Кралска овчарка

Кралска овчарка Снимка: Istock

Други имена

Кинг шепърд, King Shepherd

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

62 см. 73 см.

Тегло

34 - 63 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

САЩ

История

Това куче е създадено чрез кръстосване на американските линии на Немската овчарка, Аляски маламут и местни големи пастирски кучета. Благодарение на многогодишните усилия на селекционери, Кралската овчарка притежава всички добри качества на своите „родственици“, а доста от недостатъците им са изчистени и премахнати. Представителите на породата са лоялни и приятелски настроени, интелигентни и издръжливи.

Външен вид

Главата е пропорционална на тялото, умерено широка между очите. Муцуната е черна, устните – добре развити, зъбите и захапката – здрави. Ушите са средно големи, високо поставени и прави. Очите – с бадемовидна форма, от светло до тъмно кафяви. Шията е средно дълга, гръдният кош е дълбок и широк, гърбът – прав и здрав. Опашката е покрита с дълга и гъста козина. Лапите са кръгли и къси, стъпалните възглавнички са много твърди. Според структурата на космената покривка се различават два типа: твърдокосмести и дългокосмести. Оцветяването е разнообразно – черно с кафеникави подплащници, кафеникавочервено с тъмни или черни оттенъци или сребристо сиво с черно. Допустими са малки бели петна по гърдите, лапите и опашката.

Характер

Подобно на Немската овчарка и това куче е създадено, за да бъде закрилник, верен приятел и компаньон на стопаните си. Те са много лоялни, спокойни и уравновесени животни, подхождащи дружелюбно към непознати. Това в никакъв случай не ги прави лоши пазачи – точно обратното, винаги нащрек, бдителни по природа те винаги намират начин, от безопасно разстояние, да проследят местоположението на всички в дома си. 

Интелигентни и схватливи, за Кралските овчарки тренировките са истинско удоволствие, те с радост учат нови неща. Нуждаят се от последователна дресура, като е най-добре да се започне още, докато кучето е на 2-3 месеца с по-елементарните команди. Постепенно добавяйте по-сложни и ще видите забележителни резултати! Никога не подхождайте с физическо насилие към тези кучета – с лакомство и похвала резултатите ще са забележително по-добри.

Dogsandcats.bg

Здраве

Типичните здравословни проблеми за Немската овчарка важат с пълна сила и за тези кучета. Най-често това са дисплация на тазобедрената става, подуване на стомаха, очни и ушни инфекции.

Грижа

Кралската овчарка е подходяща за хора, които водят активен начин на живот. Тези кучета имат нужда от поне час качествено физическо натоварване на ден. Най-добре се чувстват в къща с двор, където могат да са навън по цял ден. Ако ги отглеждате в апартамент, задължителните физически упражнения най-добре е да са съчетани с игри, пъзели и др. интелектуални стимулиращи дейности. Често собственици на подобни породи четириноги предпочитат да ги запишат на кучешко училище или да им вземат треньор, за да са сигурни, че правилно подхождат към нуждите на любимеца си. 

Поддържката на външния вид на Кралската овчарка включва почти ежедневно разресване. Подгответе се, че два пъти годишно тези красавци сменят козината си и тогава всичко става в косми. Чести бани не се препоръчват – биха увредили структурата на косъма. Редовно проверявайте и при нужда – почиствайте внимателно ушите и очите, за да предотвратите развитие на инфекции. Подрязвайте ноктите на кучето, ако започнат да „щракат“ по пода, съблюдавайте и устната хигиена.

Хранене

Масивно и енергично куче, Кралската овчарка има нужда от богато на протеини и белтъчини меню, за да поддържа мускулите и костната си система в отлична форма. Заложете на висококачествена кучешка храна, гранули или от консерва, разнообразена с натурални продукти. Различни меса (без свинско), сготвени субпродукти, шийки и дреболийки, кокали (без пилешки тръбни), твърдо сварени яйца, зеленчуци – сготвени или сурови, попарени овесени ядки – всичко това се препоръчва да присъства в диетата на тези овчарки.

Деца и домашни любимци

Кралската овчарка се разбира добре с деца от всички възрасти – в нейно лице имате лоялен и верен приятел на цялото семейство. Приятелски настроена е към други кучета, а най-добре ако са израснали заедно – тогава могат да си станат наистина близки другари в игрите. Съжителство с по-малки животни или котки също не би било проблем за тези кучета, стига да са добре социализирани. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още