8 от популярните породи кучета, произхождащи от Африка

Слуги Снимка: iStock

А фрика е континент, който се отличава с невероятно разнообразие, с богато културно наследство и широка гама от уникална флора и фауна. Това включва и редица очарователни породи кучета, които не се срещат на малко други места по света! От мощния и величествен Родезийски риджбек до енергичния и пъргав Басенджи, африканските породи предлагат шарено многообразие от характеристики и индивидуалности, подходящи за всеки начин на живот, пишат от Animalwised.

СлугиСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме по-отблизо някои от най-популярните и интересни кучета, чиято родина е Африка, да се потопим заедно в историята, физическите им характеристики и личностни черти! 

Басенджи са средна, елегантна порода ловни кучета, произхождаща от Централна Африка. Известни са с уникалните си вокализации и с това, че не лаят. Физически Басенджи се отличават с къса и фина козина, която може да бъде червена, тигрова или трицветна. Представителите на породата имат високо поставена, извита опашка, а характерен белег са и бдителните им, изразителни очи, както и щръкналите уши.

Dogsandcats.bg

басенджиСнимка: iStock

Въпреки че не са големи по размер, Басенджи са мускулести и атлетични кучета, които се справят чудесно в лов и различни аджилити спортове. Породата е известна и със своята интелигентност и независимост – качества, които правят обучението една идея по-трудно. С подходящ подход, социализация и търпение обаче, Басенджи се превръщат в лоялни и привързани спътници, които се адаптират лесно към живот в различни условия. 

Вижте още: 10 любопитни факта за мистичните Басенджи, които може би не знаете

Азавак е порода хрътки, произхождаща от Западна Африка, по-конкретно Мали, Нигер и Буркина Фасо. Предците им са били отглеждани от народа на туарегите – полуномадско племе, обитавало пустинята Сахара в Западна Африка. 

Тези хрътки са използвани предимно като ловни кучета, като същевременно са смятани и за символ на статус, талисман от народа на Туарег. Поради значението им за племето, породата остава изолирана в този регион в продължение на векове, като едва през 1970 г. бива въведена в Европа, където добива популярност по представяния и изложби. 

кучеСнимка: iStock

Азавак се отличавар с висока и слаба структура на тялото, къса и фина козина, която може да варира от тъмни нюанси на светлокафяво, тигрово, черно или сиво. Най-отличителната физическа характеристика на тези хрътки е елегантната им походка – те сякаш се носят по вятъра, благодарение на дългите си, тънки крака и прибрано тяло! Отглеждани предимно за лов, не е чудно, че имат отлична скорост, ловкост и издръжливост – качества, които ги правят идеални за преследване и улавяне на плячка в сухите пустинни райони на Западна Африка. Що се отнася до характера им, въпреки ловните си инстинкти Азавакските хрътки са нежни и лоялни кучета, с независима и интелигентна личност.

Слуги са рядка порода хрътки, произхождащи от Северна Африка, по-специално – от Мароко, Алжир, Либия и Тунис. Породата е известна още като Арабска хрътка или Северноафриканско слуги. 

В исторически план, тези хрътки са отглеждани от номадски берберски племена в Северна Африка, където са ценени заради способността си да ловуват и защитават добитъка на племето. Днес породата се среща сравнително рядко извън пределите на родината си, но набира популярност като изложбено куче. 

СлугиСнимка: iStock

Слуги са средно голяма порода, мускулеста и пъргава, с гъста козина, която може да варира на цвят от светло пясъчен до червен или тигровочервен. Подобно на други хрътки, те са известни със своята бързина, издръжливост и остро зрение. В съчетание с нежна и чувствителна личност, това ги прави чудесен семеен спътник.

Родезийският риджбек е голяма и мускулеста порода кучета, произхождащи от Южна Африка, от района на днешно Зимбабве. Първоначално породата е била разработвана като ловно куче и е развъждана за проследяване и преследване на едър дивеч като лъвове и диви свине. 

кучеСнимка: iStock

Най-отличителната черта на риджбеците безспорно е линията от косми, която минава по гърба и расте в посока, обратна на останалата част от козината им. Що се отнася до самата нея, тя е къса и гъста, пшеничена, червена или светлокафява на цвят. Породата е известна със своята сила, атлетизъм и издръжливост, което е прави популярен избор за активни семейства, както и за всички, които обичат дейности на открито. Въпреки ловното си наследство, риджбеците са лоялни и привързани спътници, които се поддават на дресировка и са нетърпеливи да угодят на стопанина си.

Котоните са порода африкански кучета, произхождащи от остров Мадагаскар, по-точно от пристанищен град, наречен Тулеар. Пристигането на тези четириноги на острова все още е загадка. Според някои версии, те са пренесени от френски войски, докато други твърдят, че са пристигнали на кораби на испански или португалски нашественици. 

кучеСнимка: iStock

Несъмнено най-характерната им черта е бялата, мека и гъста козина, която поради приликата с памук им дава и името „котон“ (“coton” – памук). Послушни, ведри, много весели и общителни, Котоните са предпочитани и обичани домашни любимци, които са и отлични семейни другари. 

Бурбул произхождат от Южна Африка, като се, че породата е кръстоска между Булмастиф, Немски дог и вече изчезнали породи немски молоси. С внушителните си размери и впечатляващ външен вид, тези четириноги привличат вниманието, където и да отидат. Бурбул не са подходяща порода за всеки – те изискват опитен собственик, който притежава търпение, любов и необходимите знания, за да обучи кучето правилно. 

кучеСнимка: iStock

По отношение на темперамента, Бурбулите са интелигентни и добре балансирани четириноги, които обикновено реагират добре на положителните методи на дресура. Имайте предвид и, че те се отличават и с присъщата си мнителност към непознати (все пак в исторически план това са кучета-пазачи и защитници). Следователно, ранната социализация играе критична роля. 

Салуки са древна порода, за която се смята, че е една от най-старите хрътки. Известни още като „кралското куче на Египет“ или Персийска хрътка, те са свързани както с арабската, така и с африканската култура. Според официалните данни, за място на произход на породата се сочи Близкия изток, по-специално Иран. Въпреки това, изображения на Салуки са открити и в древни египетски гробници, датиращи от 2100 г.пр.н.е., което показва, че породата присъства в региона от много дълго време. Кучета, ценени и от египетските благородници. 

салукиСнимка: iStock

Породата има две разновидности – дългокосмести и късокосмести – като първата е по-популярна.

Фараоновото куче е древна порода, произхождаща от Египет. Средно голямо четириного със слабо и мускулесто тяло, с къса, лъскава козина, която може да варира на цвят от светло до тъмночервено. Известни са със своите отличителни уши с форма на роза и остро, интелигентно изражение. 

кучеСнимка: iStock

Фараоновите хрътки са изключително активни и енергични кучета, които се нуждаят от редовни упражнения и достатъчна умствена стимулация. Те са привързани и лоялни към семейството си, но могат да бъдат резервирани и дистанцирани с непознати. С подходяща социализация се разбират добре с деца и други домашни любимци. Породата е интелигентна и независима, но също и чувствителна, отзивчива на дресура.

 

 

Виж още