Слуги

Слуги Снимка: Istock

Други имена

Арабска хрътка, Sloughi

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

61 см. 72 см.

Тегло

30 - 32 кг.

Живот

12 - 16 г.

Произход

Мароко

История

Арабската хрътка Слуги е древна порода, отглеждана от векове за лов на диви прасета, газели, зайци и пустинни лисици. Смята се, че първите й представители са се появили преди около 7000 години преди Новата ера, за което свидетелстват и археологически находки от онова време. 

Историята на тези кучета е пряко свързана с бедуините от Северна Африка, които се отнасяли много внимателни с четириногите, хранели ги само с отбрано месо, дори ги завивали с одеяла за през нощта. Интересен факт е, че в Исляма обикновените кучета се смятат за „нечисти“, но има съвсем друго отношение към Слуги. Мюсюлманите и до днес считат тези животни за членове на семейството, като ги наричат с определението, което използват за арабския кон  - „ел хор“ или „благороден“.

Името на породата също произхожда от арабската дума slughi – „бърз като вятъра“. За първи път в Европа Арабската хрътка попада едва през 1898 година. В днешни дни тя се среща на Стария Континент сравнително рядко, тъй като през 70-те години експорта на Слуги е ограничен в Алжир и Мароко, за да се запази чистотата на породата.

Външен вид

Слуги няма как да се сбърка – тази хрътка излъчва величие, аристократизъм и класа. Арабската хрътка е сравнително високо куче – мъжките представители достигат до 72 см височина и тегло от 27 кг, а женските – височина до 68 см и тегло до около 24 кг. Външността на тази хрътка напомня на Салуки и Азавак. Главата е непропорционално малка в сравнение с тялото, което е издължено, фино и атлетично. Муцуната е заострена, челюстите – силни, с едри зъби. Очите на тази хрътка са с овална форма, тъмно кафяви на цвят и изразително, леко тъжно изражение. Ушите са с триъгълна форма, клепнали и със заоблени краища. Шията е дълга и мускулеста, крайниците също, костите – здрави и масивни, а опашката – тънка и дълга, на края стои завита. 

Dogsandcats.bg

Гръдният кош е добре развит, предната му част е леко изпъкнала, коремът стои прибран. Ребрата на кучето се „броят“ и прозират през тънката му, деликатна кожа. Козината на Слуги е много къса и тънка, в долната част на гърба и корема липсва. На цвят може да е рижава, златиста, червеникаво-кафява или черна. Наличието на бели петна се смята за отклонение от стандарта. 

Характер

Арабската хрътка Слуги е спокойно, уравновесено, гордо и независимо куче, което се привързва главно към един член на семейството си. Това прави представителите на породата подходящи за хора, които живеят сами. По природа тези кучета са недоверчиви и мнителни към непознати, така че в тяхно лице имате добър пазач на дома ви. Не се разбират добре с други кучета и трудно биха завързали приятелства, но ранната социализация би се отразила добре на иначе леко затвореният им, дистанциран характер. Най-щастливи биха били, ако ги срещате с представители на собствената им порода.

Свикнали сами да взимат решения, Слуги не се поддават толкова лесно на обучение, колкото интелектът им позволява. Това е куче, което премисля дълго преди да изпълни дадена команда. Ако сметне, че искате от нещо излишно, което намира, че е „под достойнството му“, като да ви носи вестника или пантофите, например, не очаквайте да го изпълни. Не бива да се прибягва до използване на физическа сила при дресурата – не би имало ефект освен, че ще травмира кучето.

Здраве

Слуги е здраво и издръжливо куче, което обаче може да има проблеми със ставите след третата година. Сравнително често представителите на породата страдат от различни алергии и дерматити, възможни са инфекции и възпаления на очите и ушите.

Грижа

Като типична хрътка, препоръчва се Слуги да се отглежда в къща с двор, където кучето ще има възможност да е навън по цял ден и да упражнява работните си качества. Арабската хрътка би могла да се адаптира към живота в апартамент само, ако й осигурите достатъчно движение. Това включва поне две дълги (над 1 час) разходки на ден, съчетани с различни игри и възможност кучето да потича на воля. Тъй като това може да е предизвикателство в града – водете животното често на походи в планината, разходки в гората. Ако не се изморява „качествено“ тази хрътка неминуемо ще развие деструктивно поведение. 

Козината на Слуги е къса и няма нужда от специални грижи. Добре е поне два-три пъти седмично да я минавате с влажна кърпа или специална ръкавица, за да отстраните мъртвите косъмчета и тя да стане още по-бляскава. Редовно проверявайте очите и ушите на любимеца си, за да предотвратите възможни инфекции.

Хранене

Арабската хрътка Слуги е много деликатно куче, което има нужда от кучешка храна, премиум клас, суха или от консерва, за да получи всички необходими му витамини и минерали. Можете да допълвате менюто й с различни натурални продукти като нетлъсти меса, твърдо сварени яйца, зеленчуци, кисело мляко, извара, обезкостена морска риба. Не се препоръчва да храните Слуги с кокали, субпродукти, пържени, солени, сладки или твърде топли/студени храни.

Деца и домашни любимци

Арабската хрътка Слуги е подходяща за семейства с вече пораснали деца. Това е сравнително енергична порода, която обаче обича спокойствието в дома, за това присъствието на твърде малки хлапета би я изнервило. Тези хрътки съжителстват добре само с представители на собствената си порода – не се разбират добре нито с кучета, нито други животни.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още