Испанско водно куче

Испанско водно куче Снимка: Istock

Други имена

Spanish Water Dog, Perro de Agua Espanol, Turco Andaluz

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

40 см. 55 см.

Тегло

14 - 22 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Испания

История

Тази стара и изключително жизнеспособна порода векове наред се използвала като пастирско куче в Испания. Освен в грижите за стадата, тези четириноги били верни спътници на хората на различни експедиции. Испанското водно куче е участвало в създаването на редица други породи. 

С белези, близки до тези на Пудела, тези кучета са отлични плувци и могат с успех да се използват в най-различен спектър от дейности, където се изискват висока интелигентност, мек характер, бързина и съобразителност. Днес представителите на породата са предпочитани и като полицейски, както и спасителни кучета.

Външен вид

По външност Испанското водно куче много наподобява Пудела. Мъжките представители на породата достигат до 55 см височина и тегло от 22 кг, женските са малко по-дребни – до 46 см височина и 18 кг тегло. Тялото е пропорционално, с квадратен формат, дълбоки гърди, умерено голяма глава, която е със заоблени скули. Муцуната е къса и квадратна, като лицето е напълно покрито с козина. Очите са тъмни, а ушите – клепнали и прилепнали към главата. Опашката се купира. Козината на тези кучета е плътна и къдрава. На цвят може да е жълто-кафява, черна или кафява.

Характер

Дружелюбно, активно, социално и забавно, Испанското водно куче е чудесен приятел за цялото семейство. Те обичат да са част от всички дейности, с които се занимава стопанинът им  - вроденото им любопитство може да ги накара да ходят след вас от стая в стая. По природа са бдителни кучета и можете да разчитате на тях да ви предупредят за приближаващи се гости. Рядко ще ги видите да проявяват агресия, за сметка на това обаче обичат да лаят, при това доста силно. 

Dogsandcats.bg

Поддават се лесно на обучение, като най-добре е тренировките да са съчетани с игри и забавления. В никакъв случай не наказвайте или повишавайте тон на тези кучета – можете да ги засегнете, защото са достатъчно интелигентни да разберат какво се иска от тях и без прилагане на силови методи.

Здраве

Испанското водно куче се радва на добро здраве. Сред възможните проблеми, от които могат да страдат представителите на породата, са дисплазия на тазобедрената става, очни и ушни инфекции. 

Грижа

Можете да отглеждате Испанското водно куче както в къща с двор, така и в апартамент. Те се адаптират добре и на двете места, стига да се радват на вниманието на стопанина си, чести разходки, игри и забавни моменти. Задължително извеждайте любимеца си на две дълги разходки през деня, добре е да му се даде възможност да потича на воля. Тези кучета обичат да гонят топки или фризби, а излетите покрай язовири или реки, където могат да поплуват, са истинско щастие за тях! Ранната социализация и срещи с други представители на породата, би доразвила веселият им, жизнен характер.

Козината на Испанското водно куче почти не се скубе, нещо повече – тя е близка до структура на човешката, което прави породата подходяща за хора с алергия към косми. Не необходимо да я сресвате всеки ден, следете да не се сплъсти или да няма засъхнала кал, възможно е да се закачат и бодили през лятото. Проверявайте редовно ушите и очите на кучето за възможни инфекции.

Хранене

Испанското водно куче не е придирчиво към храната – можете да му давате както кучешка, гранулирана или от консерви, така и натурални продукти. Заложете на немазни меса, сготвени субпродукти, нискомаслена извара, попарени овесени ядки, зеленчуци и твърдо сварени яйца. Не се препоръчва да храните кучето със свинско, пържено, сладко или солено, салами, тестени изделия или пикантни храни.

Деца и домашни любимци

Интелигентни, жизнени и винаги готови за игри, най-добрите приятели на Испанските водни кучета са порасналите деца, над 6-7 годишна възраст. С тях те могат да лудуват по цял ден. Към по-малките са внимателни и любящи, можете спокойно да ги оставите в компанията на четириногия си любимец. Нямат проблем да съжителстват с други кучета или котки, като в най-добрият вариант са отгледани заедно.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още