Рат териер

рат териер Снимка: Istock

Други имена

Rat Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

25 см. 46 см.

Тегло

4 - 11 кг.

Живот

13 - 18 г.

Произход

САЩ

История

Рат териерът е американска порода, която може да служи както за ловджийско, така и за домашно куче-пазач. Сравнително рядко срещани, смята се, че тези кучета са резултат на кръстоски между Манчестър териер, Бултериер и Староанглийски бели териери. Британските емигранти от работническата класа ги пренасят в Америка в края на 1800-та година, за да ги използват за защита на домовете от гризачи. От там идва и името им – „рат“ или „плъх“ на английски език. 

В началото на 20 век тези кучета са много разпространени из американските ферми, а самият президент Теодор Рузвелт прави Рат териера си световно известен с това, че унищожава плъхове в Белия дом по време на мандата му.

Външен вид

Рат териерът е средно към дребно на размер куче, с мускулести крайници и хармонично развито тяло. Тези кучета, независимо от пола си, рядко достигат над 46 см височина, а теглото им е до 11 кг. Главата е пропорционална на тялото, с голямо разстояние между ушите. Муцуната е леко заострена, очите – тъмни, с бадемовидна форма. Ушите са триъгълни и прави. Опашката е дълга, в миналото се купирала. Козината е къса и остра, с мек и гъст кодкосъм. Основните цветове са бяло и черно за тялото, черно, бяло и бежово за главата.

Характер

Рат териерът е интелигентно, активно, дружелюбно куче, което се привързва към стопаните си и искрено се наслаждава на времето, прекарано с тях. По природа са мнителни и леко резервирани към непознати. Това, съчетано със звънливия им, силен лай, ги прави чудесни подвижни „аларми“, които ще ви уведомяват за всичко. 

Dogsandcats.bg

Рат Териерите са много чувствителни и интуитивно реагират на настроенията на стопанина си. Проницателни и чувствителни животники, те приемат много лично ако им повишите тон, засягат се и се натъжават при грубо поведение от ваша страна. Не понасят много добре самотата и ако отсъствате често това може да повлияе на иначе жизнерадостният им характер, да ги направи нервни или апатични.

Главната цел на тези четириноги е стопанинът и семейството им да са щастливи за това – не бъдете строги с тях дори да не изпълнят някоя от командите ви веднага. Обучението на тези териери не е никак сложно или трудно – важно е да се започне още, докато кученцето е на 2-3 месеца с основните неща, представени под формата на игра. И с, разбира се, необходимите лакомства и поощрения за добре свършената работа.

Здраве

Рат териерите най-често имат проблеми със ставите, тазобедрена дисплазия или луксация на пателата. Могат да страдат и от сърдечно-съдови заболявания, алергии, очни и ушни инфекции, както и от Синдром на Лег-Кавле Пертес.

Грижа

Отглеждани да работят по цял ден във фермата, тези кучета се нуждаят от много физическа, както и психическа активност. За тях с пълна сила важи мантрата „уморено куче – щастливо куче“. Независимо дали живеят в къща с двор или в апартамент, ежедневното движение е ключово за доброто поведение на животното. Ако не се изморят „качествено“ Рат териерите са склонни не само да не ви оставят на мира, носейки ви различни играчки, но и да развият деструктивно поведение, да започнат да правят бели, унищожават мебели и имущество. Постарайте се да сте с тях навън поне два до три часа, запълвайки времето с игри и възможност кучето да потича спокойно на воля. 

Като типични териери, и тези нямат точна представа за собствените си размери и сила, за това в градска среда е по-добре да са на повод, за да се избегнат възможни спречквания с по-едри от тях четириноги. 

Грижите за козината на тези кучета са минимални – достатъчно е веднъж на няколко дни да я минавате с ръкавица или влажна кърпа, за да оберете мъртвите косъмчета. Честото къпане не се препоръчва за сметка на редовното подрязване на ноктите. Съблюдавайте за устната хигиена – по-дребните породи имат склонност към лош дъх, образуване на зъбен камък и кървящи венци. Редовно проверявайте и при нужда – почиствайте с влажна кърпичка очите и ушите, за да предотвратите инфекции. 

Хранене

Рат териерите не са претенциозни към храната. За сметка на това метаболизмът им е бърз, а апетитът – завиден. Постарайте се менюто на любимеца ви да е максимално балансирано, за да получи той всички необходими му витамини и минерали. Добре е да разнообразявате кучешката храна, била тя суха или от консерви, с различни натурални продукти като крехко месо и субпродукти, хрущяли, зеленчуци, твърдо сварени яйца и извара. Давайте от време на време на Рат териера да гризе големи кокали – добре е за зъбите му, категорично без тръбни. Въздържайте се и от свинско, мазни риби, салами и колбаси, тестени, сладки и солени изделия.

Деца и домашни любимци

Рат териерите се разбират добре с деца, макар и да са използвани по-скоро като работни кучета, отколкото като домашни любимци. Можете да сте сигурни, че никога не биха наранили съзнателно хлапетата ви. С други кучета съжителстват добре, игриви и общителни са. С котки и по-малки домашни животни като птици и гризачи обаче, не е добре да ги оставяте сами – за тях те си остават плячка.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още