Патърдейл териер

Патърдейл териер Снимка: Istock

Други имена

Patterdale Terrier, Lakeland Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

28 см. 30 см.

Тегло

5 - 6 кг.

Живот

11 - 14 г.

Произход

Англия

История

Името си този малък и пъргав териер дължи на малко селище Лейк, в околностите на което е бил най-разпространен. Както при повечето териери, и при Патърдейла водещ мотив в селекцията били здравата физика и високият „боен“ дух. Това куче често се използва заедно с гончета за лов на лисици, зайци и плъхове.

Външен вид

Сухо, мускулесто и пъргаво куче с елегантно тяло и гъвкава мускулатура. Независимо от пола си достигат до не повече от 30 см височина, а теглото им е между 5-6 кг. Главата е пропорционална на тялото, с масивна муцуна и добре развити дъвкателни мускули. Шията е здрава и силна, тялото – леко набито и компактно. Крайниците са сухи, с фини мускули. Ушите са клепнали, а очите – с овална форма, тъмни на цвят. Опашката се купира и носи повдигната над линията на гърба. Козината на тези териери е къса и гладка, с добре развит подкосъм. Оцветяването е черно, червено, шоколадовокафяво и черно с кафяво.

Характер

Живи, енергични и забавни, тези териери са много любопитни, умни и предани на своите стопани. Силно се привързват към семейството си и са готови да направят всичко за стопанина си. „Голямо куче в малка опаковка“ важи с пълна сила за Патердейла, който обича винаги да е ангажиран и да се чувства зает с нещо. Подходящи са за хора, свикнали да водят динамичен начин на живот, които с радост биха им отделяли време и внимание. Ранната социализация е особено важна, защото ако от малки не се срещат с различни хора и други кучета, те могат да развият у себе си враждебност.

Тренировките са удоволствие за тези четириноги, стига да са съчетани с игри. Добре е да не са повече от 10-15 минути на ден, за да не загуби интерес любимеца си. Възможно е да проявят известен инат и независимост, отказвайки да изпълнят на момента дори вече упражнявана команда. Подходете с търпение и твърдост, поощрявайте ги с лакомство и похвала за добре свършената работа.

Dogsandcats.bg

Здраве

Като цяло породата се радва на добро здраве, няма генетично обусловени заболявания. Сред възможните проблеми, които тези териери могат да имат, са болки в ставите, тазобедрена дисплазия, ушни и очни възпаления, както и кожни алергии.

Грижа

Патърдейл териера е много енергично и игриво куче, което има нужда от ежедневни физически натоварвания, за да се развива и да е във форма. Размерите на тези кучета правят приспособяването към живота в апартамент лесно, стига да ги разхождате достатъчно често. Най-щастливи биха се чувствали в къща с двор, където да са навън по цял ден. В градска среда задължително ги водете на повод – силния им ловен инстинкт може да ги отведе на километри от вас, без дори да осъзнаят, че са се загубили. 

Козината на тези териери е къса, така че няма необходимост от разресване по-често от веднъж на няколко дни. Можете да отстраните мъртвите косъмчета и със специална ръкавица. Честото къпане не е препоръчително, а и самото куче не е голям почитател на баните. Редовно проверявайте за замърсявания ушите и очите – така ще предотвратите възможни инфекции. Подрязвайте ноктите щом започнат да „щракат“ по пода, следете и за устната хигиена.

Хранене

Патърдейл териерът не е претенциозен към храната, а като добавим това и бързият му метаболизъм, излиза, че може да яде почти всичко! Разбира се, с някои изключения. Категорично не се препоръчват мазни, солени и пържени храни, тръбни кокали, сурови или тлъсти меса и риби. Най-добре е менюто му да е съставено от висококачествена кучешка храна – суха или от консерва, а като добавка към нея: пилешко, пуешко, заешко, телешко и техните сготвени субпродукти, шийки и хрущяли (варени), различни зеленчуци, варен ориз и елда, извара и кисело мляко.

Деца и домашни любимци

Верни приятели на най-малките в игрите и забавленията, тези териери се разбират чудесно с хлапета от всички възрасти. Ентусиазирани и винаги готови да гонят топка или да тичат с малчуганите в парка – те са чудесни семейни кучета. 

Към други четириноги се отнасят резервирано, като биха могли да станат приятели само, ако са израснали заедно. Не такова е положението обаче с котките – те, както и другите по-малки домашни животни, винаги ще останат просто плячка за Патърдейла.

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още