Ландзеер

Ландзеер Снимка: Istock

Други имена

Landseer

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

71 см. 80 см.

Тегло

50 - 70 кг.

Живот

9 - 11 г.

Произход

Германия

История

Ландзеер са рядка порода големи кучета, близки родственици на Нюфаундленд, често дори бъркани с тях. Името си те получават от художника – сър Едуин Ландсир, който бил запленен от величието им и ги изобразявал на много свои картини. 

Макар да са много популярни в Германия, Англия и Швейцария, след Първата световна война породата почти изчезва. Това е и причината днес тези кучета да се срещат сравнително рядко. Официално Ландзеер е обособен като различна от Нюфаундленда порода през 1960 година от Международната киноложка федерация.

Външен вид

Едро, мощно и величествено куче, с горда осанка и балансирано, хармонично телосложение. Мъжките представители на породата достигат до впечатляващите 80 см височина и тегло от 70 кг, женските са малко по-дребни – височина 67 см и тегло между 45-55 кг. Цялостният външен вид на това куче напомня силно Нюфаундленда. Главата му е леко издължена, с добре изразен стоп, носът – голям и черен на цвят. Тъмни са й очите, а ушите са високо поставени, висят свободно отстрани на муцуната. Гръдният кош е широк и добре оформен, шията и краката – мускулести и силни, опашката се носи надолу.

Козината е дълга, права и гъста, водоустойчива, мека при допир. Основният цвят по стандарт е бяло с черни петна, разпръснати по цялото тяло.

Dogsandcats.bg

Характер

Голямо и дори страшно на вид, това куче всъщност е изключително спокойно, добронамерено и уравновесено. То се привързва силно към семейството си и можете да сте сигурни, че в негово лице имате верен пазач, който е готов да ви защити с цената на всичко. Този симпатичен гигант искрено се радва на човешка компания и не понася добре самотата – ако не ви вижда прекалено дълго, може да стане унил и апатичен, дори да загуби апетит. 

Представителите на породата рядко проявяват агресия и макар че не лаят или ръмжат силно, са винаги нащрек, когато в дома им има непознати хора. Ако прецени, че нещо е заплаха за собственика му, Ландзеер няма да нападне, а по-скоро ще застане между натрапника и вас. А предвид размерите на това куче – една такава постъпка е напълно достатъчна, за да събуди респект. Тъй като по природа не се разбира добре с други кучета, ранната социализация би могла да го направи по-общителен. 

Представителите на породата са много интелигентни и схватливи, те бързо разбират какво се иска от тях и с удоволствие учат нови команди. Добре е обучението да започне максимално рано, за да можете да надграждате постепенно. Имайте предвид, че Ландзеер е много чувствително животно и улавя всяка промяна в тембъра на гласа ви. Желателно е да използвате твърд, спокоен и категоричен тон, предназначен само за тренировки, а през останалото време да покажете с похвала и поощрение на любимеца си, че е свършил добре работата си. Тези кучета са тежки и се движат малко по-бавно.

Здраве

Сред най-честите заболявания, от които страдат представителите на породата Ландзеер са тазобедрена дисплация, проблеми със ставите, подуване или превъртане на стомаха.

Грижа

Масивно куче с големи размери, за Ландзеер няма нищо по-хубаво от живот на двора. Ако го отглеждате в къща и има възможност да се разхожда и дремва на въздух по цял ден, той ще се чувства истински щастлив. В никакъв случай обаче не трябва да го връзвате с въжета или вериги – това ще сломи духа му и той ще се почувства искрено разочарован от вас. Помнете, че тези кучета имат нужда от човешка компания, не ги оставяте сами за през нощта навън и им отделяйте нужното внимание.

Ландзеерите обичат водата и плуването им доставя истинско удоволствие, за това излети край водоеми или разходки край езера са добре дошли за тези симпатични гиганти. Ако все пак сте решили да отглеждате породата в апартамент, задължително условие е той да е достатъчно просторен, за има необходимото пространство за кучето. Трябват и разходки, поне по час на ден, съчетани с достатъчна физическа активност. Докато навън Ландзер се оживява и дори става игрив, вкъщи тези четириноги най-много обичат да си подремват.

Козината им се нуждае от ежедневно разресване, за да не се сплъстява и да се освежи от полепналата прах. Честите бани не са препоръчителни, тъй като структурата на водонепромокаемата им козина е специфична и може да се увреди. Проверявайте редовно очите и ушите, за да предотвратите възможни инфекции.

Хранене

Като типично голямо куче и Ландзеерът има нужда от доста храна. Добре е тя да е съставена главно от протеини – месо, дреболийки, шийки, кокали (без тръбни), съчетани с кучешка храна, суха или от консерва. Колкото по-богато е менюто на любимеца си, толкова по-добре. Разнообразявайте го с различни зеленчуци – сурови или сготвени, варен ориз, елда, попарени овесени ядки, твърдо сварени яйца, извара.

Деца и домашни любимци

В природата на Ландзеера е заложено да се разбира добре с всички членове на семейството. С децата той е спокоен, добър пазач и компаньон. Добре е да се обясни на хлапетата, че не бива да „тормозят“ животното, когато си дремва или се храни. С други кучета и котки не съжителства добре, не е желателно да се оставя сам и с по-малки домашни животни.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още