Добра идея ли е да бръснем кучето си през лятото

куче Снимка: iStock

К огато времето се затопли, естествено е да искаме да премахнем от себе си всички възможни слоеве дрехи, за да се охладим по-ефективно. Може да ви звучи странно, но много хора оприличават бръсненето на козината на домашния си любимец през горещите летни месеци именно да „допълнително разсъбличане“. Дали обаче това сравнение отговаря на истината? Специалистите и ветеринарните лекари са единодушни – добре е да отделим време и да помислим, преди да вземем машинката за подстригване или да насрочим среща с любимия ни грумър.

кучеСнимка: iStock

Първото и най-важно нещо, преди да обръснем кучето си за лятото, е да научим повече за това как козината на четириногите функционира и каква е нейната роля. Ако обмисляте подобна процедура, то най-вероятно домашният ви любимец принадлежи към някоя от породите, оборудвани с тежко, двойно кожухче. От Немска или Австралийска овчарка, през Сибирско хъски или Самоед – двойната козина на тези четириноги безспорно им служи чудесно през зимата, но не и през лятото. Или поне такова е мнението на голяма част от стопаните.

Да поговорим и за подкосъма

Най-вероятно сте забелязали, че козината на тези кучета има вътрешен изолационен слой, направен от пухкав, къс, вълнообразен косъм. Основната функция на така наречения подкосъм, който се намира най-близо до тялото на животното, е да предотврати загубата на телесна топлина. По време на сезонното линеене тези нежни косми падат в големи количества – това се случва най-често именно, когато четириногото се отървава от зимната си козина в подготовка за по-топлите пролени и летни месеци. След като свали зимното си палто, то се заменя с по-малко плътен подкосъм, който е идеален за лятото. 

Dogsandcats.bg

сибирско хъскиСнимка: iStock

Относно горното покритие

Външната козина, известна още като горен слой или горно покритие, се намира, както подсказва и името й, върху подкосъма. Тя се състои от дълги, твърди и дори леко груби при допир предпазни косми, предназначени да защитават кучето от външни фактори като дъжд и мръсотия, като в същото време предпазват по-нежния подкосъм и кожата. При някои породи четириноги структурата на тази козина е водоустойчива – водата просто се стича по външната козина, позволявайки на животното да остане сухо. 

Не много хора осъзнават, че подкосъмът също охлажда кучето през лятото и че горният слой на козината му е предназначен да предпазва кожата и от ултравиолетовата радиация, ухапвания от насекоми, рак на кожата и като цяло – от всички заболявания и дискомфорти, които идват с настъпването на летните месеци. 

кучеСнимка: iStock

Породи кучета, които се бръснат по-често

Някои породи като Ши Тцу, Пудел, Бишон или Йорки изискват редовно подстригване и посещение при специализиран грумър. Следователно да, те могат да бъдат обръснати без това да има негативни последици. 

Някои от собствениците на представители на тези породи дори твърдят, че техните любимци видимо се оживяват, след като загубят част от козината си, стават по-пъргави и щастливи. Тези кученца обаче, изискват и по-специални грижи – за да не получат слънчево изгаряне през лятото, а през зимата – задължително да излизат с подходящо палтенце, което да ги стопли допълнително.

кучеСнимка: iStock

Добра идея ли е да бръснем куче с двойна козина през лятото?

Краткият отговор – до голяма степен не, особено ако кучето ви стои на открито през по-голямата част от деня си. Има няколко причини защо. 

Фактите са следните: Ние премахване слоеве дрехи от себе си, защото ме склонни да се потим. Кучетата ни обаче имат други методи за охлаждане, като задъхване и изпотяване през подложките на краката и носовете. Премахването на козината реално няма да им помогне. Ето и още няколко причини, които доказват, че да бръснете куче с двойна козина през лятото е ненужно и не се препоръчва:

  • Кучето остава без защита от ухапвания от насекоми

Козината на домашния ви любимец му служи като щит, предпазвайки го от комари, мухи, бълхи и други насекоми, които са особено активни през лятото. Ухапванията им, макар да не са много болезнени, могат да причинят алергични реакции, дразнене, сърбеж и общ дискомфорт на животното.

кучеСнимка: iStock
 

  • Кучето ви остава без изолация

Козината на четириногия ви другар му осигурява, образно казано, изолация, като това важи както за студено, така и за горещо време. Точно, както във вашия дом, въпросната изолация помага за поддържане на стабилна температура, предотвратява загубата на топлина, като в същото време осигурява хладина на животното. 

  • Козината на вашето куче предпазва кожата от негативните ефекти на слънчевите лъчи, които могат да причинят слънчево изгаряне и дори рак в дългосрочен план.
  • Нарушава целостта на външния вид на животното

Ще отнеме известно време на новата козина да порасне отново, а през това време външния вид на кучето ви... Е, със сигурност няма да е толкова очарователен, както преди. Защото, нека си признаем, горното палто в крайна сметка е това, което придава на четириногите красив вид и осанка. Горната козина е лъскава и е знак, че домашният ви любимец е добре гледан, здрав и се чувства добре. Тя носи и типичните за породата цветове. 

След като го обръснете, горният слой ще изчезне, оставяйки най-често матов подкосъм, който визуално е непривлекателен. И животното може да запази този си външен вид за доста време. Защото външната козина не расте бързо.

Не на последно място, ако си мислите, че след като сте обръснали кучето си с двойна козина, то ще имате по-малко излишна козина из дома си, помислете отново. Бръсненето не намалява линеенето. Космите просто ще бъдат по-къси. 

кучеСнимка: iStock

Разбира се, има и изключения. Ако домашният ви любимец е претърпял операция или се възстановява от травма, със сигурност следва да се обръсне зоната, за да се помогне на раната да заздравее. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча бръснене и, за да помогне за лечение на медицински състояния на кожата. Кучетата с дълга козина около ануса също могат да се възползват от подстригване отзад, за да се поддържа зоната чиста. Но ако се чудите дали бръсненето ще помогне на вашето Хъски да понесе по-добре високите температури през лятото, то обективният отговор е отрицателен. 

 

Вижте още: 

Да подготвим кучето за топлото време

Виж още