Кери Блу Териер

Кери Блу Териер Снимка: Istock

Други имена

Kerry Blue Terrier, Irish Blue Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

44 см. 51 см.

Тегло

15 - 18 кг.

Живот

13 - 15 г.

Произход

Ирландия

История

Едни от най-старите ирландски породи служебни кучета, Кери Блу Териерите се се появили преди векове в графство Кери, откъдето идва и името им. В началото тези интересни сребристо-сиви кучета са използвани за лов на гризачи. С течение на времето започнали да ги включват и в лов на дивеч и по-дребни животни, тъй като за тях те са лесна плячка. До началото на XX век породата е популярна само в Ирландия, но постепенно се разпространява и в други европейски държави. 

Днес Кери Блу Териери можете да видите навсякъде, те са чести участници в кучешки шоута или изложби. Интересен факт е, че типичният им цвят, който е включен в стандарта им, е уникален и не се среща при нито една друга порода.

Външен вид

Красивият и атрактивен външен вид на Кери Блу Териерите няма как да ги остави незабелязани. Средни на ръст, мъжките представители достигат до 50-51 см височина и тегло от 18 кг. Женските са малко по-дребни – височина 44 см и тегло 15 кг. Цялото тяло на тези териери е сякаш с правилна форма, като се започне от главата, която е издължена и при добро оформяне на „брадата“, „веждите“ и „мустаците“ – прилича на правоъгълник. Ушите са изправени, леко клепнали на връхчетата, очите и носът – винаги тъмни, черни или тъмнокафяви. Крайниците са мускулести, опашката се купира. Козината е мека и гъста. Единственият признат цвят е сивкаво-сребристо. Всяко отклонение от него се смята за дефект.

Характер

Кери Блу Териерът е гордо и независимо „работно куче“, което обаче би могло да бъде добър приятел и компаньон на цялото семейство. Ранната социализация е особено важна, тъй като по природа тези кучета са по-скоро „дръпнати“ и не се разбират особено добре нито с други четириноги, нито с непознати. 

Dogsandcats.bg

Умни и схватливи, те бързо и лесно се поддават на обучение, като е добре то да започне още след третия месец. Дори и да забележите, че любимецът ви проявява инат и нарочно не изпълнява командите, които му възлагате, в никакъв случай не бива да проявявате насилие или да повишавате тон на кучето. По този начин можете завинаги да го откажете от дресурата. Представителите на породата са със силно доминантен характер що се отнася до техните играчки и „територия“, за каквато смятат апартамента или двора, където живеят. 

Здраве

Типични за тези териери са кожните проблеми. Ако забележите, че на някои места по-тялото на кучето козината е опадала или се е получила дупка, веднага посетете ветеринаря си. Сред другите възможни заболявания са тазобедрена дисплазия, превъртане на колянната капачка, инфекции на очите и ушите.

Грижа

Кери Блу Териерът е енергично, независимо и атлетично куче, което, подобно на всички териери, има нужда от ежедневни физически упражнения. Най-добре биха се чувствали в къща, където да са навън по цял ден. Представителите на породата обичат да копаят, така че пригответе се да намирате „мини“ навсякъде по двора си. Погрижете се оградата да е достатъчно добре обезопасена, за да не могат да прокопаят дупка под нея и да избягат – те ще се опитат да го направят!

Ако отглеждате Кери Блу в апартамент, то осигурете му поне две дълги разходки на ден, съчетани с игри. Добре е кучето да се измори „качествено“ – в противен случай е склонно към деструктивно поведение.

Основните грижи, с които „върви“ породата, са тези за козината.Необходимо е редовно да я разресвате, най-добре всеки ден. Един път всеки месец Кери Блу трябва да се къпе със специален, мек кучешки шампоан, също толкова често трябва да го водите на фризьор, който да се грижи за правилната му подстрижка. Имайте предвид, че ако не сте готови да отделяте време за поддръжка, както и средства, може би това не е точната порода за вас, защото чарът на тези териери идва главно от интересния им външен вид! 

Редовното обезпаразитяване на Кери Блу е задължително, защото поради гъстотата на козината си, тези кучета редовно хващат бълхи или кърлежи. Редовно проверявайте очите и ушите на любимеца си, за да избегнете възможни инфекции.

Хранене

Непретенциозен към храната, можете да давате на Кери Блу Териера както висококачествена кучешка храна, премиум клас, така и натурални продукти. Въздържайте се от свинско месо, тестени и захарни изделия, сурови или пушени месо и риба, пържени или солени храни. Старайте се менюто на любимеца ви да е максимално наситено с витамини, минерали и хранителни вещества.

Деца и домашни любимци

Кери Блу е подходящ за семейства с вече пораснали деца. Макар на теория да няма проблем да съжителства и с по-малки, силно доминантния характер на породата може да се прояви и той да нарани, дори без да иска, хлапетата. С други кучета, познати или не, тези териери нито се разбират, нито съжителстват добре. С по-малки животни като котки е възможно да се „разберат“ само, ако са израснали заедно.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още