Лъвско куче

Лъвско куче Снимка: Istock

Други имена

Малко лъвско куче, Lowchen, Little Lion Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

30 см. 36 см.

Тегло

4 - 6 кг.

Живот

13 - 15 г.

Произход

Франция/Германия

История

Лъвското куче е стара френска порода, получила забавното си име от специфичния начин на оформяне прическата, която прилича на „лъвска грива“. 

Близък родственик на Френската болонка, смята се, че този симпатичен дребосък се е появил сред кръстоски на Болонки и Пудели. Любими на аристократите през XVIII век заради атрактивния си външен вид, тези кучета често могат да се видят на платна на художници от онова време, сред които Франсиско Гоя и Албрехт Дюрер. Ценени заради спокойния си нрав, те били любими на възлюбената на император Наполеон – Жозефина, както и на самата мадам Помпадур. 

След XX век представителите на породата във Франция силно намаляват и благодарение на германски селекционери породата е запазена до днес. Малкото лъвско куче е вписано в Книгата на Гинес през 1960 година като най-рядката порода в света.

Външен вид

Дребно кученце с ефектен външен вид, мъжките представители на породата рядко достигат повече от 35-36 см височина. Теглото е между 4-6, максимум 7 кг. Благодарение на години работа на френски и немски селекционери, ако погледнете от страни това животинче и се абстрахирате от размерите му, действително можете да видите силует на умален лъв! Главата е голяма, непропорционална на тялото, муцуната – къса. Носът – винаги черен, очите – големи, кръгли и тъмни. Ушите – малки и клепнали, покрити с гъста, дълга козина. Гръдният кош е добре развит, гърбът – прав и мускулест, опашката – завита на гърба. Отличителната козина на Лъвското куче е дълга и плътна, мека на допир, на места – вълниста. На цвят тя може да е сребриста, шоколадова, кафеникава или кремава. Задължително е да се подстригва само, за да се постигне ефекта, характерен за породата. 

Dogsandcats.bg

Характер

Това кученце е олицетворение на максимата „голямо сърце в малко тяло“. Изключително нежно, мило, активно и любвеобилно, с весел нрав, Малкото лъвско куче силно се привързва към семейството си и е готово на всичко за членовете му. Не понасят да са дълго време сами – ако ви се налага да отсъствате често, това не е вашата порода, защото те могат с часове да лаят, за да „ви накарат да се върнете по-бързо“ – поне така разсъждават. Малкият му размер никак не го притеснява и то приема „ролята“ си на пазач на дома много сериозно – бъдете подготвени, че със силен лай ще ви алармира за всичко, което привлече вниманието му. Безстрашен и с доста голямо самочувствие за габаритите си, този четириног приятел не би се поколебал да отвърне дори на доста по-големи от него кучета, ако го предизвикат. 

Въпреки че са малки, Лъвските кученца са доста умни и схватливи, с удоволствие учат нови команди, а ако ги поощрявате с лакомство или похвала, могат да научат дори по-сложни номера. Тези мъници ще направят всичко, за да зарадват стопанина си!

Здраве

Лъвското куче най-често страда от настинки и простудни заболявания. Задължително през студените месеци трябва да извеждате любимеца си с топла дрешка и да внимавате да не го оставяте на течение. Възможни са и проблеми със ставите, алергии и различни кожни заболявания.

Грижа

Поради специфичните си здравословни проблеми, не е подходящо да отглеждате Лъвското куче на двора. То ще се чувства по-добре, защитено и спокойно в апартамент или в къща, стига да е вътре и да е около стопанина си. Активно и енергично, това животинче има нужда от ежедневна физическа активност, така че задължително му правете по две, защо не и три дълги разходки. Лъвското куче няма силно изразен ловен инстинкт, така че то най-вероятно ще припка около вас, но в градска среда е добре да е на дълъг повод. 

Козината на тези четириноги е тяхната гордост и от вас зависи да я поддържате във вида, с който са известни по цял свят. Имайте предвид, че ако сте се сдобили с едно такова приятелче, то в дома си имате представител на една от най-редките породи в света. Статистиката сочи, че във Франция на година, въпреки всички усилия на селекционерите, се раждат едва 100 Лъвски кученца.

Най-добре е да водите любимеца си на фризьор, който да оформя козината му спрямо стандарта: на тялото тя се оставя къса, около главата – дълга и с формата на грива, на крайниците – отново къса, като се оставят „помпони“ около лапите и опашката. На гърдите на кучето козината не се пипа, като именно там трябва да се разресва всеки ден, за да не се сплъстява. Къпането не е препоръчително да е по-често от 3-4 пъти годишно, като ако водите животното в салон за кучета, най-добре е да го направят там, за да използват подходящи продукти.

Хранене

Малкото лъвско куче е претенциозно към храненето, като няма точна рецепта относно това какво обича. Подгответе се за честа смяна на кучешката храна, докато „налучкате“ коя е точната за вашия любимец. Важно е тя да е висок клас, подходяща за дребни породи, за да получи четириногото всички необходими му витамини, минерали и хранителни вещества. Сред натуралните продукти, с които можете да обогатявате диетата му, са сготвени нетлъсти меса като пилешко, пуешко, телешко и заешко, различни зеленчуци – сготвени или сурови, кисело мляко, извара и твърдо сварени яйца. Въздържайте се от пушени меса и риба, салами, както и от каквито и да е било кокали, мазни субпродукти, тестени и пикантни храни.

Деца и домашни любимци

Малкото лъвско куче се разбира добре с деца, но поради малкия си размер не е желателно да го оставяте насаме с най-малките, защото в игрите си те могат да го наранят без да искат. С други кучета и котки съжителства без проблем, както и с по-малки домашни животни.

 

 

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още