Спиноне Италиано

Спиноне Италиано Снимка: Istock

Други имена

Италиански твърдокосмест птичар, Spinone Italiano, Italian Griffon

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

60 см. 70 см.

Тегло

28 - 37 кг.

Живот

10 - 14 г.

Произход

Италия

История

Историята на тази национална италианска порода започва още през XIII век. За това свидетелстват запазени фрески и картини с ловни сцени, на които са изобразени представителите й, редом до стопаните си. Смята се, че името и е свързано с латинската дума за „тръни, бодили“, които не представлявали проблем за това четириного. 

С увеличаване използването на сетерите в Италия като предпочитана ловна порода, популярността на Спиноне намаляла значително. За това спомогнал и фактът, че това куче е доста по-бавно от другите четириноги. Стандартът на породата е утвърден едва в средата на XX век.

Външен вид

Спиноне Италиано, както още наричат Италианския твърдокосмест птичар, е едро, силно и издръжливо куче. Мъжките представители на породата достигат до 70 см височина, женските – до около 65 см. На тегло представителите на породата са между 28 до 37-40 кг. Тялото им е мускулесто, костната система – масивна. Главата е пропрорционална на тялото, с овална форма, муцуната е широка, малко по-тясна към носа. Той е едър, в синхрон с оцветяването на козината. Очите са големи и кръгли, най-често жълтеникави или светлокафяви на цвят. Ушите са с триъгълна форма, клепнали, разположени сравнително ниско и покрити с гъста козина. Шията е мускулеста, гръдният кош – добре развит, коремът – прибран, опашката се купира наполовина, стои хоризонтално на линията на гърба.

Козината, както подсказва и името му, е твърда на допир, гъста, с дължина около 5 см. На муцуната има добре оформени „мустаци“ и „брада“. На цвят окраската може да е е бяла, покрита с кафяви или рижави петна, както и монохромна – бяла, светло кафява или рижава.

Dogsandcats.bg

Характер

Спиноне Италиано имат вид на добродушни възрастни кучета, заради специфичните им брада и мустаци. Дружелюбният им, спокоен нрав ги прави чудесни приятели на цялото семейство и те искрено се наслаждават на компанията на всички негови членове. Тези кучета са недоверчиви към непознати, но никога не биха проявили агресия или нападнали първи. У дома те обичат да са около стопанина си. Не понасят добре самотата и са склонни да вият с часове, за да ви „повикат“ обратно при тях. Социализацията е важна за развитието на представителите на породата, защото по природа те са много дружелюбни и приятелски настроени към други четириноги. Водете ги от малки с вас, нека се запознават с различни кучета, шумове, звуци и картини. 

Италианският твърдокосмест птичар е много интелигентно животно, което се учи лесно на нови команди. В кръвта му е да помага на човека по време на лов. Като типична работна порода обаче, Спиноне Италиано може да прояви известен инат в началото на обучението. Не бива да реагирате с физическо насилие, повишаване на тон или наказания – това може да „пречупи“ жизнерадостния му характер и то да откаже да участва в дресурата. Насочете се към позитивния метод на поощрение – само при него ще има добри резултати.

Здраве

Италианският Твърдокосмест Птичар е сравнително здрава порода, която обаче може да страда от заболявания на ставите като тазобедрена дисплазия или дисплазия на лакетната става. Представителите й често имат проблеми с храносмилането, очите и ушите.

Грижа

Спиноне Италиано са ловни кучета и като такива имат нужда постоянно да са в движение. Най-добре биха се чувствали в къща с двор, където да могат да упражняват работните си 

качества. Ако живеят в апартамент трябва да им се осигури достатъчно движение, за да изразходват енергията си. Ако не се изморят качествено, те са склонни към развитие на деструктивно поведение. Необходими са им поне по две по-дълги разходки на ден, съчетани с игри, максимално наподобяващи лов като носене на топки и пръчки, както и възможност да потичат на воля. През повечето време обаче, по-добре да са на повод, защото могат да подгонят някое дребно животно с километри без да установят, че са се загубили. 

Козината на тези кучета е твърда и няма нужда от много грижи. Достатъчно е да се разресва веднъж седмично, за да не се сплъстява. След разходка почиствайте лапите и гърба с влажна кърпа, за да отстраните евентуално полепила се мръсотия или прах. Честото къпане не се препоръчва – 3-4 пъти в годината е достатъчно, в противен случай рискувате да увредите защитния слой на косъма. Очите и ушите трябва да се проверяват редовно, за да се избегнат възможни инфекции.

Хранене

Спиноне Италиано е порода със специфични проблеми с храносмилането, за това трябва да се постараете менюто на любимеца ви да е максимално балансирано откъм витамини, минерали и полезни вещества. Най-добре е храненията да са две. Можете да давате на любимеца си както кучешка храна, висококачествена или премиум клас, така и натурални продукти като различни немазни меса, субпродукти, хрущяли и дреболии, задължително преминали термична обработка. Разнообразявайте с твърдо сварени ориз, елда и овесени ядки, зеленчуци, твърдо сварени яйца, извара. 

Деца и домашни любимци

Спиноне Италиано се разбира чудесно с деца, особено ако са над 6-7 годишна възраст. С тях то може да играе с часове, а благодарение на здравата му костна система не рискува да се нарани. Тъй като по природа е ловец, а не боец, Италианският твърдокосмест птичар съжителства добре с други кучета и котки. Най-добре е ако са израснали заедно. В някои случаи могат да са нападателни към по-малки домашни животни.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още