Немски Пинчер

Немски Пинчер Снимка: Istock

Други имена

German Pinscher

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

43 см. 51 см.

Тегло

11 - 20 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Германия

История

Немският Пинчер, заедно с Немската овчарка, са двете най-известни и разпознаваеми породи „работни кучета“, селектирани в Германия. Първата информация за тези Пинчери идва още през 1780 година, когато те често са „герои“ на различни литературни произведения или картини. 

В онези години са използвани главно за лов на малки вредители и гризачи във фермата. През Втората Световна война породата почти изцяло е унищожена и само, благодарение на усилията на Вернер Юнг, страстен неин любител, бива възродена отново. Официално е призната през 2003 година, като Немския пинчер споделя класификацията си с Боксера и Немския дог.

Външен вид

Средно голямо куче с компактно, хармонично и мускулесто тяло. Мъжките представители на породата достигат до 51 см височина и тегло от 20 кг, женските са малко по-дребни – 47 см и 17-18 кг. Външният вид на представителите на тази порода силно напомня на класическия пинчер с тази разлика, че са по-слаби, високи и силни. Главата е с клиновидна форма, очите са овални и тъмни, ушите – високо поставени, стоят щръкнали, с V-образна форма. Носът е черен, а захапката – мощна и ножична. Гръдният кош е добре развит, коремът – прибран, опашката се купира. Козината е къса, лъскава и гладка на допир. По стандарт тя е черна, червеникава, светло-бежова или черно-синя.

Характер

Немският Пинчер е пазач на дома във всяко отношение. Той е волеви, силен и непоколебим, привързва се силно към семейството си и е готов да ви защитава с цената на всичко. Естествено подозрителен към непознати, той е склонен към прояви на агресия ако прецени, че нещо е заплаха за стопанина му. Ранната социализация е особено важна за представителите на тази порода, защото ако от малки не свикнат с различни непознати шумове, звуци, хора и кучета, те могат да развият нападателно поведение като зрели индивиди.

Dogsandcats.bg

Този „германец“ се отличава със силно доминантен характер и ако от малък не научи къде са границите на позволеното, ще започне да прави каквото си иска. Необходимо е да му покажете кой е лидера, без това да се случва с физическо насилие или наказания. Определете правила и настоявайте те са се спазват – в противен случай, подобно на малко дете, Немският Пинчер ще започне да се „пробва“, нарушавайки ги системно.

Въпреки че за хора без опит може да се окаже известно предизвикателство да обучат тези четириноги, важно е постоянството и надграждането. Отделяйте всеки ден на дресурата по не повече от 10-15 минути, за да не се отегчи животното, възнаграждавайте го за добре свършената работа и ще последват добри резултати.

Здраве

Немският пинчер е доста здраво и издръжливо куче. Най-честите проблеми при него са мускулни, сърдечно-съдови, хематологични, дихателни и урогенитални. Възможни са възпаления на очите и ушите, както и тазобедрена дисплазия. Представителите на породата страдат и от Болестта на фон Улебранд.

Грижа

Енергично и активно куче, Немският Пинчер би се чувствал най-добре, ако живее в къща с двор, където по цял ден да е навън и да „упражнява“ ловните си инстинкти. Задължително го прибирайте за през нощта вътре при вас – освен, че късата му козина не позволява да стои на ниски температури, той би се чувствал много самотен без присъствието на стопанина около себе си. Ако го отглеждате в града, задължително го разхождайте на повод, поне два пъти на ден за минимум час. Добре е излизанията да са съчетани с игри и други активности, които да държат бодър и ангажиран вашия любимец. 

Козината на тези кучета е къса и не изисква особени грижи. Достатъчно е да я разресвате веднъж на седмица, най-добре със специална ръкавица, за да я освежите и премахнете мъртвите косъмчета. Къпането е добре да е 2-3 пъти годишно – забърсване с влажна кърпа след разходка е достатъчно в повечето случаи. Редовно проверявайте ушите и очите, за да предотвратите възможни инфекции. Пинчерите имат склонност към натрупване на зъбен камък и плака, което може да доведе до зачервяване на венците – постарайте се да миете или почиствате зъбите им поне веднъж седмично.

Хранене

Тези кучета на са придирчиви към храната и ще са щастливи както на кучешка, така и на натурални продукти. Добре е да им давате повече месо – телешко, пилешко, пуешко, дивеч и по-малко агнешко, без свинско, различни сготвени дреболийки, шийки и субпродукти. Менюто им ще запълнят и твърдо сварени яйца, извара, различни зеленчуци както и кокали – но без пилешки тръбни. Не се препоръчват мазни, тестени, захарни или солени храни.

Деца и домашни любимци

Немският пинчер не се препоръчва за семейства с деца под 9-годишна възраст. Силният им, силно доминантен характер ги прави по-подходящи спътници за по-големи хлапета. Ако израснат заедно, вероятно е да се разбират с други кучета и дори котки. Най-добрият резултат би бил, ако вземете мъжки и женски представител на породата. Не е добра идея да ги оставяте сами с по-малки животни – все пак те са селектирани за борба именно с тях и резултатите могат да са фатални.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още