Приятелски настроени ли са Йоркширските териери?

Йоркширски териер Снимка: iStock

В ъпреки малкия си ръст, кученцата порода Йоркширски териер притежават жизнен и напорист темперамент, характеризиращ се с много енергия и смелост. Въпреки че са привързани и жадуващи за внимание, тези дребосъци изискват значително количество грижи, което ги прави идеален избор за тези, които търсят отдаден четириног другар, пишат от Американския киноложки клуб. 

Приятелски настроени кучета ли са Йоркширските териери?

Йоркитата могат да се похвалят със забележителна личност, която опровергава малкия им ръст. Смели, но привързани и лоялни, те са любими спътници на хора от всяка възраст. Неслучайно тези териери са едни от най-популярните той породи в САЩ. Йоркитата пленяват почитателите си с непоколебимата вярност, елегантен външен вид и адаптивност. 

Представителите на породата притежават уникална смесица от интелигентност и увереност. Обичайно тези териери са щастливи да са до собственика си и са готови да го следват през целия ден. И докато някои от тях са по-скоро спокойни и обичат да се гушкат, темпераментът на други може да включва палав и общителен характер.

Като цяло, Йоркитата са известни със своя приятелски и привързан характер. Специфично за тях е, че жадуват за изобилно внимание. Така че, ако търсите кучешки компаньон, който да обсипете с грижи и любов, Йоркитата са идеални за вас. 

Dogsandcats.bg

Тези симпатични дребосъци сякаш не осъзнават ръста си и приемат ролята си на пазачи изключително сериозно. Те лаят често, но с подходящо обучение можете да контролирате прекомерната вокализация на вашия териер. Освен това, някои Йоркита могат да са упорити и по-независими, когато става въпрос за домашно обучение. 

Установяването на граници е от ключово значение, за да гарантирате, че вашето четириного другарче ще се превърне в приятен спътник. Помнете – прекомерното разглезване може да доведе до нежелано поведение. Както всички кучета, така и Йоркширските териери изискват ранна социализация и привикване към различни стимули, за да се насърчи изграждането на приятелски темперамент. 

За малки кученца, Йоркитата са изненадващо властни и смели. Ако сте на разходка и вашият домашен любимец забележи друго куче, то може да започне да лае и да се хвърля към него. И колкото по-голямо е животното, толкова по-демонстративно и нахъсано сякаш става Йоркито. Някои хора намират това за смешно, но то всъщност не е, тъй като действително може да се стигне до инциденти.

Дружелюбни ли са Йоркитата с непознати?

С острия си поглед и бързи реакции, повечето Йоркширски териери бързи съобщават на стопаните си, че на вратата (или в близост до нея) има непознат. Щом посетителят влезе, има две възможности – някои Йоркита са приятелски настроени и общителни, докато други имат по-скоро сдържан или мнителен характер. 

За съжаление,

ако домашният ви любимец е по-скоро резервиран към непознати, това може да се превърне в проблем, тъй като вероятно кучето просто няма да спре да лае. 

Разбират ли се Йоркитата с деца? 

По-добрият въпрос е: Безопасно ли е да отглеждате Йоркширски териер ако имате малко дете? И отговорът е по-скоро не. Малчуганите могат сериозно да наранят тези дребни кученца, като ги настъпят или седнат върху тях, когато са се свили под одеяло или възглавница (както те често обичат да правят).

Колкото и да са добронамерени, малките деца обикновено са доста непохватни. Това, че едно хлапе е имало добри намерения не е голяма утеха за Йоркито, което случайно е било настъпено, стиснато или ударено с нещо. В допълнение, силните гласове, грубите, бързи и непредвидени движения на малчуганите притесняват тези дребни кученца. А стресът, в комбинация със страх може да доведе до агресивно поведение (и дори отбранителни ухапвания). 

Разбират ли се Йоркитата с други домашни любимци?

Ако са близки по размер, да. Повечето Йоркита са чудесни с други кучета и котки. Но не препоръчваме да отглеждате тези малки кученца с по-големи четириноги, тъй като може да се стигне до инциденти и наранявания. 

Вижте още:

Основни грижи за Йоркширските териери

10 от най-популярните английски породи кучета

Виж още