Предимства и недостатъци на Стафорширския бултериер

Американски стафордширски териер Снимка: iStock

П ородата Стафордширски бултериер – често наричани с нежното „Стафи“, произхожда от района на Стафордшир в Англия. Те са развъждани през 19 век като по-малка, по-пъргава версия на бойните кучета от онова време. Въпреки че в началото са използвани в тези кървави спортове, днес тези бултериери са известни със своята привързана природа и лоялност към семейството си. Популярни домашни любимци, спечелили сърцата на собственици по цял свят със силното си, мускулесто телосложение и смело сърце. 

Стафордширски териерСнимка: iStock

Въпреки това, както при всяка порода, има някои предимства и недостатъци, които да имате предвид, ако възнамерявате да си вземете Стафорширски бултериер. 

Предимства на Стафордширския бултериер

  • Стафордширските бултериери са добри семейни кучета и са фантастични с деца

Въпреки погрешните схващания Стафитата могат да бъдат отлични семейни кучета, които са особено добри с деца. Известни с това, че обичат човешка компания, те се радват на внимание и обичат да бъдат включени в различни семейни дейности. Всъщност, Стафордширските бултериери дори са си спечелили прозвището „куче-бавачка“ поради търпеливата си, толерантна природа и отношение към малчуганите.

Dogsandcats.bg

Стафордширски териерСнимка: iStock

Разбира се, както при всяка порода, винаги е важно да наблюдавате взаимодействията на питомеца си, особено с по-малки деца, за да гарантирате безопасността на всички у дома.

  • Това е средна порода с управляем размер, подходящи за отглеждане в апартамент

Стафордширският бултериер е средно голяма порода, чиито представители достигат между 36-48 см височина и тегло между 11 до 17 кг. Тяхната компактна, мускулеста конструкция въплъщава сила и ловкост, но те все пак са в управляем размер за повечето хора. Те се адаптират добре както към дом с двор, така и към апартамент в града, при условие, че получават редовни упражнения и достатъчно умствена стимулация. А като бонус – не лаят често, което ще ви спести неловки разговори със съседите!

Стафордширски териерСнимка: iStock

  • Стафордширският бултериер е изключително интелигентна и обучаема порода

Интелигентността на тези кучета ги прави много податливи на дресура. С последователно обучение вашият бултериер може бързо да научи нови команди. Желанието на тези кучета да угодят означава, че реагират добре на положително подсилване (лакомства и похвали). 

  • Имат висока толерантност към болка

Високият праг на болка на Стафорширския бултериер има плюсове и минуси. Тази черта означава, че е по-малко вероятно тези четириноги да реагират негативно, ако бъдат настъпени случайно от деца или по време на груба игра. Това значи също и, че може да не показват признаци на нараняване или заболяване, така че собствениците им трябва да бъдат по-наблюдателни.

Стафордширски териерСнимка: iStock

  • Имат ниски груминг изисквания и грижа за външния вид

Със своята къса, гладка козина бултериерите са кучета с относително ниска поддръжка по отношение на груминга. Те изискват само редовно четкане, за да се премахнат мъртвите косми и да се поддържа здравето на кожата.

Минуси на Стафордширския бултериер

  • Тези кучета са несправедливо етикетирани като „агресивни“ и подлежат на специфично за породата законодателство

За съжаление, поради медийното представяне и неразбиране, Стафордширският бултериер може да бъде заклеймен като „агресивен“ или „опасен“. Това може да повлияе на социалните взаимодействия с други хора, които може да реагират със страх или враждебност към вашия домашен любимец. Освен това неоснователният стереотип води до специфично за породата законодателство в различни региони по света. 

Стафордширски бултериерСнимка: iStock

Въпреки това е важно да запомните, че агресията при кучетата е по-сложна и може да бъде повлияна от множество фактори като среда, възпитание и обучение, нейните прояви не зависят само от породата.

  • Бултериерите могат да бъдат упорити

Въпреки че са интелигентни и като цяло – нетърпеливи да угодят на стопанина си, бултериерите понякога могат да бъдат упорити. Без последователно обучение и твърди граници, те могат да станат волеви и трудни за управление. За това е от решаващо значение да се утвърдите като лидер на глутницата. В някои случаи помощта на професионален дресьор на кучета може да бъде от полза.

Американски стафордширски териерСнимка: iStock

  • Понякога страдат от тревожност при раздяла

Силната привързаност на бултериерите към семейството им означава, че понякога могат да страдат от безпокойство при раздяла. Това са кучета, които обичат и се радват на човешко общуване. И да, те могат да се разстроят, ако останат сами за продължителни периоди от време. Това може да доведе до нежелано поведение като лай, дъвчене или други форми на разрушителност. 

Стафордширски териерСнимка: iStock

  • Като чистокръвно куче Стафордширският бултериер може да бъде предразположен към здравословни проблеми

Подобно на много чистокръвни кучета, бултериерите са податливи на определени наследствени здравословни проблеми. Въпреки че са известни като здрави и жизнени, те могат да наследят определени генетични заболявания или да развият състояния като тазобедрена и лакетна дисплазия, както и катаракта. В допълнение, Стафордширските бултериери могат да страдат от кожни заболявания, включително алергии и чувствителност към фактори от околната среда. Поради това е от съществено значение да следите за симптоми, да провеждате редовни ветеринарни прегледи и да обмислите генетично изследване, за да изпреварите тези състояния. 

Американски стафордширски териерСнимка: iStock

Дали Стафордширският бултериер е подходящото куче за вас?

Стафитата са порода с богата история, характер и привързаност. Със своята лоялност, адаптивност и приятелски темперамент, те могат да бъдат отлични другари за правилния собственик. В крайна сметка, въпреки всички стереотипи, с които е известна породата, отговорното отглеждане – което включва подходящо обучение, социализация и грижи – е ключът към отглеждането на добре възпитан домашен любимец.

Американски стафордширски териерСнимка: iStock

 

Виж още