите на дивите свине и другият свиреп добитък, който живеел в горите на щата. Това са преди всичко работни кучета, които се нуждаят от стабилен лидер, който да ги напътства и държи заети. 

куче селоСнимка: iStock

 

Виж още