Немски шпиц

немски шпиц Снимка: Istock

Други имена

German Spitz

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

43 см. 46 см.

Тегло

13 - 15 кг.

Живот

13 - 15 г.

Произход

Германия

История

Немският Шпиц е една от най-старите германски породи. Според археологически проучвания, представителите й са познати на човечеството от над 5 хиляди години. Любими на знатни особи и аристократи, тези симпатични и красиви кученца добиват широка популярност през XIX век, когато се използват главно за декоративни компаньони. 

Всяка уважаваща себе си дама в Германия в онези години, имала в чантичката или в скута си по едно такова кученце. Една от по-малко познатите „роли“ Немските Шпицове била и да служат като пощальони на тайни любовни бележки.

Външен вид

Немският шпиц бива три вида – среден, голям и мини. Разликата е единствено във височината, като при Стандартният (голям) тя е между 43-46 см, при средният – 33-36 см и мини представителите на породата рядко достигат повече от 28 см. Теглото варира от около 5 кг (за мини), до 13 кг – за средния размери и стандартно – 13-15 кг. Главата е пропорционална на тялото, муцуната е заострена, носът – малък и черен, тъмни са и очите, а ушите са с триъгълна форма, стоят изправени. Опашката е пухкава, носи се завита на гърба. Гръдният кош е добре развит, крайниците са мускулести, но в същото време фини и изящни. Цялото тяло на тези кучета е покрито с мека и гъста козина. В горната му част тя образува грива, а на задните крака – нещо като панталонки. Най-дълга и гъста е на опашката. На цвят може да е златиста, бяла, черна и червеникава или кафява.

Характер

Игриво, енергично и любвеобилно кученце, Немският Шпиц силно се привързва към семейството си. За него няма нищо по-хубаво от това да е около стопанина си, обича както да играе с него, така и кротко да си подремва в скута му. Породата е известна със звънливия си лай, който представителите й не пестят – те смятат за необходимо да ви алармират за всичко, от приближаващи гости до шумове на улицата, които са ги заинтригували. Не понасят особено добре самотата и могат да лаят в продължение на часове, „викайки“ ви да се приберете при тях. За това – най-добре би било да ги взимате със себе си където е възможно – те нямат нищо против! 

Dogsandcats.bg

По природа дружелюбни, те се разбират с други кучета и ранната социализация би развила тези черти на характера им. Въпреки че към непознати не са враждебни, не биха се поколебали да реагират с агресия ако сметнат, че нещо е заплаха за вас.

Немският Шпиц се поддава сравнително лесно на обучение и с лекота научава нови команди. Тези симпатични мъници имат искреното желание да ви зарадват за това не бъдете строги с тях. Добре е тренировките да започнат още след втория месец и в тях да има включени много игри. Не се препоръчват физически наказания – те могат да откажат кучето завинаги да ви слуша.

Здраве

Немският шпиц най-често имат проблеми с кожата и козината, очите и ставите, възможни са очни и ушни инфекции.

Грижа

Енергична порода, която има нужда от много физическа активност, тези кучета са подходящи за хора, които водят динамичен начин на живот, спортуват или просто обичат дългите разходки сред природата. Адаптират се чудесно към живота в апартамент, като единственото, което се иска от вас е, да им осигурите достатъчно движение. Две дълги разходки на ден, съчетани с игри и възможност да потичат на воля – това ще направи тези кучета истински щастливи. Очите и ушите на тези четириноги са склонни към възпаления и развитие на инфекции, за това – проверявайте ги често и при най-малкото зачервяване постете личния си ветеринар.

Козината им има нужда да се разресва всеки ден, за да изглежда все така пухкава и красива. Важно е тя да не се сплъстява, защото това може да наложи изрязване на цели кичури и да загрози сериозно външния вид на любимеца ви. Косъмчетата между пръстите трябва да се подкъсяват редовно. При къпане използвайте специален шампоан с меко действие и нека баните не са по-чести от 4-5 пъти годишно.

Хранене

Най-добре е Немският шпиц да се храни с висококачествена кучешка храна, премиум клас. Така той ще получи всички витамини и минерали, от които има нужда. В добавка към менюто му може да има натурални продукти, сред които можете да заложите на месо – телешко, пуешко, пилешко, заешко или агнешко, както и техните субпродукти. Всичко, задължително преминало термична обработка. Добър избор са и твърдо сварени яйца, различни зеленчуци, извара, сварен ориз, елда. Въздържайте се да давате на тези кучета мазни храни, сладки и тестени изделия. По-големите кокали също биха ги затруднили.

Деца и домашни любимци

Поради малките си размери и сравнително крехки кости, Немският Шпиц не се препоръчва за семейства с много малки деца, тъй като могат да го наранят несъзнателно. Към вече по-големите хлапета това куче изпитва силна привързаност и е в състояние да играе с тях с часове. Тези четириноги не се разбират особено добре с други животни вкъщи, по-скоро предпочитат да са единствените ви любимци. Разбира се, ако са израснали заедно с друго куче или котка, биха съжителствали спокойно, но едва ли биха били неразделни приятели.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още