Митичните скандинавски породи кучета, за които знаем твърде малко

Исландска овчарка Снимка: iStock

Д ания, Норвегия и Швеция – красиви страни, така различни от континентална Европа. И хората, и порядките и дори – кучетата, които произхождат от там, имат своите специфични характеристики. А като добавим и Финландия и Исландия към списъка, ще имаме регион - дом на някои издръжливи, трудолюбиви скандинавски породи кучета, първи приятели на викингите. 

Малко се знае за тези четириноги, а не бихме сбъркали ако кажем, че дори са обвити в известна мистика. Знаете ли, например, че голяма част от тях почти са изчезнали и са се запазили до днес единствено, благодарение на подновяването на интереса към развъждането им в края на 20 век. 

Северните породи кучета 

Най-популярните породи северни кучета включват Исландска овчарка, Норвежки елхунд, Шведският лапхунд, Норвежки бухунд, Норвежки лундехунд и Шведски валхунд . Разбира се, можете да откриете и други, ако разгледате в Nordic Kennel Union.

Единствената местна порода кучета в Исландия, тези овчарки са си спечелили репутацията на смели и верни другари на викингските заселници, за които се смята, че да донесли кучето на този северен остров някъде между 870 и 930 г. Породата е почти изчезнала през 60-те години на миналия век и се запазва единствено, благодарение на усилията на Клуба на исландските овчарски кучета, основан през 70-те години.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Средно голямо куче, Исландската овчарка има една уникална черта – двойни нокти на задните крака. Иначе, тези дружелюбни, нежни работни четириноги, които се класифицират като шпицове, имат къдрава опашка, заострени уши и плътна, устойчива на атмосферни влияния козина, която може да бъде къса или дълга. Като повечето овчарки, и Исландските са много енергични и изискват значителна физическа и умствена стимулация.

Норвегия е една от трите официални скандинавски страни, така че е съвсем разумно Норвежкият елкхунд да неин горд представител. Окраската на тези четириноги може да е два вида – черна или сива. Първоначално използвани за лов на лосове и мечки, те са и една от най-старите породи кучета в Европа. 

кучеСнимка: iStock

Норвежкият елкхунд има гъста козина и опашка, която се извива плътно около задния край. Тези скандинавски кучета са здрави, мускулести и широки, но са високи едва около 50 см. Будни и непоколебими, те са силни, уверени пазачи и верни в службата към своя стопанин. Към днешна дата, сивият Елкхунд е сред най-популярните породи в Норвегия.

Шведският лапхунд е пример за типичното нордическо куче-шпиц, въпреки че тези специфична порода е била използвана години наред в родината си за отглеждане и охрана на стада елени. Една от най-старите породи кучета в Швеция, тя почти изчезва през 50-те години на миналия век, въпреки че носи гордият прякор „черната красавица на Норланд“.

кучеСнимка: iStock

Любопитен факт е, че за Шведският лапхунд се водят легенди, приписващи му митична сила. Според митовете, тази порода кучета някога е придружавала древните саамски племена от Скандинавия, осигурявайки им доживотна дружба в замяна на добро отношение. Саами са местно население, което живее в северните скандинавски страни и до днес. И докато тези пастирски кучета някога са имали основна роля като работни кучета, моторните шейни до голяма степен са заменили ролята им в днешната саамска култура.

Това рядко и необичайно куче идва от отдалечените острови край бреговете на Норвегия. В миналото те традиционно са използвани за лов на малки птици и техните яйца. Лундерхундите се отличават с впечатляваща гъвкавост – те могат да сгънат врата си назад, за да докоснат гърба си, а раменните стави могат да бъдат манипулирани под ъгъл от 90 градуса. Тези четириноги имат по шест пръста на всяка лапа, което им помага да се движат с по-голяма лекота по хлъзгави планински склонове. Интелигентни, пъргави и енергични, ако не получават достатъчна физическа активност и обогатяване у дома, те бързо могат да развият деструктивно поведение. 

кучеСнимка: iStock

Друго куче с викингско наследство, Норвежкият бухунд е куче тип шпиц, обичащо забавленията, привързано и със сладък нрав. Предни семейни спътници, представителите на породата са умни и енергични, и няма да се задоволят с бърза разходка из квартала.  Бухунд са умни, но могат да бъдат и независими и упорити. Дръжте ги мотивирани с вкусни лакомства и кратки, забавни тренировъчни сесии.

Шведският валхунд е куче с къси крака, дълго тяло и силно напомня по телосложение Уелското корги. Работният инстинкт на това малко четириного понякога може да прерасне в желание да захапе глезените на тичащи деца или да преследва велосипедисти и коли. Валхунд са интелигентни, лоялни и се поддават лесно на обучение. Мотивирайте ги със забавни игри и методи, базирани на награди. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още