Празничните храни, които не бива да давате на кучето си

куче проси храна Снимка: iStock

К огато настъпят празничните дни, обичаме да се срещаме с приятели, да се събираме със семейството си и да споделяме трапезата си заедно. Независимо дали сте почитатели на дългите обедни събирания, вечерите или предпочитате да правите барбекю навън – може да бъде изкушаващо да почерпите и кучето си с нещо вкусно. Все пак – кой може да устои на този влажен умоляващ поглед?

куче проси хранаСнимка: iStock

Има обаче някои човешки храни, които могат да бъдат опасни за четириногите ни другари. Част от тях, които вероятно присъстват на празничната ви трапеза, включват:

  • Варени кости

Те могат да се разцепят и да причинят запушване или нараняване на храносмилателната система на кучето. За да предпазите домашния си любимец, ако искате да му дадете кости, то нека са сурови, неварени, приблизително със същия размер на главата на животното. 

Dogsandcats.bg
  • Лук и чесън

И двете могат да доведат до анемия при консумация от кучета. Размерът на домашния ви любимец определя нивото на натравяне, така че внимавайте и следете за летаргия и/или намален апетит. 

куче проси хранаСнимка: iStock

  • Грозде и стафиди

Вероятно най-известните токсични храни при кучетата, гроздето и стафидите могат да доведат до бъбречна недостатъчност и дори смърт, така че уверете се, че ги държите далеч от обсега на косматия си другар. 

  • Авокадо

Малко позната опасна храна за кучета, авокадото е изключително токсично поради съдържащия се в него токсин персин, който може да причини стомашно разстройство и е концентриран особено в кората. Освен това, костилката може случайно да бъде погълната от животното, причинявайки запушване на стомашно-чревния тракт. 

куче просиСнимка: iStock

  • Кофеин

Кой не обича едно хубаво ароматно кафе сутрин? Вашето куче определено може (и трябва!) да го пропусне! Всички видове храни и напитки, съдържащи кофеин, не бива да се дават на кучета, тъй като това ще предизвика повръщане, диария, затруднено дишане, може да се засегнат нервната система и сърцето. 

  • Алкохол

Алкохолът има същия ефект върху кучетата както и при хората: засяга мозъка и черния дроб. Дори малко количество алкохол може да причини повръщане, диария, проблеми с координацията, затруднено дишане и потенциално смърт при четириногите. 

куче проси хранаСнимка: iStock

  • Шоколад

Колкото по-тъмен е, толкова по-опасен е, тъй като съдържа повече от елемента теобромин. Ако се консумира от кучето ви, шоколадът може да причини повръщане, дехидратация, болки в корема, силна възбуда, мускулни тремори, неравномерен сърдечен ритъм, повишена телесна температура, гърчове и дори смърт.

  • Сладки неща

Особено внимание обръщаме на всички продукти, обозначени като „диетични“ или на които е посочено, че са „без захар“. Обичайно в тях се съдържа ксилитол – чресто срещан заместител на захарта, който може да бъде смъртоносен за кучетата.

куче проси хранаСнимка: iStock

  • Ядки

Макар не всички ядки да са токсични за кучетата (изключение прави само макадамията, която в никой случай не бива да давате на домашния си любимец), те не са препоръчителни за почерпка главно поради опасността от задавяне. 

Знаем, че ви се иска да включите домашния си любимец в празничната почерпка. И да, вероятно няколко хапки няма да му навредят, особено ако няма особено чувствителен стомах. Но както винаги, умереността е ключът към баланса – основното меню на питомеца ви за деня трябва да е съставено от кучешка, а не от остатъците от вашата храна. 

Ако смятате, че домашният ви любимец е погълнал нещо токсично или което потенциално може да го накара да се чувства зле, свържете се с ветеринарния си лекар възможно най-скоро.

Вижте още:

Защо някои кучета са сякаш „винаги гладни“

Какви рискове крие даването на остатъци от масата за кучето

 

Виж още