Основни грижи за Йоркширските териери

Йоркширски териер Снимка: iStock

Й оркширският териер е не само едно от най-малките кученца в света, но и едно от най-ценените поради своите размер, нежен нрав и привързаност към стопаните си. 

Предпочитани за отглеждане в градска среда, тези популярни домашни любимци са чудесен избор както за семейства с деца, така и за хора, които живеят сами. 

Независимо откъде сте се сдобили с Йоркито си – дали е осиновено или закупено от развъдник, нито дали е малко или възрастно, представителите на тази порода предполагат редица по-специфични отговорности, касаещи храненето, грижата за хигиената и безопасността им, упражненията и обучението им. 

Dogsandcats.bg

Йоркширски териерСнимка: iStock

С помощта на специалистите на AnimalWised се надяваме да бъдем в помощ на всички настоящи и бъдещи собственици на Йоркита относно всички неща, които трябва да знаят за грижите за тези симпатични мъници.

Хранене на Йоркитата

Често срещан въпрос сред стопаните на тези териери е от колко храна имат нужда питомците им. И в това има логика – тези кученца са толкова малки, че страхът, че могат да бъдат прехранени е често срещан. Знаем и, че затлъстяването може да бъде сериозен проблем за всяко куче.

Както при всяка порода четириноги, количествата храна се определят на база възраст, тегло и физическа активност. Ако не сте сигурни, необходимо е да се консултирате с ветеринарния си лекар за съвет. Специалистът най-добре ще определи необходимото количество ядене, подходящ за индивидуалните нужди на косматия ви другар. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

Обучение на Йоркширски териер

Противно на външния си вид и въпреки малкия си размер, Йоркитата са смели кучета, пълни с енергия и желание за приключения. Замислете се – кога сте виждали някое такова четириного просто да седи мирно, без да тича или подскача? За съжаление, нежният външен вид, съчетан с малкия му размер, водят до това, че много собственици пренебрегват обучението на своите любимци. Тъй като са дребни, те смятат, че няма да могат да причинят големи щети. Това, разбира се, е вярно, но само на теория. 

Това, което никога не бива да забравяме е, че доброто обучение е съществена част от подсигуряването на по-щастлив и безопасен живот за домашния ни любимец. Ето защо, социализацията и усвояването на основни команди са нещо, което не бива да пропускате. Научете Йоркито от малко да общува с други четириноги, срещайте го с различни хора. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

Добрата социализация ще направи кучето ви по-уверено, като същевременно ще намали рисковете да развие страх от велосипеди, скейтборд и др. Освен това – тези дребосъци са пълни с живот – дайте им възможност да освободят цялата си енергия чрез дълги разходки, съчетани с активна игра.

Лаят – отличителната черта на Йоркитата 

Друг елемент, който характеризира тези териери, е техният лай. Той е специфичен – висок и често продължителен. Има много причини, които карат представителите на породата да лаят прекомерно. Освен лошата социализация, те включват: стрес, самота, скука, фрустрация, ентусиазъм, здравословни проблеми, наследствени фактори, недобро (или липсващо) обучение. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

Полезно е да знаете...

Допълнителен съвет за семейства с деца: една от основните характеристики на Йоркитата е малкият им размер. Това означава, е трябва да бъдете особено внимателни, когато си играете с кученцата. От самото начало трябва да възпитате децата си, че домашният любимец не е играчка и че е необходимо да се отнасят към него с любов и уважение. 

Редовни и необходими хигиенни практики 

За да поддържате добрата хигиена на Йоркито си, къпането не бива да се случва по-често от веднъж на две седмици. Това, разбира се, е препоръка, тъй като честотата на баните се определя от начина на живот, който животното води (дали живеете в града или в къща с двор, дали навън вали или е прашно...). 

Йоркширски териерСнимка: iStock

Съвет: използвайте специални шампоани за Йоркширски териери или за дългокосмести кучета. Грижата за красивата и мека козина на тези дребосъци е много важна. Друга област, която не бива да се пренебрегва, е перианалната (около ануса). Необходимо е да се отреже козината около нея, в противен случай изпражненията могат да залепнат. 

  • Възли в козината

Йоркитата имат дълга козина, така че е препоръчително освен специален шампоан да използвате и балсам, който да направи разресването по-лесно. Така ще избегнете и появата на възли. Важно е да не оставяте кучето само да изсъхне, а задължително да му помогнете с помощта на сешоар. Докато правите това, леко минавайте козината с подходяща четка. Добре е да четкате козината на домашния си любимец поне веднъж на ден.

Йоркширски териерСнимка: iStock

  • Очен секрет

Много Йоркита имат секрет от очите си, който трябва да бъде внимателно почистван. Никога не дърпайте лигавицата – тя първо трябва да омекне (като я навлажните), а след това – да я отстраните без затруднения. 

  • Устна хигиена

Тези дребосъци генерират много зъбен камък и са на челни места в класациите по най-лоши зъби в кучешкия свят. За това е важно да съблюдавате за добрата дентална хигиена на любимеца си. Ако планирате да миете зъбите му – започнете да го привиквате към процедурата още като кученце. И задължително: използвайте само специална паста за зъби за кучета, човешката е токсична за тях.

Почистване на ушите на вашето Йорки

Ушите на тези кученца следва да са изправени, но често можете да видите представители на породата и с клепнали уши. Има един трик, разпространен сред стопаните, който гласи, че ако искате те да са изправени, добре е да обръснете козината в задната част на ухото, така че то да тежи по-малко. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

Ако позицията на самите уши никак не ви тревожи, то има и друг проблем, свързан с козината в тази област и който е забележим при повечето Йоркита. А именно – космите във вътрешността на ушите. Важно е те да не се подстригват, а вместо това – да бъдат изскубани, за да се насърчи добрата хигиена на ушите на кучето. 

Ние ви препоръчваме да не правите това сами – посетете ветеринарния си лекар, за да ви покаже процедурата, ако нямате опит, тъй като можете да нараните домашния си любимец без да искате.

Йоркширски териерСнимка: iStock

Здравословни проблеми

Лошото падане или внезапен удар могат да имат по-големи и по-сериозни последици върху здравословното състояние на представителите на породата. В резултат на травма тези мъници могат да развият хронични заболявания или наранявания на костите и мускулите (например, често се срещат Йоркита, които страдат от дискова херния). Важно е да следите хлапетата у дома, докато играят с кучето, за да не го наранят. 

Обичайно е да видите по улицата Йоркита, облечени в дрешки за малки кученца. Не мислете, че това е само моден каприз – представителите на породата имат склонност към заболявания като бронхит. Всъщност, не би било никак пресилено да кажем, че Йоркитата не понасят добре студения климат.

Други често срещани заболявания са ранната загуба на зъби, стомашни проблеми и трудности, свързани с раждането. За това – ако забележите необичайни симптоми у домашния си любимец, важно е да не отлагате дълго посещението при ветеринарен лекар. Колкото по-рано откриете дадена аномалия или заболяване, толкова по-вероятно е животното да се възстанови напълно. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

Виж още