Норвежки бухунд

Норвежки бухунд Снимка: Istock

Други имена

Norwegian Buhund, Norsk Buhund

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

41 см. 47 см.

Тегло

12 - 18 кг.

Живот

13 - 15 г.

Произход

Норвегия

История

Норвежкият бухунд, както подсказва и името му, произхожда от Норвегия и принадлежи към групата на шпицовете. Името „бухунд“ означава „куче-пазач на обор“. За негови предци и близки родственици се смятат Исландската овчарка и Шведският ямтхунд. 

Смята се, че по времето на викингите тези четириноги са пазели гробищата, където са погребвани знатните хора, заедно с ценните им придобивки и съкровища. Бухундите са използвани и като пастири на крави и овце, както и за лов на мечки и вълци. Според скандинавските традиции в онези години, са погребвани заедно със стопанина си, за да го пазят в отвъдното.

Външен вид

Шпицоподобно куче, със среден размер и плътна, двойна козина, Норвежкият баухунд има компактно телосложение и фина костна структура. На височина мъжките достигат до 47 см и тегло от около 18 кг, женските са малко по-дребни – 45 см височина и тегло до 16 кг. Главата на тези кучета не е голяма, със заоблени скули, муцуната е правоъгълна, очите – големи и с обла форма, ушите – прави и щръкнали. Шията е дебела, гръдният кош – добре развит, крайниците – мускулести. Пухкавата си опашка кучето носи завита на гърба. Козината е дебела, гъста, груба или мека на допир. Окраската е двуцветна: цвят пшеница с бяло, сиво с бяло, червено с бяло или черно с бяло.

Характер

Социални, игриви, дружелюбни, забавни и пълни с енергия, тези кучета просто обожават своите стопани. Те са чудесен спътник за семейства, които водят активен начин на живот, защото нямат нищо против да са навсякъде с вас! Разбират се добре с други кучета - при правилна и ранна социализация. Към непознати са по-скоро резервирани и подозрителни – „наследство“ от годините, когато са служили за охрата на домовете на норвежките викинги. Не обичат да остават сами твърде дълго. Ако ви се налага да отсъствате често, това не е вашата порода, защото оставени прекалено често без компания, те могат да развият деструктивно поведение, да станат нервни и дори нападателни.

Dogsandcats.bg

Нетърпеливи да угодят на „своя човек“, както типични шпицове, и Норвежките бухунди се считат за лесна за обучение порода. Възможни са прояви на инат, защото тези кучета са по-скоро единаци и са свикнали сами да взимат решения. Най-добре е дресурата да е под формата на игра, като се започне с основни команди и постепенно се надгражда. В никакъв случай не бива да се използва физическо насилие или наказания. 

Здраве

Здрава и издръжлива порода, представителите й рядко страдат от каквито и да е било заболявания. Свикнали да издържат на големи температурни амплитуди, те могат да имат наследствени проблеми с очите, както и тазобедрена дисплазия. Случаите на тези заболявания обаче, на общия фон, са доста редки.

Грижа

Норвежкият бухунд се адаптира добре към живота в апартамент, макар че най-щастлив би се чувствал в къща с двор, където да е навън по цял ден. Ако го отглеждате в градска среда, необходимо е да му осигурите достатъчно движение – поне две разходки от по час, съчетани с игри и възможност кучето да потича свободно на воля. В родината си те се използват за водачи на глухи хора, така че освен физически, добре е да ги стимулирате интелектуално – с различни пъзели, предизвикателства и тн. Породата се отличава със силния си, плътен лай, който ще чувате доста често и по всякакъв повод – уврете се, че съседите ви не биха имали нищо против тази „аларма“. 

Дебелата козина на тези кучета има нужда от всекидневно разресване, за да не се сплъстява. Именно заради нея тези четириноги не понасят особено добре жегата и топлите месеци – постарайте се да ги разхождате през лятото в по-хладните часове на деня. Редовно проверявайте очите и ушите за развитие на инфекции.

Хранене

Норвежкият бухунд не е претенциозен относно храненето. Най-добре е да му давате микс от кучешка храна – суха или от консерва, съчетана с натурални продукти. Сред тях е добре да присъстват различни меса като пилешко, пуешко, телешко, заешко и дивеч, техните субпродукти, както и, веднъж седмично – обезкостена морска риба. Можете спокойно да му давате и различни зеленчуци, сурови или сготвени, твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, хрущяли и дреболийки, задължително преминали термична обработка. Въздържайте се от твърде мазно месо, включително свинско и овнешко, солени и тестени храни, тръбни кокали, прясно мляко, твърде топла или студена храна.

Деца и домашни любимци

Норвежкият бухунд се разбира чудесно с деца от всички възрасти. Пръв в игрите, той е верен и добър компаньон на най-малките и весел спътник на по-големите хлапета. Съжителства добре с други кучета, особено ако са от близки до неговата порода. С по-малки животни и котки не би имал проблем, стига да са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още