10 от най-популярните английски породи кучета

Английски спрингер шпаньол Снимка: iStock

Н якои от най-популярните породи кучета по целия свят водят началото си от Обединеното кралство. И по-специално – от Англия. Селектирани главно заради работите им умения и качества, те били верни помощници на стопаните си в лова и унищожаването на вредители. Темпераментите на тези четириноги варират, като някои от тях са доста активни и атлетични, докато други се отличават със спокойния си нрав. 

Предлагаме ви да разгледаме заедно 10 от най-популярните породи кучета, които имат английски корени.

Историята на булдозите може да бъде проследена до 13 век в Англия. Благодарение на мощната си физика, те са използвани в битки като стръв за бикове. След като този кървав „спорт“ бива забранен през 1800 г., четириногите са главни участници в незаконни боеве между кучета. 

английски булдогСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Във времето породата е кръстосвана и с други териери, но развъдчиците са се постарали да усъвършенстват външния вид на кучето и до днес.

През 1500 г. английските ловци имали нужда от кучета, подходящи както за по-големи животни - хрътките, така и за по-малки. Именно при второто се намесват Бигълите, които са били развъждани не само заради ловното им майсторство, но и заради приятелския им нрав. 

БигълСнимка: iStock

Корените на Йоркитата ни отвеждат до английските графства Йоркшир и Ланкашър, където тези кучета се появяват още през 1800 г. Смята се, че са смесица между местни породи териери, включително Скай и Дънди Даймънд. 

Йоркширски териерСнимка: iStock

В началото Йоркитата са използвани за унищожаване на гризачи в текстилни фабрики и въглищни мини. Днес са сред най-обичаните домашни любимци по целия свят!

Тези шпаньоли стават популярни сред британската аристокрация през 19 век. Благодарение на кръстоски с малки азиатски породи, тези симпатяги се сдобиват с миловидното си по-плоско лице и куполообразен череп. 

кучеСнимка: iStock

Векове наред в Англия, както „кокерите“, така и „спрингерите“ са се раждали от едно котило. На практика всички те се смятали за шпаньоли, макар Спрингърите да са една идея по-едри кучета, служили главно за извличане на птици и друг дивеч от техните скривалища. 

Английски спрингер шпаньолСнимка: iStock

През 1800 г. стандартите за породата са отделени един от друг, а през 1902 г. Английският спрингер шпаньол е официално признат в Англия. 

През 1800 г. бракониерите се насочват към селските имоти на английските аристократи. В отговор бива разработено огромно, атлетично и смело куче, което може с лекота да хване и заклещи всеки натрапник. 

БулмастифСнимка: iStock

Това четириного е смесица от Булдог и Мастиф, оттук и името Булмастиф. Достатъчно едро, за да е плашещо, но същевременно умно и лоялно, за да следва команди. А, и да не забравяме – с вродена неприязън към непознати. 

Както споменахме по-горе, ранните Английски кокери са се раждали в същите котила като по-големите от тях Спрингер шпаньоли. Тези четириноги са специализирани в лов на дребни гризачи, а днес са сред най-обичаните домашни любимци по целия свят.

Английски кокер шпаньолСнимка: iStock

Корените на Еърдейл териерите ни отвеждат до Северна Англия, където през 1800 г. работници във фабрики и мелници отглеждат тези големи кучета като помощ в лова на гризачи. 

териериСнимка: iStock

През 1800 г. миньорите в Англия искали да участват в състезания, свързани с кучета, но не можели да си позволят да отглеждат големи и атлетични четириноги като хрътките. За това те селектират по-малко животно, което притежава същите спортни качества, но е добро и като ловец. 

УипетСнимка: iStock

Бултериерите и днешните булдози имат едни и същи предци. През 1800 г. В миналото и тези кучета са е използвани за незаконни битки, но днес са сред популярните комапьони по целия свят. 

БултериерСнимка: iStock

 

Виж още